10. 12. 2015

Kýchanie mozgu - od kalokagathie k hypochondrii a späť

Kýchanie mozgu - 
od kalokagathie k hypochondrii a späť

Tohtoročným víťazom súťaže kresleného humoru Kýchanie mozgu - od kalokagathie k hypochondrii a späť na tému Anti&Korupcia sa stal Mahmood Azadnia z Iránu. Rozhodla o tom sedemčlenná medzinárodná porota, ktorá vyberala zo 756 kresieb, ktoré do súťaže zaslalo 333 autorov z 38 krajín sveta. Na druhom mieste skončil už v Prešove známy kubánsky autor Carlos David Fuentes, tretia cena patrí minuloročnému víťazovi tejto súťaže Poliakovi Krzysztofovi Grzondzielovi. Výsledky súťaže zverejnili na dnešnej vernisáži najlepších súťažných kresieb v prešovskom Wave klube, ktorý je zameraný na rozvoj nezávislej kultúry.
Porota udelila okrem troch hlavných cien ešte šesť čestných uznaní ex aequo. Oleg Gutsol z Ukrajiny získal čestné uznanie predsedu poroty, Jacek Frackiewicz z Poľska čestné uznanie Pivnej Galérie, Valeri Tarasenko z Ruskej federácie si odnáša ocenenie a nomináciu Festivalu Kremnicke gagy, Poliak Pawel Kuczynski získal čestné uznanie Cartoon Gallery, ďalšími ocenenými sú Petry and Crisan Petrisan z Rumunska, ocenenie udelilo združenie MyMamy, Poliak Daniel Strzelczyk získal čestné uznanie Galerie Pirana.
Peter Rázus z Prešovskej rozvojovej agentúry PRERAG, ktorá je organizátorom podujatia, pre TASR uviedol, že víťazný obrázok je metaforou toho, čo je podstatou korupcie. Je to istá forma neslobody, uzavretia. Autor víťaznej karikatúry nakreslil dve pouličné lampy, medzi ktorými je zamrežované okno. Z obrázku sa nedá jasne vyčítať, ktorá z nich je za mrežou a ktorá "na slobode".
"Čo sa týka kvality, bola porovnateľná s minulým rokom. Aj keď tohto roku mala porota troška ťažšiu robotu, pretože sa vyskytlo veľa štandardných prác so symbolikou rúk, peňazí a takéhoto vizuálneho úplatkárstva. Slovenskí a českí autori, ktorí boli kedysi významnou štruktúrou podujatia, tohto roku sa dostali trochu do závozu. Čo sa týka kvality, absolútne viedli Poliaci, Ukrajinci, Rusi a ďalšie veľmoci v tejto oblasti, ako Irán, Turecko a krajiny z Južnej Ameriky," uviedol Rázus.
Zo Slovenska sa prihlásilo do súťaže desať autorov, z Českej republiky sedem. Okrem skúsených karikaturistov sa objavili aj nové mená. Rázus vyjadril presvedčenie, že popri skúsených karikaturistoch, ako sú Bobo Pernecký, Ľubo Kotrha, nám vyrastá aj nová generácia.
Diváci si môžu prísť pozrieť do klubu Wave to najlepšie zo súťažných karikatúr do konca januára budúceho roka. Rázus uviedol, že sa tu zmestilo asi 140 obrázkov. Táto súťažná kolekcia neostáva iba v Prešove, ale postupne bude inštalovaná v Poprade, Vranove nad Topľou, Banskej Bystrici, v zahraničí v poľskom Novom Targu, na Ukrajine v Užhorode, v Maďarsku v Baji a pravdepodobne sa dostane aj do Prahy. Neskôr bude cirkulovať aj po školách Prešovského kraja, lebo organizátori spolupracovali s Úradom vlády SR aj na projekte prevencie proti kriminalite, ktorý sa prelína s témou korupcie.
Rázus informoval, že tohto roku súťaž kresleného humoru realizovali s podporou Úradu vlády SR a s finančnou pomocou Veľvyslanectva USA na Slovensku. Záštitu nad podujatím prijala primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Copyright © TASR 2015