13. 3. 2017

Jeden svět 2017

Jeden svět 2017


Víťazným filmom tohtoročného festivalu dokumentov o ľudských právach Jeden svet sa stal snímka Niet úniku z časti Iraku, ktorú ovláda zoskupenie Islamský štát. Cenu za najlepšiu réžiu má film Plastová Čína tvorca Ťiou-Lianga Wanga o továrni na recykláciu plastov. Najlepším českým dokumentom je Normálny autistický film režiséra Miroslava Janka. Výsledky dnes ČTK zaslali usporiadatelia. Devätnásty ročník prehliadky v Prahe skončí v stredu, pokračovať bude postupne v 32 mestách v Česku a tiež v Bruseli.
Vo víťaznom švédsko-nórskom filmu Niet úniku režiséra Zaradashta Ahmeda iracký ošetrovateľ natáča svoj život, ktorý poznamenala vojna. Sám sa potom po úteku pred islamskou republikou stáva hrdinom príbehu. Podľa poroty dokument vďaka odvahe protagonistami umožnil vidieť nielen život človeka za podmienok, "ktoré by nikto nechcel zažiť", ale aj v rozvrátenej krajine.
Cenu za najlepšiu réžiu má Ťiou-liang Wang za snímku Plastová Čína. Zachytáva v ňom čínsku továreň na recykláciu plastov, kde medzi vyhodenými obaly z Európy žijú dospelí i deti. "Ocenený režisér predviedol neskutočný talent pri intímnom, komplexným, leč ohľaduplnom spracovanie dokumentu o krutej realite spoločenských tried, ktoré čelia prejavom ekonomickej globalizácie s horkosladkým dôsledkami. Pre mnoho z nás znamená recyklácie jednoducho ochranu prírody, pre mnoho ďalších je to spôsob prežitia," uviedla porota, v ktorej zasadli dekan FAMU Zdeněk Holý, víťaz minuloročnej režisérskej ceny Liang Čao a riaditelia niekoľkých filmových festivalov. V hlavnej súťaži vyberali z 12 filmov.
Trinásť filmov, ktoré výnimočným spôsobom prispievajú k ochrane ľudských práv, posudzovala potom porota Václava Havla. Cenu získal film austrálskej režisérky Evy Ornerové Azyl v nedohľadne sa zábery skrytej kamery z detenčných centier pre utečencov z tichomorských ostrovov, kam Austrália žiadateľa o ochranu odváža. "Je to originálny a šokujúce film, ktorý odhaľuje morálne, právne a politické zlyhanie medzinárodného spoločenstva pri riešení jedného z najnaliehavejších humanitárnych problémov súčasného sveta: prílivu utečencovi," uviedla porota, ktorú tvorili zástupcovia zahraničných organizácií na ochranu ľudských práv. Zvláštne uznanie od nich získal režisér Duro Gavran za chorvátsky film Správy z Al-Ajún zo západnej Sahary.
Najlepším českým filmom je Normálny autistický film režiséra Miroslava Janka o deťoch s autizmom. Dokument má aj Českého leva a cenu českej filmovej kritiky. Zvláštne uznanie pripadlo snímke Diera v hlave režiséra Roberta Kirchhoffa sa svedectvom o rómskom holokauste. Najlepší z 12 filmov vyberali zástupcovia zahraničných festivalov. Usporiadatelia tak chcú prispieť k tomu, aby slovenské dokumenty na prehliadkach v cudzine prerazili.
Študentskú porotu najviac oslovil film Zomrieť pre dizajn režisérky Sue Williamsovej o výrobe elektroniky, pri ktorej sa používajú toxické materiály. "Téma sa dotýka nás všetkých, generácia obklopené elektronickými zariadeniami. Domnievame sa, že riziká výroby spotrebnej elektroniky nie sú verejnosti dostatočne známa," uviedla študentská porota. Víťaza divácke ceny oznámi usporiadatelia na záver prehliadky.
Projekcia navštívilo za prvý týždeň festivalu cez 24.200 ľudí. Na školské premietanie prišlo 6700 žiakov a študentov. Záujem bol aj o virtuálnu realitu, skúsilo si ju 318 divákov a diváčok.