30. 3. 2017

Rádiorallye 2017

Rádiorallye 2017


Na 13. ročníku medzinárodnej súťažnej prehliadky tvorby internátnych rozhlasových štúdií a univerzitných rádií Rádiorallye 2017 sa dnes na pôde Žilinskej univerzity v Žiline zíde približne 150 mladých ľudí. TASR o tom informoval zakladateľ súťaže Ľuboš Kasala.
Do uzávierky súťaže, ktorá potrvá do nedele 2. apríla, prišlo podľa jej zakladateľa spolu 163 nahrávok (takmer šesť a pol hodiny čistého času) v špecializovaných kategóriách literárno-dramatické relácie, spravodajstvo a publicistika, hudobné programy i kompozície, zvučky, jingle a reklamy. "V programe je aj simulácia živého vysielania a kategória novinárskej pohotovosti - realizačný tím si vyžrebuje niektorú z nadefinovaných tém a v časovom limite tri hodiny musí tému spracovať do vysielateľnej podoby s využitím bežných žurnalistických postupov a žánrov," uviedol Kasala.
"Ide o amatérsku súťaž, nahrávky si budú sami vzájomne hodnotiť redaktori, moderátori, hudobní dramaturgovia a zvukári zo zúčastnených univerzitných rádií TLIS Bratislava, Aetter Trnava, Trenchtown Trenčín, RAPEŠ Žilina, Rádio X Žilina, INRO Zvolen, PULZ rádio Ružomberok, ŠTuRKo Košice, Rádio 9 Košice a Rádio PaF Prešov. Aj tento rok budú chýbať nitrianske IRŠ Mladosť a trnavské IRŠ Karavána," doplnil zakladateľ Rádiorallye s tým, že pravidelne sa zúčastňujú dve univerzitné rádiá z Českej republiky - Rádio K2 z Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach a Rádio R z Masarykovej univerzity Brno.
Nováčikom v súťaži je Rádio Trenchtown z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne. "Naše rádio je veľmi mladé, vysielať sme začali 5. mája 2015. Pozvanie do Rádiorallye sme prijali najmä preto, aby sme získali nové skúsenosti v oblasti moderovania a prípravy relácií, keďže naša prax je oproti ostatným minimálna. A tiež preto, aby sme sa spoznali a nadviazali kontakty s kolegami z iných univerzitných rádií a stali sa tak súčasťou veľkého kolektívu amatérskych študentských rozhlasových staníc. Súťažíme prvý raz, takže našou jedinou ambíciou je nabrať maximum skúseností a priateľstiev. Ale, samozrejme, akákoľvek pozitívna reakcia na našu prácu poteší," povedal riaditeľ trenčianskeho Trenchtown rádia Matej Drobný.
"V univerzitných rádiách rastú talenty pre profesionálne rozhlasové prostredie, preto v odbornej hodnotiacej porote prisľúbili účasť zástupcovia z RTVS – Slovenského rozhlasu, Českého rozhlasu, Fun rádia, Rádia Expres a Rádia Jemné," podotkol Kasala.
Súťaž Rádiorallye podľa neho nadviazala na niekdajšie celoslovenské stretnutia "IRŠiek" pod názvom "Amatérsky zvukový záznam" z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého storočia. "Prvý ročník obnovenej súťaže sa uskutočnil v roku 2005 na pôde študentského Rádia 9 v Košiciach. Titul najúspešnejšieho kolektívu z roka 2016 obhajuje ŠTURKO - Študentský rozhlas Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach," dodal zakladateľ súťaže.
Rádiorallye organizuje Asociácia členov a sympatizantov IRŠ na pôde internátnych rozhlasových štúdií RAPEŠ a Rádio X v Žilinskej univerzite.

Copyright TASR ©2017