8. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Odvolací súd v severomaďarskom Győri v utorok napomenul investigatívneho novinára Gergelya Nyilasa a zaviazal ho k úhrade nákladov súdneho procesu. Novinár sa v roku 2015 v čase vrcholiacej utečeneckej krízy v rámci prípravy reportáže vydával za občana Kirgizska, informoval v stredu spravodajský server Index.hu.
Nyilasa, ktorý je novinárom tohto liberálneho servera blízkeho opozícii, obvinili z falšovania úradných dokladov a zo zavádzania štátnych úradov. 
Vlani v novembri súd na prvom stupni vyriekol rovnaký rozsudok, voči ktorému sa Nyilas odvolal. V súdnom procese sa bránil tým, že v zmysle mediálneho zákona nie je možné stíhať za menej vážne protizákonné porušenie, bez ktorého by nebolo možné získať informáciu verejného záujmu.
"Dnes by som postupoval rovnako s nádejou, že zákon o médiách poskytuje pre takýto prípad ochranu. Je smutné, že súd tento argument zmietol zo stola," povedal Nyilas, ktorý sa takýmto spôsobom dostal na miesta, na ktoré by sa inak nebol dostal, a nemal by možnosť písať o situácii na hraniciach a v utečeneckých táboroch. 
Svoju pravdu v tejto záležitosti chce obhájiť na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu.

Copyright © TASR 2018

Fanúšikovia gréckeho futbalového klubu PAOK Solún vtrhli v stredu počas živého vysielania do štúdia národnej televízie ERT 3 a donútili redaktora prečítať protestnú správu. Fanúšikom sa nepáčilo rozhodnutie športového súdu odobrať Solúnčanom tri body pre incident pred februárovým ligovým zápasom proti Olympiakosu Pireus. Stretnutie zrušili krátko pred jeho začiatkom po tom, ako španielskeho trénera hostí Óscara Garcíu zasiahla do hlavy papierová páska z registračnej pokladne. Tím slovenského reprezentanta Róberta Maka figuruje v tabuľke elitnej gréckej súťaže na druhom mieste, po odpočte zaostáva za vedúcim AEK Atény o päť bodov. Informoval o tom grécky internetový portál greece.greekreporter.com.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Do Rady Českej tlačovej kancelárie zvolila včera Snemovňa bývalého podpredsedu Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Pavla Foltána (1957). Výsledok druhého kola tajnej voľby oznámil predseda volebnej komisie Martin Kolovratník (ANO). Terajší voľba tým skončila, jedno miesto v sedemčlennej Rade ČTK zostáva neobsadené.
Foltán, ktorého nominovalo hnutie ÁNO, dostal 89 hlasov. Na zvolenie ich bolo nutných 86. V terajšom druhom kole voľby neuspeli hovorkyňa prostějovskej radnice Jana Gáborová, bývalý novinár a hovorca Jiří Táborský a historik a politológ Michal Pehr. Kandidátka SPD Gáborová dostala 85 hlasov, nominant Pirátov Táborský 71 hlasov a kandidát KDU-ČSL Pehr 47 hlasov.
Pred týždňom v prvom kole voľby uspel novinár a publicista Petr Žantovský, ktorého nominovalo takisto hnutia ANO. Dostal 86 hlasov, na zvolenie ich bolo nutných 78. V budúcnosti sa uskutoční ďalšia voľba. Snemovni kluby do nej budú môcť predkladať nové návrhy kandidátov.
Rada ČTK je orgán, ktorým sa uplatňuje právo verejnosti na kontrolu verejnoprávnej agentúry. Rada predovšetkým vymenúva a odvoláva generálneho riaditeľa ČTK, schvaľuje rozpočet agentúry a rozhoduje o sťažnostiach, týkajúcich sa činnosti tlačovej kancelárie. Volebné obdobie člena rady je päťročné.
ČTK bola založená v roku 1918 ako štátna tlačová agentúra. Od roku 1993 je verejnoprávnou inštitúciou majetkovo aj ekonomicky oddelenú od štátu. Agentúra nedostáva žiadne dotácie zo štátneho rozpočtu, nevyberá koncesionárske poplatky a všetky náklady hradí zo svojej komerčnej činnosti.

Copyright © ČTK 2018