8. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Na súde v dánskej metropole Kodaň sa vo štvrtok začal proces s dánskym vynálezcom Petrom Madsenom obvineným z vraždy švédskej novinárky Kim Wallovej, ku ktorej malo dôjsť vlani v auguste na palube jeho súkromnej ponorky. Informovala o tom agentúra DPA.
      Prokuratúra požaduje v prípade Madsena doživotie. V súčasnosti 47-ročný Madsen je obvinený z vraždy, ale aj zo zneuctenia telesných pozostatkov a rozštvrtenia tela Wallovej. 
      Počas procesu s obvineným vypočujú viac ako 30 svedkov. 
      V spise obžaloby sa uvádza, že išlo o úkladnú vraždu, lebo Madsen si vzal do ponorky aj nástroje, ktoré bežne pri sebe nemával, napríklad nôž, pílu, skrutkovač, sťahovacie pásky či kovové rúry. Vtedy 30-ročnú novinárku podľa vyšetrovateľov pred usmrtením spútal, zbil a pobodal. Prokuratúra motív vraždy neuviedla.
      Vynálezca popiera, že by novinárku v ponorke zavraždil, priznal však, že jej telo rozštvrtil a vyhodil do mora. Madsen sa snažil časti tela zaťažiť oceľovými rúrami. Vo svojich výpovediach najprv uvádzal, že Wallovú vysadil na malom ostrove, následne hovoril o nehode, pri ktorej novinárke spadol na hlavu poklop, a nakoniec prišiel s verziou, že išlo o otravu oxidom uhoľnatým. 
      Madsen je vo vyšetrovacej väzbe od 12. augusta.
      Wallovú naposledy videli vlani 10. augusta, ako v Kodani nastupovala do Madsenovej podomácky vyrobenej ponorky, ktorá sa následne potopila. Telo novinárky sa v nej nenašlo, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa bolo 15 bodných rán. Dánsky vynálezca Peter Madsen vo štvrtok na úvod procesu v Kodani prostredníctvom svojej právničky odmietol obvinenie z vraždy švédskej novinárky Kim Wallovej, ku ktorej malo dôjsť vlani v auguste na palube jeho súkromnej ponorky. Informovala o tom agentúra DPA.
      Za nevinného sa vyhlásil aj v prípade obvinenia zo sexuálneho zneužitia obete. Priznal sa však k tomu, že Wallovej telo rozštvrtil a jeho časti zabalené v plastových vreciach vyhodil do mora.
      Prokuratúra požaduje pre 47-ročného Madsena doživotie. Počas procesu s obvineným vypočujú viac ako 30 svedkov. 
      Wallová navštívila Madsena na jeho podomácky vyrobenej ponorke 10. augusta 2017, aby s ním urobila rozhovor. O deň neskôr sa ponorka potopila v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane, Madsena sa podarilo zachrániť.
      Telo novinárky sa nenašlo, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa bolo 15 bodných rán.
      


Britský hudobný magazín New Musical Express (NME) ukončuje vydávanie svojej printovej podoby a sústredí sa výhradne na rozvoj internetovej stránky. Posledné tlačené číslo tohto týždenníka vyjde v piatok, informovala spravodajská stanica Sky News.
      NME, ktorý vychádzal 66 rokov, bol od roku 2015 šírený zdarma; rozdávali ho na železničných staniciach, univerzitách a v nákupných strediskách v celom Spojenom kráľovstve. Spoločnosť Time, vlastník tohto magazínu, však vyhlásila, že vydávať jeho printovú podobu už nie je viac rentabilné.
      Predtým, ako sa NME stal voľne šíreným, stál 2,50 libry. Webová stránka Nme.com bola spustená pred 21 rokmi a dnes si ju mesačne otvorí 200 miliónov čitateľov. Spoločnosť Time hodlá vytvoriť niekoľko ďalších "digitálnych médií", ale špeciálne čísla chce stále publikovať aj v tlačenej podobe.
      "NME je jednou z najikonickejších značiek v britských médiách a náš krok nespoplatniť tlačenú verziu magazínu jej pomohol získať najväčšie publikum, aké kedy mala. Dostali sme sa však do bodu, v ktorom je vydávanie printového týždenníka nevýhodné," uviedol zástupca firmy Time.

Ľavicový francúzsky denník Libération si uctil vo štvrtok Medzinárodný deň žien tým, že mužom-čitateľom účtuje za výtlačok vyššiu cenu než ženám.
      Denník vyšiel s dvoma rôznymi titulnými stranami: jedna s nápisom "Pre ženy - 2 eurá - obvyklá cena" a druhá s nápisom "Pre mužov - 2,50 eura".
      Tento cenový rozdiel sa zhoduje s 25-percentným mzdovým rozdielom medzi mužmi a ženami vo Francúzsku, ako uviedol denník. Libération dodal, že ho inšpiroval podobný krok kanadského časopisu Maclean's.
      Peniaze navyše, zaplatené čitateľmi vydania pre mužov, pôjdu mimovládnej organizácii Laboratoire de l'Egalité, ktorá pracuje na zlepšovaní rodovej rovnosti, informovala tlačová agentúra DPA.



Druhé päťročné volebné obdobie českého prezidenta Miloša Zemana začína škandálom. Po tom, ako vo štvrtok vo Vladislavskej sále na Pražskom hrade zložil sľub, zaútočil v prejave na verejnoprávnu Českú televíziu a aj niektorých ďalších novinárov. Na protest priamo počas prejavu zo sály odišli niekoľkí českí politici, píše server iDNES.cz.
      "Rozlišujme novinárov, ktorí hľadajú pravdu, od tých, ktorí hľadajú senzáciu. My nie sme spodina, my sme ľud," vyhlásil podľa spravodajskej televízie ČT24 český prezident.
      Ako prvá odišla bývalá predsedníčka českej Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová (ODS), nasledovali ju špičky TOP 09 Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg a niekoľko ďalších politikov.
      Ako informoval server iDNES.cz, Zeman vyčítal verejnoprávnej televízii údajnú príchylnosť k opozičnej TOP 09. A za terč si vzal tiež novinárov z niektorých súkromných médií - konkrétne tých, ktoré vlastní podnikateľ Zdeněk Bakala, a to týždenník Respekt, Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz.
      Podnikateľa Bakalu, bývalého vlastníka ťažobnej spoločnosti OKD, Zeman označil za veľkú škvrnu a obvinil z rozsiahlej hospodárskej kriminality.
      Němcová podľa ČT24 novinárom pri odchode povedala, že nechcela byť svedkom toho, že prezident prisahal, že bude spájať národ, ale v prejave okamžite prísahu porušil.
      Poslanec TOP 09 Dominik Feri redakcii iDNES.cz povedal, že politici odišli zo sály pre Zemanov útok na Českú televíziu. "Je to celkom mimoriadne riešenie. Útok na nás ako stranu sa dá prežiť, ale útok na nezávislé médiá je už príliš. Preto sme odišli," vysvetlil.
      "Odišiel som tak, ako niektorí iní poslanci a senátori zo sály. Ústavná časť schôdze bola naplnená, s útokom na médiá a slobodu slova nesúhlasím! Bohužiaľ pán prezident neprekvapil," napísal po odchode z Vladislavskej sály na Twitteri prvý podpredseda KDU-ČSL Marian Jurečka.
      K situácii sa vyjadril aj český senátor Václav Láska. "Už som ďalej nechcel počúvať tú zlobu a nenávisť, ktorú tam pán prezident vypúšťal zo svojich úst. Splnili sme si svoju povinnosť... Vzdali sme patričnú úctu všetkým. Stáli sme dokonca aj pri príchode pána prezidenta. Začali sme dokonca aj počúvať jeho príhovor, ale vo chvíli, keď inauguračný príhovor poňal tak, že si začal vybavovať účty a urážať ľudí, s ktorými má nejaké zlé skúsenosti, a potom aj verejné médiá, tak som dospel k názoru, že toto ďalej nemusím počúvať," povedal pri odchode.
      Zeman vo svojom prejave podľa iDNES.cz taktiež rekapituloval svoju prácu na Pražskom hrade v prvom volebnom období. Okrem formálnych právomocí, ktoré musí prezident plniť, ako je vymenovanie ústavných sudcov, povedal, že kľúčové preňho boli stretnutia s občanmi, ktorých za päť rokov vo funkcii absolvoval okolo štyroch tisíc. "Bez kontaktu s občanmi nie je prezident plnohodnotný," zdôraznil Zeman.

Copyright © TASR 2018