18. 6. 2015

Odpoveď podľa Zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve

Odpoveď podľa Zákona o periodickej tlači a
agentúrnom spravodajstve




Agentúra SITA uverejňuje odpoveď na základe Zákona č. 167/2008 § 8 (právo na odpoveď), o ktorú požiadalo Centrum environmentálnych aktivít Trenčín. Odpoveď súvisí so správou: Aktivisti sa štvrtý rok domáhajú právneho auditu, ktorú agentúra SITA vydala 9. júna 2015 o 14:24 pod číslom 200.



Znenie odpovede:



Stanovisko k článku: Aktivisti sa štvrtý rok domáhajú právneho auditu




Agentúra SITA dňa 9. 6. 2015 uverejnila správu "Aktivisti sa štvrtý rok domáhajú právneho auditu", ktorá obsahuje nepravdivé skutkové tvrdenia, dotýkajúce sa dobrej povesti Centra environmentálnych aktivít (CEA), ku ktorým zástupcovia CEA nedostali možnosť vyjadriť sa.


Nie je pravdou, že primátor Richard Rybníček ponúkol CEA sprístupnenie vybraných častí auditu v už ukončených sporoch a že sme takú ponuku odmietli. Taktiež nie je pravdivé tvrdenie primátora, že snaha CEA o zverejnenie auditu je ukážkovým zneužívaním infozákona.


Primátor Richard Rybníček CEA nielenže neponúkol, oficiálne ani neoficiálne, poskytnúť vybrané časti auditu, ale po celý čas sporu o sprístupnenie právneho auditu, od roku 2011 až dodnes, sa snaží všetkými prostriedkami, vrátane obštrukcií a nezákonných postupov, zabrániť v napĺňaní ústavného práva na prístup k informáciám o stave v akom v roku 2010 prevzal mesto.


Postup primátora Richarda Rybníčka a Mesta Trenčín v tejto veci skúmal Krajský súd v Trenčíne a v oboch prípadoch vyhovel žalobe CEA. V rozsudku z apríla 2014 súd jednoznačne poukázal na nezákonnosť postupu mesta a potvrdil oprávnenosť nárokov CEA: "Celý postup (Mesta Trenčín) sa tak súdu javí ako účelový, v úmysle nesprístupniť žalobcovi požadovanú informáciu a dokonca ako postup, ktorým sa malo žalobcovi zabrániť preskúmať postup žalovaného. ... Zmyslom informovanosti občanov o verejnej moci je pre túto moc samu esenciálnou spätnou väzbou, kvalitatívnym faktorom a zároveň aj poistkou proti zneužitiu".


Nie je pravdivé ani tvrdenie primátora, že "Po celý čas k nemu (auditu) mali prístup aj poslanci mestského zastupiteľstva". Ako terajší poslanec Mestského zastupiteľstva v Trenčíne som o sprístupnenie auditu primátora Richarda Rybníčka dvakrát žiadal prostredníctvom elektronickej pošty a primátor na tieto žiadosti ani raz nereagoval.





Richard Medal
štatutárny zástupca Centra environmentálnych aktivít
a poslanec Mestského zastupiteľstva v Trenčíne