9. 12. 2015

RADA RTVS

RADA RTVS

Rada RTVS prerokovala a schválila na dnešnom zasadnutí návrh rozpočtu a programového konceptu na rok 2016 vrátane návrhu záväzných ukazovateľov. Podľa predloženého materiálu predpokladá rozpočet príjmy na budúci rok v sume 122,022 milióna eur, výdavky vo výške 121,222 milióna eur.
Príjmová stránka rozpočtu predpokladá sumu 122,022 milióna eur, v tom daňové príjmy (úhrady za službu verejnosti) vo výške 75 miliónov eur, nedaňové príjmy vrátane predaja reklamného času 8,743 milióna eur, granty a transfery vrátane príspevku na základe zmluvy so štátom 26,183 milióna eur, príjmové finančné operácie v sume 12,095 milióna eur. Výdavková stránka rozpočtu predpokladá sumu 121,222 milióna eur, v tom bežné výdavky vo výške 116,777 milióna eur, kapitálové výdavky v hodnote 4,445 milióna eur.
Rada zároveň upozornila, že v príjmovej časti rozpočet obsahuje riziká vyplývajúce z prípadného nezrealizovania predaja nehnuteľnosti RTVS v Banskej Bystrici, a zároveň konštatovala, že pri zachovaní súčasného modelu financovania nebude RTVS v budúcnosti schopná zabezpečiť plnenie úloh verejnoprávneho vysielateľa a považuje za nevyhnutné zvýšiť výšku úhrad za službu verejnosti.
Programový koncept predpokladá v roku 2016 na Jednotke 8784 vysielacích hodín, na Dvojke 8063 hodín. Navýšenie rozsahu vysielania na Dvojke je spôsobené predovšetkým mimoriadnymi športovými eventmi, ktorými budú ME v krasokorčuľovaní z Bratislavy, futbalové EURO 2016 z Paríža, Letná olympiáda v Brazílii. V prepočte na jeden týždeň ponúkne Jednotka 168 hodín vysielania, Dvojka v priemere 155 hodín vysielania. Zastúpenie programových typov na Jednotke predpokladá vysielanie 40,4 % dramatických programov, zábavných 17,2 %, publicistika 14,6 % a spravodajstvo 13,1 %. Dvojka ponúkne 25,0 % dramatických programov, 18,4 % spravodajstva, 14,7 % publicistiky a 14,2 % športu.
Programový koncept rozhlasového vysielania predpokladá vysielanie 8784 hodín Rádia Slovensko (celodenné vysielanie), rovnaký čas aj Rádia Devín a Rádia_FM, 7998 hodín vysielania Rádia Regina a 5276 hodín Rádia Patria. Internetové vysielania Rádia Klasika, Litera a Junior zhodne odvysielajú 8784 hodín, rovnako aj vysielanie do zahraničia Rádia Slovakia International. Programová služba Rádio Slovensko ponúkne 47 % hudby a hudobných programov, 23,3 % publicistiky, 16 % spravodajstva. Rádio Regina ponúkne 56,2 % hudby a hudobných programov, 23,1 % publicistiky.
„Poviem to, čo pred rokom, schválený rozpočet je umením možného. Reflektuje to aj schválené uznesenie, v ktorom sa konštatuje, že pri zachovaní súčasného modelu financovania nebude RTVS v budúcnosti schopná zabezpečiť plnenie úloh verejnoprávneho vysielateľa. Rada preto považuje za nevyhnutné systémové riešenie financovania aj prostredníctvom zvýšenia tzv. koncesionárskych poplatkov. Vyrovnaný rozpočet zohľadňuje skutočnosť, že RTVS bude v roku 2016 disponovať nižšími príjmami, avšak úspory umožnia pokryť vyššie nároky na šport a spravodajstvo, pretože budúci rok bude super rokom z pohľadu týchto podujatí,“ povedal pre TASR predseda rady Igor Gallo.
„Rozpočet je schválený s dvoma dôvetkami, hovoria, že sú v príjmovej časti riziká, a upozorňuje, že je treba apelovať na zmenu financovania RTVS, čo je naša dlhodobá úloha. Rozpočet odráža našu finančnú realitu, na jednej strane sa nám znížili príjmy zo štátneho rozpočtu zo zmluvy so štátom, na druhej strane sme zvýšili vlastné príjmy a znížili výdavky najmä v oblastiach neproduktívnych, to nám umožnilo postaviť rozpočet budúceho roku, ktorý je z pohľadu úloh najmä v spravodajstve a športe ozaj mimoriadny. Na program nebude menej, viac toho spotrebuje práve spravodajstvo a šport. V každom prípade na ďalší rozvoj bude cesta iba cez nové zdroje financovania,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ Václav Mika.

Copyright © TASR 2015