9. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

 Za slušné Slovensko sa "postavilo" aj niekoľko desiatok ľudí v austrálskom Sydney. Zhromaždení si uctili spomienku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a zároveň pochodovali za lepšie Slovensko. Pre TASR to uviedla spoluorganizátorka pochodu, študentka Lucia Straňáková.
      "Aj keď som momentálne na opačnom konci sveta, nie je mi jedno, čo sa na Slovensku deje. Nie je to jedno ani ďalším Slovákom žijúcim v Sydney, ktorí ma dnes prišli podporiť v myšlienke za lepšie Slovensko," vyhlásila spoluorganizátorka pochodu.
      "Pochod sa začal o siedmej hodine večer na Martin Place, kde sme mali príhovor, potom sme sa spolu presunuli na Angel Place, kde sme si spoločne uctili minútou ticha Janka Kuciaka a Martinu Kušnírovú," presnila Slovenka v Sydney.
      "Celý pochod prebiehal vo veľmi priateľskej atmosfére, avšak s nádychom serióznosti, pretože aj my Slováci žijúci v Sydney si uvedomujeme závažnosť momentálnej situácie na Slovensku," vyhlásila.
      "Ani my nie sme spokojní s vládou SR. Aj my sme za to, aby nastúpila nová vláda, prestala panovať korupcia a mafiánske praktiky. Avšak, nenechali sme sa strhnúť emóciami a politickými nátlakmi naokolo. Chceli sme, aby náš pochod bol očistený od akýchkoľvek politických názorov. Bol to naozajstný pochod za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú," zdôraznila.


Vražda slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice by podľa názoru komisárky EÚ pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej mohla byť symbolickým prípadom pre vznikajúcu Európsku prokuratúru. Musí sa však potvrdiť, že v tomto prípade skutočne došlo k zneužitiu eurofondov, uviedla Jourová v piatok podľa agentúry DPA v Bruseli, kde sa konalo stretnutie ministrov spravodlivosti EÚ. 
      Podobný názor má aj rakúsky minister spravodlivosti Josef Moser. "Bol by to dobrý symbolický prípad, keby už Európska prokuratúra bola zriadená," konštatoval.
      Jourová zároveň zdôraznila, že Európska prokuratúra, ktorú podporuje 20 členských štátov EÚ, začne fungovať až v roku 2020 a jej pôsobenie nebude retroaktívne.
      Jána Kuciaka a jeho snúbenicu našli 25. februára mŕtvych v ich dome v obci Veľká Mača. Boli zavraždení približne tri dni predtým. Kuciakova vražda zrejme súvisí s jeho novinárskou prácou.

Na Slovensku existuje disproporcia medzi legislatívnym nastavením inštitúcií a tým, ako ich vníma verejnosť. Zhodli sa na tom ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a zástupcovia Európskeho parlamentu s tým, že viac ako na legislatívu by sa Slovensko malo zamerať na zvýšenie ich dôveryhodnosti.
      Žitňanská prijala v piatok misiu Konferencie predsedov politických skupín Európskeho parlamentu. Úvod aj záver stretnutia patrili diskusii o dôveryhodnosti inštitúcií. Zúčastnení sa zhodli na tom, že pokiaľ ide o naše legislatívne nastavenie, to korešponduje so štandardným legislatívnym nastavením v rámci európskeho priestoru.
      "Na druhej strane tu však existuje disproporcia medzi legislatívnym nastavením a vnímaním zo strany verejnosti. Preto viac ako na legislatívu je potrebné zamerať sa skôr na budovanie kapacít, kvalitu inštitúcií, a tým na zvyšovanie ich dôveryhodnosti vo vzťahu k verejnosti," informoval o schôdzke hovorca rezortu Peter Bubla.
      Otázky europoslancov sa podľa Bublu dotýkali tém ako dôveryhodnosť súdnictva, nezávislosť súdnictva, postavenie a právomoci rezortu spravodlivosti so zreteľom na činnosť prokuratúry a polície. Venovali sa aj špecifickým otázkam transpozície smernice proti praniu špinavých peňazí a záruk, pokiaľ ide o nominácie Slovenskej republiky do orgánov Európskej prokuratúry.
      Projekt Európskej prokuratúry je prioritou rezortu spravodlivosti a v najbližšom období by mohol byť do legislatívneho procesu predložený návrh zákona, ktorý bude zákonným rámcom pre vytvorenie záruk nominácií zo Slovenskej republiky, uviedol Bubla. Poslanci boli informovaní aj o aktivitách rezortu v oblasti zvýšenia transparentnosti. Diskusia sa týkala najmä tzv. protischránkového zákona a odkrývania konečných užívateľov výhod.
      Eurosposlancov prijal aj policajný prezident Tibor Gašpar. Odpovedal im na otázky týkajúce sa vyšetrovania zavraždeného novinára a jeho priateľky. Diskusia bola podľa neho vecná, dokonca nad rámec plánovaného času.
      "Informovali sme o doterajšej činnosti polície, o medzinárodnej súčinnosti, ktorú nám poskytujú viaceré krajiny, tiež sme riešili otázku komunikácie s talianskou stranou o minulosti niektorých talianskych občanov na území Slovenska, a do akej miery sa zaujímame o tieto poznatky, no a taktiež sa riešili otázky, do akej miery je politika zaangažovaná do činnosti Policajného zboru, respektíve aké je presné postavenie ministra vnútra vo vzťahu k prezidentovi Policajného zboru," informoval Gašpar na sociálnej sieti.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) sa už tento víkend stretne s koaličnými partnermi, aby hľadali konkrétne riešenia na upokojenie situácie. A hneď ako sa dohodnú na konkrétnych krokoch, bude o nich Fico informovať prezidenta Andreja Kisku. Premiér to vyhlásil po stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov, na ktorom sa im nepodarilo dospieť k jednotnému zneniu memoranda k súčasnej situácii.

 Medializované informácie z piatkového zasadnutia Bezpečnostnej rady SR a následné vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) považuje líder opozičnej SaS Richard Sulík za zastrašovanie ľudí. Reagoval tak na brífingu na premiérove vyhlásenia, že počas chystaných zhromaždení by mohlo dôjsť k útokom na verejné budovy.
      "Neštítia sa ničoho, len aby dosiahli svoj cieľ. A to zastaviť vlnu nespokojnosti a pobúrenia ešte predtým, ako vyjde na námestia. Chcú, aby sa občania zasa báli a aby sme svoj hnev nosili v sebe a neorganizovali sa," povedal Sulík. Podotkol, že zasadnutie rady malo byť skôr a nie robiť ho niekoľko hodín pred protestmi.
      Ohľadom dlažobných kociek pred Úradom vlády SR, na ktoré premiér upozornil, uviedol, že by slušní ľudia neboli niečoho podobného schopní. "Neverím, že slušní ľudia, ktorí dôjdu prejaviť svoj názor, ktorí dôjdu prejaviť to, že sú nespokojní s tým, v akom štáte žijeme, že tam teraz budú hádzať kockami. Lebo si všetci plne uvedomujú, že nakoniec sa to obráti proti slušným ľuďom," povedal Sulík s tým, že nevidí dôvod komentovať, čo Fico povie.
      Šéf SaS je zároveň presvedčený, že bezpečnostné zložky mali dostatok času pripraviť sa na podvečerné zhromaždenie. "Očakávam, že každého jedného, ktorý bude hádzať, ktorý len chytí kocku do ruky, stiahnu z obehu," doplnil Sulík.
      Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR premiér vyhlásil, že v súvislosti s piaktovými zhromaždeniami má rada informácie, ktoré hovoria o vysokej pravdepodobnosti rôznych konfrontácií a útokov na verejné budovy. Pred Úradom vlády SR mali byť pripravené podľa premiéra kopy kamenných kociek. "Ak si niekto chystá kocky, asi si nechystá pozdravné holubice," uviedol Fico na brífingu. Rešpektuje právo občanov zhromažďovať sa, pokiaľ je to v súlade so zákonom.
Prezident SR Andrej Kiska nepovažuje za korektné, že premiér Robert Fico (Smer-SD) prišiel na piatkové stretnutie najvyšších ústavných činiteľov so zásadne iným návrhom textu spoločného memoranda. Kiska to povedal po tom, ako sa trom najvyšším ústavným činiteľom nepodarilo dospieť k jednotnému zneniu deklarácie k súčasnej situácii na Slovensku.

Hra o slovíčka nie je vhodná a podstatné je, že sa traja najvyšší ústavní činitelia zhodli na potrebe upokojenia spoločnosti. Vyhlásil to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po piatkovom stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov, na ktorom sa im nepodarilo dospieť k jednotnému zneniu memoranda k súčasnej situácii v krajine.
      Zároveň avizoval, že tento víkend sa stretne s koaličnými partnermi, aby hľadali konkrétne riešenia na upokojenie situácie. Hneď ako sa dohodnú na konkrétnych krokoch, bude o nich Fico informovať prezidenta Andreja Kisku.
      Premiér tvrdí, že na poludňajšie stretnutie na Bratislavský hrad šiel s nádejou, že sa podarí vyjadriť spoločnú snahu o stabilitu krajiny a upokojenie verejnosti. "Napriek tomu, že sme na formu mali rôzne názory, naše spoločné posolstvo zaznelo jasne: máme jedno jediné spoločné želanie, aby bol v spoločnosti zachovaný pokoj," deklaroval.
      Podľa Fica je prirodzené, že traja ľudia môžu mať na spoločné vyhlásenie rôzne pohľady. Tvrdí však, že hra o slovíčka nie je vhodná, lebo by to bolo malicherné. "Podstatný je výsledok, a ten je jednoznačný: traja najvyšší ústavní činitelia si želajú pokoj v spoločnosti," odkázal.
      Fico uistil, že právo na zhromažďovanie a vyjadrenie vlastného názoru sú základné atribúty demokracie. "Slovensko je demokratická krajina. Ako predseda vlády by som chcel poprosiť občanov, aby zachovali pokoj, nenechali sa uniesť prípadnými provokáciami a zabránili škodám na zdraví a majetku," dodal.
      Traja najvyšší ústavní činitelia sa napoludnie nedohodli na spoločnom znení dokumentu, ktorým by reagovali na súčasnú situáciu v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Po rokovaní na Bratislavskom hrade to oznámil predseda NR SR Andrej Danko (SNS) s tým, že všetci traja majú želanie, aby sa v spoločnosti zachoval pokoj.
      "Vítam toto stretnutie, na ktorom sme prešli aktuálne politické témy. Síce sme neskoncipovali politickú deklaráciu, ale želáme si, aby v spoločnosti bol zachovaný pokoj. My traja urobíme všetko v rámci našich kompetencií, aby neboli udalosti posledných dní akokoľvek politicky zneužívané," povedal Danko, ktorý stretnutie inicioval. Fico a Kiska sa priamo po stretnutí nevyjadrili.
      Prezident už vo štvrtok (8.3.) povedal, že ak má mať toto rokovanie zmysel, jeho výsledkom má byť spoločná deklarácia, ktorej text poslal Dankovi aj Ficovi. Premiér však prišiel na rokovanie s vlastným textom, v ktorom napríklad nebola veta o tom, že politici nebudú okolo protestov šíriť konšpiračné teórie ani ich inak dehonestovať.

Medzinárodný vyšetrovací tím, ktorý bude pracovať na objasňovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky, by mohol vzniknúť na budúci týždeň. Informovali o tom na tlačovej konferencii generálny prokurátor Jaromír Čižnár a šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik. Pre Čižnára je tento tím priorita.
      "Finalizuje sa zriadenie spoločného slovensko-talianskeho tímu. Členovia medzinárodného tímu sú už vytypovaní," povedal námestník generálnej prokuratúry pre trestný úsek Peter Šufliarsky. Približne 73 vecí a spisov voči talianskej skupine operujúcej na východe Slovenska sa bude nanovo preverovať. Tie boli ustálené u 11 fyzických osôb a šesť právnických. Generálna prokuratúra SR ich lustruje aj vďaka informáciám z médií.
      Šéf prokurátorov priznal, že nie je spokojný s doterajším priebehom vyšetrovania dvojnásobnej vraždy. Neznamená to však podľa neho, že sa nepracuje. Výsledky vyšetrovania však podľa jeho slov nezodpovedajú tomu, koľko sa už toho vykonalo. Čižnár chce dosiahnuť viac a spokojný by bol, keby už mali páchateľa. Potvrdil, že pri vyšetrovaní sa pracuje s viacerými motívmi.
      "Pokiaľ nebudeme konať rýchlo, tak si postavíme pomník, čo ja odmietam. Pokiaľ bude v mojich silách, tak sa tak nestane," dodal Čižnár. Pripomenul, že slovenské orgány činné v trestnom konaní úzko spolupracujú s kolegami zo zahraničia. V súčasnosti sa podľa Čižnára analyzujú obrovské množstvá dát.
      Generálny prokurátor ďalej informoval, že od šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Antona Šafárika si vyžiadal informácie, ktoré majú. SIS monitorovala osoby údajne napojené na kalábrijskú mafiu na Slovensku. Informácie mali posielať polícii.
      "Hovoril som s riaditeľom Slovenskej informačnej služby Antonom Šafárikom, ktoré boli zasielané priamo polícii a nie na Generálnu prokuratúru SR. Potom si budeme lustrovať a ako s nimi bolo naložené," povedal Čižnár.
      Šéf prokurátorov sa v piatok stretol aj s europoslancami, ktorí prišli na Slovensko kvôli vražde novinára. "Padali otázky, ktoré boli trochu nepríjemné, ale myslím si, že na všetky odpovedali v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho družky," povedal Čižnár, ktorý nevie, aký bude výstup z tohto stretnutia.

Copyright © TASR 2018

 Na dnešný anti-Sorosov pochod v Bratislave, ktorý organizuje strana Naj, prišlo zhruba desať ľudí. Majú tri transparenty s nápismi "Antisorosov pochod" a "Spomienkový pochod". Od organizátorov zaznelo, že si uvedomujú tragédiu, vedia, že strana Smer-SD stratila legitimitu, ale opozícia by bola horšia, lebo v prípade jej nástupu hrozí nekontrolovateľná migrácia či zrušenie minimálnej mzdy. Od Michalskej brány idú cez Obchodnú ulicu na Hviezdoslavovo námestie.
Dnes sa na Slovensku konajú podľa odhadov najmasovejšie zhromaždenia. Účastníci týchto pochodov žiadajú vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej a novú, dôveryhodnú vládu. Minulý týždeň na pietnu spomienku za Kuciaka a Kušnírovú prišlo 20- až 25-tisíc ľudí, dnes však dali mnohé organizácie, školy či firmy ľuďom voľno, aby sa na zhromaždeniach mohli zúčastniť.

Študenti vyhlasujú koniec letargie na univerzitách. V takejto atmosfére cítia, že nemôžu mlčať, a preto založili študentskú iniciatívu #niejenamtojedno. Iniciatíva vznikla na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) medzi študentmi, ktorí v dusivej atmosfére po tragickej udalosti vo Veľkej Mači nechceli sedieť so založenými rukami. Dnes vyzývajú ďalších študentov z iných univerzít, aby sa k nim pridali a prišli spolu na večerné zhromaždenia pod jednotným heslom #(názov univerzity)niejenamtojedno. Ako agentúru SITA informovala jedna zo zakladateľov iniciatívy Petra Mint, k iniciatíve sa pridali bratislavskí študenti žurnalistiky, kolegovia z VŠMU, Slovenskej technickej univerzity, Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a taktiež študenti z Košíc či Zvolena. Študentov, ktorým to nie je jedno stále pribúda a koordinujú sa najmä na Facebooku.
Zhromaždenie, ktoré sa v Bratislave na Námestí SNP začne o 17:00 a ku ktorému sa pridajú v rovnaký čas aj v ďalších mestách Slovenska, Európy i mimo nej zvolali organizátori Katarína Nagy Pázmány, Peter Nagy, Karolína Farská a Juraj Šeliga, lebo podľa nich je „zrejmé, že premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák nereprezentujú hodnoty, za ktoré sa v piatok 2. marca na pietnych akciách a pochode za Jana Kuciaka a Martinu Kušnírovú postavili tisíce ľudí na Slovensku a vo svete. Z tohto dôvodu pokračujeme v občianskych zhromaždeniach a vyzývame všetkých občanov, aby sa k nám pridali a vytrvali“. Požadujú „dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov ako aj novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin“.
Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili na konci februára v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára. Podľa ďalších informácií by vraždy mohli súvisieť s talianskou mafiou operujúcou na východe Slovenska. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.