16. 11. 2016

Freedom House. Freedom on the Net 2016

Freedom House
 
Freedom on the Net 2016

Americký think tank Freedom House vo svojej výročnej analýze o slobode pri používaní internetu konštatuje, že došlo k ďalšiemu obmedzeniu slobody slova i prijímaniu nových reštriktívnych právnych noriem. Tento trend trvá už šiesty rok.
Ako informoval britský denník Daily Mail, Freedom House vo svojej správe Freedom on the Net 2016 uvádza, že vlády čoraz častejšie pristupujú k úplnej alebo čiastočnej cenzúre na internete.
Zo správy, zverejnenej tento pondelok, vyplýva, že dve tretiny všetkých používateľov internetu na svete - 67 percent - žije v krajinách, kde za kritiku vlády, velenia armády alebo vládnucej rodiny hrozí cenzúra; a 27 percent všetkých užívateľov internetu na svete žije v krajinách, kde ľudia môžu byť zatknutí za zverejnenie, zdieľanie alebo iba lajknutie obsahu správy na sociálnej sieti Facebook.
Tento rok sa "obeťou" niektorých vlád stali aplikácie na odosielanie správ WhatsApp a Telegram, ktoré podľa vlád viacerých štátov slúžia osobám podozrivým z terorizmu ako komunikačný kanál. V mnohých prípadoch slúžili tiež ako fórum na výmenu názorov ľudí nepohodlných pre vládu toho-ktorého štátu. Cenzúru týchto aplikácií dané štáty využívajú aj ako prostriedok na zastavenie rýchleho šírenia informácií, najmä počas protivládnych protestov, uviedla vo svojom vyhlásení pre tlač Sanja Kellyová, riaditeľka projektu Freedom House na monitoring slobody internetu.
Podľa Freedom House je nutné, aby si ľudia uvedomili existenciu fenoménu cenzúry na internete, lebo pri porovnaní analýz z roku 2015 a 2016 počet vlád, ktoré úplne alebo čiastočne obmedzili prístup k sociálnym sieťam, stúpol z 15 na 24. Z globálneho hľadiska sa sloboda na webe v priebehu jedného roka zmenšila v 34 krajinách.
Ako príklad cenzúry americký think tank uviedol kauzu tureckého občana, ktorý bol odsúdený na rok väzenia za to, že na svojom konte na sociálnych sieťach zverejnil fotografiu, na ktorej k tvári prezidenta Recepa Tayyipa Erdogan pridal telo Gluma - jednej z postáv ságy Pán prsteňov. Tri roky vo väzení strávi egyptský študent, ktorý na portrét prezidenta Abdala Fattáha Sísího prikreslil uši Myšiaka Mickeyho. Na základe toho Freedom House konštatoval, že "sme ešte veľmi ďaleko od toho, aby sme na internete robili cenzúru kvôli terorizmu", čo je najčastejší argument na podporu obmedzení slobôd na internete.
Na základe svojej analýzy Freedom House dospel k záveru, že najslobodnejší je internet v Estónsku, na Islande a v Kanade. Najhoršia situácia je v Číne nasledovanej Iránom a Sýriou. Severná Kórea v rebríčku 65 krajín ani nefiguruje, pretože expertom Freedom House sa nepodarilo oboznámiť sa s pomermi v tomto štáte. Výrazný pokles slobôd pri používaní internetu zaznamenal Freedom House aj v Indii, kde žije - po USA - najviac používateľov internetu.

Copyright © TASR 2016