4. 3. 2018

Návrhy prezidenta sú popretím demokratických volieb

Návrhy prezidenta sú popretím 
demokratických volieb

Vážené dámy a páni,
chcem vám poďakovať za pružnosť, pretože sú to veľmi urgentné časy, a preto vítam, že mám možnosť reagovať na vyhlásenie pána prezidenta.
Pán prezident dnes o šestnástej hodine prečítal vyhlásenie, ktoré zjavne nebolo napísané na Slovensku. Toto jeho vyhlásenie má rukopis ľudí, ktorí absolútne nepoznajú ústavnoprávne tradície a pravidlá na Slovensku, a sledujú úplne iné ciele, ako je stabilita našej krajiny.
Na rozdiel od pána prezidenta mne naozaj nie je jedno, aký bol motív zavraždenia dvoch mladých ľudí. Šokovali ma slová prezidenta, že aj keby išlo o náhodný motív, reflektuje to stav spoločnosti. Nemôžem v žiadnom prípade súhlasiť s tým, čo pán prezident v tejto súvislosti povedal.
Návrhy prezidenta na totálnu rekonštrukciu vlády spojenú s hlasovaním o dôvere novej vláde sú popretím výsledkov demokratických parlamentných volieb, ktoré prebehli v roku 2016.
Prezident sa týmto vyhlásením hlási k opozícii, ktorá hovorí o potrebe prevratu na Slovensku. Ak má dôjsť k zmenám vo vláde, budú výsledkom dohody koaličných partnerov a v tomto procese Ústava Slovenskej republiky nevidí žiadnu úlohu prezidenta Slovenskej republiky.
Predčasné voľby môžu nastať len vtedy, ak sa za ne rozhodne hlasovať minimálne 90 poslancov Národnej rady.
Dámy a páni, naším cieľom je vyšetrenie tohto brutálneho činu a nebudeme, citujúc známu sociologičku, tancovať na hrobe dvoch mladých ľudí, ako to robí opozícia, médiá a dnes aj pán prezident Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.