18. 6. 2015

Stanovisko GP SR k trestnému oznámeniu MZ SR

Stanovisko GP SR 
k trestnému oznámeniu MZ SR


Pán generálny prokurátor poslal dňa 16. 6. 2015 (ktorý bol v ten deň aj doručený) list pánu ministrovi zdravotníctva vo veci jeho podania zo dňa 2. 6. 2015. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v ňom konštatuje, že podanie (trestné oznámenie) neobsahuje základné trestno-právne relevantné údaje (najmä o čase spáchania údajnej trestnej činnosti, moduse operandi jej spáchania a identifikácie osoby (osôb) podozrivej zo spáchania trestnej činnosti). V tejto súvislosti ho požiadal o poskytnutie doplňujúcich informácií, či v uvedenom zdravotníckom zariadení bola Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky vykonaná kontrola hospodárenia s finančnými prostriedkami. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zároveň upozornil ministra zdravotníctva, že ak v rámci kontroly verejného obstarávania zistil nedostatky alebo iné porušenia právnych noriem, bolo jeho povinnosťou ako vedúceho orgánu verejnej správy podať podnet na príslušné štátne orgány majúce právomoc konať vo veci kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami (Úrad pre verejné obstarávanie, Najvyšší kontrolný úrad).
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa tiež v súvislosti s verejným obstarávaním zdravotníckej techniky v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach obrátil na Úrad pre verejné obstarávanie o poskytnutie informácie, či ÚVO vykonal v tejto nemocnici kontrolu uvedeného verejného obstarávania a s akým výsledkom.
Generálny prokurátor zároveň vyjadruje rozčarovanie nad "právnou fundovanosťou" zástupkyne Via Iuris, ktorá bez znalosti obsahu podania ministra zdravotníctva, dôsledného a jasného vyjadrenia generálneho prokurátora pre TV Markíza vnáša politiku (reakcia prichádza na štvrtý deň po odvysielaní príspevku v TV Markíza) a vyjadruje sa prinajmenšom nekvalifikovane. Generálny prokurátor pozná, na rozdiel od pani Čaputovej, kompetencie a pôsobnosť prokuratúry a vie, čo je jeho zákonnou povinnosťou. Ak by v tejto veci chcela pani Čaputová naozaj zaujať prinajmenšom objektívne a vecné stanovisko, stačilo sa predtým opýtať na aktuálny stav podania ministra zdravotníctva na Generálnej prokuratúre SR. Generálny prokurátor ubezpečuje zástupkyňu Via Iuris, že tak ako v iných prípadoch, aj v tomto prípade bude postupovať zákonným spôsobom.
Vo veci koná príslušná prokuratúra (Krajská prokuratúra Košice) a generálny prokurátor požiadal pri odstúpení na príslušnú prokuratúru o spoluprácu aj Úrad pre verejné obstarávanie, čo mal urobiť pán minister zdravotníctva.
Zároveň dodávame, že ak Via Iuris disponovala akýmikoľvek informáciami o porušení právnych noriem v súvislosti s verejným obstarávaním zdravotníckej techniky v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach, bolo jej zákonnou povinnosťou oznámiť tieto skutočnosti orgánom činným v trestnom konaní, čo neurobila (iba verejnosti prostredníctvom médií predložila tlačovú správu).