1. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Martin Sheen sa bude producentsky podieľať na vzniku pripravovanej antológie Hard Evidence: O.J. Is Innocent, ktorá prinesie príbeh o procese s bývalým hráčom amerického futbalu O. J. Simpsonom. Dokumentárny seriál by mal pozostávať zo šiestich epizód a jeho výrobu zastreší televízna spoločnosť Investigation Discovery.
Tvorcovia sa prostredníctvom projektu pokúsia dokázať športovcovu nevinu v prípade vraždy jeho manželky Nicole Brown Simpson a jej známeho Ronalda Goldmana z roku 1994. Televízna antológia sa bude opierať o viac ako 20-ročný výskum súkromného detektíva Williama C. Deara, ktorý o prípade napísal aj knihu O.J. Is Innocent and I Can Prove It (2012). Jej rozprávačom bude práve 75-ročný Sheen a premiéru by mala mať už začiatkom budúceho roka.
Martin Sheen, vlastným menom Ramón Antonio Gerardo Estévez, je rodákom z amerického mesta Dayton. Slávu získal vďaka vojnovej dráme Apokalypsa (1979) režiséra Francisa Forda Coppolu, v ktorej stvárnil kapitána Benjamina L. Willarda. K jeho ďalším snímkam patria napríklad Hlava 22 (1970), Prejazd Kassandra (1976), Tajomná žiara nad Pacifikom (1980), J.F.K. (1991), Americký prezident (1995), Chyť ma, ak to dokážeš (2002), Na druhej strane (2006), Atentát v Ambassadore (2006), Láska na druhý pohľad (2009), Amazing Spider-Man (2012) či Badge of Honor (2015). V roku 1994 získal Primetime Emmy za herecký výkon v seriáli Murphy Brownová (1988 - 1998) a o sedem rokov neskôr si odniesol Zlatý glóbus za úlohu v televíznom seriáli Západné krídlo (1999 - 2006).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na súde v Istanbule pokračoval dnes za zatvorenými dverami proces s dvoma novinármi obvinenými zo špionáže a napomáhania teroristickej organizácii. Proces podľa agentúry AP vyvolal všeobecné znepokojenie nad situáciou v oblasti slobody médií v krajine.
Can Dündar a Erdem Gül z denníka Cumhuriyet sú pre článok o dodávkach zbraní tureckej tajnej služby povstalcom v Sýrii, vrátane islamistov, obvinení zo špionáže a prezradenia štátneho tajomstva. Trestné oznámenie na oboch novinárov podal samotný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Hrozí im doživotný trest odňatia slobody.
"Slobodu prejavu nemožno umlčať," skandovali ich podporovatelia pred budovou súdu v Istanbule, kde sa proces koná.
Novinári ďalej čelia obvineniu z napomáhania umiernenému islamistickému hnutiu, ktoré zo Spojených štátov riadi duchovný Fethullah Gülen. Erdogan o Gülenovi tvrdí, že stojí za sériou vykonštruovaných zvukových nahrávok zverejnených na internete, ktoré údajne odhalili korupciu v najvyšších vládnych kruhoch. Táto korupčná aféra sa prevalila v decembri 2013.
Prípad novinárov z denníka Cumhuriyet sa považuje za predzvesť budúcnosti slobody tlače v Turecku, ktoré v uplynulých rokoch zažíva čoraz častejšie zásahy a reštrikcie namierené proti práci nezávislých a opozičných médií.

Copyright © TASR 2016