6. 12. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka a televízna moderátorka Oprah Winfrey oznámila, že v januári 2017 plánuje vydať autobiografiu. Ako uviedla 61-ročná rodáčka z mesta Kosciusko v štáte Mississippi, kniha s názvom The Life You Want by mala obsahovať ešte nezverejnené a dokonca bolestivé príbehy z jej života. "Dúfam, že môj príbeh inšpiruje ľudí, aby žili naplno a vedeli, že ktokoľvek sa môže vo svojom živote vydať na novú cestu," dodala. Knihu vydá nakladateľstvo Flatiron Books, ktoré je súčasťou známej vydavateľskej spoločnosti Macmillan.
Winfrey minulý rok zverejnila publikáciu What I Know For Sure, ktorá obsahuje zbierku rubrík z jej časopisu O, The Oprah Magazine. Kniha sa ihneď stala bestsellerom denníka New York Times. Očakáva sa, že aj The Life You Want sa dočká podobného úspechu.
Oprah Winfrey hrala napríklad vo filme Purpurová farba (1985), ktorý jej vyniesol nominácie na Oscara i Zlatý glóbus. Predstavila sa aj v snímkach Milovaná (1998) a Komorník (2013) či historickej dráme Selma (2014). V roku 2012 jej americká Akadémia filmových umení a vied udelila Jean Hersholt Humanitarian Award. Známa je však najmä vďaka veľmi úspešnej televíznej talkšou The Oprah Winfrey Show (1986 - 2011).

Prestížny britský atletický magazín Athletics Weekly slávi v tomto týždni jubileum - sedemdesiatiny. Prvé číslo vyšlo krátko po II. svetovej vojne v decembri 1945. Založil ho biznismen, atletický funkcionár a ešte sám aktívny atlét Jimmy Green. Oficiálne sídlo redakcie bolo v jednej z miestností v jeho usadlosti v grófstve Kent.
Na obálke prvého čísla bolo kuriózne uvedené, že ide už o druhý ročník časopisu. Dôvod? Gren sa uchýlil k tejto lži preto, lebo pre prídelový systém papiera tesne po vojne nebolo možné začať vydávať nové periodiká... V prvých štyroch rokoch vychádzal magazín raz mesačne pod názvom Athletics, od roku 1950 sa z neho stal týždenník s názvom Athletics Weekly.
Britský atletický týždenník patrí k najdlhšie existujúcim renomovaným magazínom na svete spolu s Track & Field News v USA (vznikol v roku 1948), Leichtathletik v Nemecku (1924) a španielskym Atletismo Espaňol (1951).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) oznámil, že sa pripojil k Reportérom bez hraníc (RSF) a ďalším organizáciám strážiacim slobodu médíí z celého sveta, ktoré vyzvali turecké orgány na okamžité prepustenie dvoch prominentných opozičných novinárov - šéfredaktora denníka Cumhuriyet Cana Dündara a šéfa regionálnej redakcie tohto denníka v Ankare Erdema Güla.
Medzinárodnú výzvu zverejnili na tlačovej konferencii v sídle Združenie tureckých novinárov (TGC) v Istanbule 1. decembra.
Dvojicu novinárov zadržali minulý týždeň pre údajné napomáhanie teroristickej organizácii a vyzradenie štátnych tajomstiev a súd v Istanbule na nich uvalil väzbu až do začiatku súdneho procesu.
Denník Cumhuriyet (Republika) totiž v máji zverejnil videozáznam, ktorý zachytával príslušníkov tureckej polície pri otváraní debien so zbraňami a muníciou nájdených v kufri nákladných áut smerujúcich do Sýrie, ktoré pravdepodobne patrili tureckej tajnej službe (MIT).
Cumhuriyet vtedy napísal, že fotografie sú dôkazom, že Turecko pašovalo zbrane povstalcom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan následne vyhlásil, že tí, ktorí majú túto správu na svedomí, ohrozili bezpečnosť krajiny a za to "zaplatia vysokú cenu".
Celý prípad vyvolal vlnu medzinárodnej kritiky ohľadne slobody prejavu a tlače v Turecku.

Medzinárodný tlačový inštitút (International Press Institute, IPI), ktorý zastáva funkciu celosvetového ochrancu slobody tlače, oznámil, že privítal rozhodnutie Egypta usporiadať nový proces s 13 žurnalistami a pracovníkmi médií odsúdenými na doživotné väzenie a v jednom prípade na smrť.
V oznámení, ktoré IPI zaslal TASR, zdôraznil, že Egypt musí v obnovenom pojednávaní poskytnúť jasný dôkaz spáchania trestných činov a zabezpečiť obvineným čestný proces.
IPI píše, že o obnovení procesu v prípade, ktorý nazýva "Operačná miestnosť Rabá", rozhodol egyptský kasačný súd. Žurnalisti a pracovníci médií, ako aj ďalší, v ňom boli obvinení z vyvolávania nepokojov, šírenia falošných správ a vedenia operácií na podporu zosadeného prezidenta Muhammada Mursího a Moslimského bratstva, ktoré egyptské vláda považuje za teroristickú operáciu.

Copyright © TASR 2015