14. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecké úrady budú deportovať francúzskeho novinára, ktorý bol zadržaný, keď robil reportáž v oblasti na juhovýchode krajiny, pri hranici so Sýriou. Informovala o tom agentúra Anadolu.
Zadržaným je 52-ročný Olivier Bertrand. Turecké úrady ho zadržali v piatok v Gaziantepe, kde pracoval bez oficiálnej akreditácie a údajne zbieral materiál na článok na podporu osôb vyšetrovaných v súvislosti s podozrením zo spoluúčasti na neúspešnom vojenskom prevrate, ktorý sa v Turecku odohral v polovici júla.
Turecké úrady zaregistrovali aj to, že Bertrand na sociálnych sieťach zverejnil článok o novinárke, aktivistke a spisovateľke Asli Erdoganovej zatknutej kvôli podozreniu z členstva v teroristickej organizácii, ktorá strávila vo väzení 82 dní. Z rovnakého dôvodu bolo po prevrate zadržaných spolu 34.000 ľudí.
Podľa Anadolu Bertranda previezli do repatriačného centra v meste Kocaeli na severozápade Turecka, odkiaľ bude dnes večer deportovaný do Francúzska.
Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault žiadal dnes okamžité oslobodenie zadržiavaného francúzskeho novinára, ktoré označil za "šokujúce a neprijateľné". Ubezpečil, že francúzske úrady robia všetko pre to, aby dosiahli jeho prepustenie na slobodu.
Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat boli v Turecku zadržané desiatky novinárov, ktorých úrady podozrievajú z napojenia na pučistov.

Copyright © TASR 2016