10. 12. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Umožniť udelenie viacerých licencií jednej fyzickej alebo právnickej osobe na vysielanie rozhlasovej programovej služby. To bol cieľ návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii od Jozefa Viskupiča (OĽaNO), ktorý dnes v pléne nezískal podporu. Člen klubu Obyčajných chcel takouto zmenou podporiť vznik alternatívnych rádií.
"Na slovenskom rozhlasovom trhu v súčasnosti nefungujú súkromné rádiá so zameraním na jazz, hip-hop, pôvodnú tvorbu alebo vážnu hudbu, čo je nesporne na škodu plurality a kvality mediálneho priestoru. Navrhovanou liberalizáciou sa podporí vznik alternatívnych rádií, vytvoria sa podmienky pre ich rast a reálne zotrvanie na slovenskom mediálnom trhu," argumentoval Viskupič.
Tieto rádiá by podľa jeho slov mohli ponúknuť bohatšiu programovú štruktúru a informácie zamerané na daný typ diváka. "Zvýšila by sa tak rozmanitosť na trhu. Model umožňujúci udelenie viacerých licencií na rozhlasovú programovú službu jednej osobe funguje s úspechom napríklad v Českej republike," upozornil.
Viskupič je presvedčený, že pluralitu informácií a kvalitu mediálneho priestoru nezabezpečuje len liberalizácia udeľovania licencií na rozhlasovú programovú službu, ale aj väčšia prehľadnosť majetkových a personálnych vzťahov vo vysielaní. Cieľom jeho novely preto bola aj úprava tejto otázky. Poslanec žiadal podrobnejšiu špecifikáciu niektorých požiadaviek spojených s udeľovaním licencie na rozhlasovú programovú službu z hľadiska preukazovania majetkových vzťahov a prepojení žiadateľa o licenciu.

Copyright © TASR 2015