16. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kubánska vláda spustila vysielanie novej televíznej stanice Caribe, ktorá má byť moderným náprotivkom regionálneho latinskoamerického kanála TeleSUR. Caribe bude vysielať vo vysokom rozlíšení a jeho personál budú tvoriť mladí novinári pripravujúci aktuality.
Stanica však štartuje pomaly; zatiaľ iba troma vysielacími hodinami denne, pričom prístup k nej má niekoľko stotisíc Kubáncov vlastniacich príslušné dekodéry. Producenti dúfajú, že vysielanie novej stanice sa postupne rozšíri na takmer nepretržitý program, čo je teraz iba výsadou TeleSUR-u.
Producenti kanála Caribe, ktorý začal vysielať v utorok večer, sľubujú, že stanica bude ponúkať menej dogmatický a kritickejší program než štátna kubánska televízia - tá totiž väčšinou ponúka iba vyhlásenia ministerstiev. Obsah vysielania Caribe však bude takmer úplne pod kontrolou vládnucej Komunistickej strany Kuby (PCC).
"Teraz budeme schopní v správach reflektovať potreby ľudu," uviedla 24-ročná moderátorka Karina del Valleová. "Našou veľkou výzvou je previesť to do reality, nechceme však vytvárať veľké očakávania," skonštatoval generálny riaditeľ kubánskej televízie Ovidio Cabrera García.
Kubánske štátne médiá čelia narastajúcej konkurencii zo široko dostupných webových zdrojov, čo súvisí s rozširovaním sa internetu v tejto karibskej ostrovnej krajine.

Mladá 21-ročná Francúzka Mélanie Ségardová s Downovým syndrómom uvádzala v utorok večer predpoveď počasia na celoštátnej televíznej stanici France 2 a túto sezónu pritiahla zatiaľ najväčší počet divákov. Informovala o tom dnes televízia.
Predpoveď počasia v podaní Ségardovej prilákala 5,3 milióna divákov, spresnila France 2.
Ségardová prišla do sídla televízie v predstihu, aby jej urobili účes a mejkap. Vystúpila približne v polovici relácie a oznámila počasie na víkend. Ségardová a stála moderátorka počasia ukončili predpoveď tak, že si podali ruky a objali sa. Mladá Francúzka dostala šancu v televízii v hlavnom vysielacom čase po tom, čo spustila na Facebooku petíciu s názvom "Mélanie to dokáže".
"Tak vidíte. Dokázala som to," napísala Ségardová po vysielaní na Facebooku.
Asociácia UNAPEI, ktorá obhajuje záujmy ľudí s mentálnym postihnutím, začala osvetovú kampaň o Downovom syndróme spolu so Ségardovou. UNAPEI na Medzinárodný deň žien ešte 8. marca oznámila, že Ségardová za menej než dva týždne získala na sociálnej sieti Facebook vyše 200.000 "lajkov". "Mélanie je našou vyslankyňou. Ukázali sme, že aj človek s hendikepom môže uskutočniť svoje sny. Spoločnosť to potrebuje," povedal vtedy pre francúzsky rozhlas riaditeľ asociácie Luc Gateau.
Downov syndróm je genetické ochorenie bez možnosti liečby, ktorá postihuje fyzický aj intelektuálny vývin človeka. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vyskytuje približne u jednej z 1000 osôb. Ochorenie je spôsobené poruchou 21. chromozómu. Priemerné IQ u takto postihnutého dospelého jedinca je zvyčajne 50.

V súvislosti s rozsiahlou krádežou údajov používateľov služieb internetovej spoločnosti Yahoo z roku 2014 obvinilo dnes americké ministerstvo spravodlivosti dvoch príslušníkov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a dvoch hackerov.
      Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že obvinení pracovníci FSB si prenajali služby dvoch známych hackerov, aby získali informácie o predstaviteľoch americkej administratívy, pričom im umožnili, aby získané údaje využili na trestnú činnosť.
      "Takéto konanie je ešte o to nehoráznejšie, že sa na ňom podieľali a riadili ho príslušníci FSB, ktorí majú dohliadať na dodržiavanie zákonnosti," uviedla námestníčka amerického ministra spravodlivosti Mary McCordová.
      V súvislosti s kybernetickým útokom, ekonomickou špionážou a inou trestnou činnosťou boli obvinení dôstojníci FSB Dmitrij Dokučajev (33) a Igor Suščin (43), ako aj údajní hackeri, ktorými sú ruský občan Alexej Belan prezývaný Magg (29) a Kanaďan kazašského pôvodu Karim Baratov (22). Baratova na základe zatykača vydaného v USA zadržali v utorok v Kanade.
      Pri útoku na Yahoo, ktorý bol podľa amerického ministerstva spravodlivosti zameraný na e-maily ruských a amerických predstaviteľov, ruských novinárov či zamestnancov finančných inštitúcií, bolo postihnutých viac ako 500 miliónov kont klientov spoločnosti Yahoo.
      Únik sa týkal používateľských mien, e-mailových adries, telefónnych čísel, dátumov narodenia, šifrovaných hesiel a pravdepodobne aj kontrolných otázok a odpovedí ku kontám, avšak nie údajov z kreditných kariet a bankových účtov používateľov.

Copyright © TASR 2017

Európska komisia (EK) v stredu schválila plán na prevzatie mediálnej spoločnosti Time Warner americkým telekomunikačným gigantom AT&T. Podmienky transakcie v hodnote 85 mld. USD podľa Bruselu neporušujú európske pravidlá v oblasti ochrany hospodárskej súťaže. Na trhoch Európskeho hospodárskeho priestoru, kam patrí 28 členských štátov EÚ a ďalšie tri krajiny, sa aktivity firiem neprekrývajú, konštatovala komisia.
Dohodu o prevzatí spoločnosti Time Warner koncernom AT&T schválili vlani v októbri predstavenstvá oboch firiem. Akvizíciou v hodnote 85 mld. USD sa spojí telekomunikačný gigant so spoločnosťou vlastniacou televízne stanice HBO a CNN. Dohoda si ešte vyžaduje schválenie zo strany regulačných úradov v USA.
Time Warner Inc má približne 49-percentný podiel na hlasovacích právach v Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.