8. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Ján Kuciak rozhodne nebol mladý, horlivý a neopatrný novinár, opísala v rozhovore pre internetový denník Aktuálně.cz zavraždeného slovenského novinára jeho česká kolegyňa a spolupracovníčka Pavla Holcová.
      Deň po tom, ako slovenská polícia objavila telá zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, dostala zakladateľka Českého centra pre investigatívnu žurnalistku policajnú ochranu. S Kuciakom dlhé mesiace pracovala na kauze odhaľujúcej pôsobenie talianskej mafie na Slovensku, pripomína český spravodajský portál.
      Podľa Holcovej nebol Kuciak napriek svojmu mladému veku nerozvážny. "Všetka naša komunikácia - tým, že každý z nás bol v inom štáte - prebiehala online, aj keď sme sa raz začas videli osobne," uviedla novinárka. Doplnila, že pri písaní emailov Kuciak používal šifrovanie a "cez normálny telefón nepreberali nič citlivé".
      Kuciak podľa Holcovej nehovoril o tom, že by sa cítil byť v ohrození. "To ja som sa s ním rozprávala o možných rizikách. Keď sme pracovali na jeho poslednom článku, mali sme v tíme ešte kolegov z Talianska, a tí nám pred pár mesiacmi písali, že dostali varovanie od talianskej polície, že toto sú nebezpeční ľudia a máme si dávať veľký pozor," spresnila.
      Ako ďalej uviedla, zatiaľ len zbierali a analyzovali verejne dostupné dokumenty, a preto si mysleli, že sa do nebezpečnej fázy ešte nedostali. "Chvíľa, keď sme chceli ešte nejakým spôsobom zvýšiť bezpečnosť, mala byť tá fáza, keď začneme oslovovať konkrétnych ľudí, aby sa nám vyjadrili k tomu, čo píšeme," doplnila.
      Na otázku Aktuálně.cz - či si myslí, že za vraždou Kuciaka skutočne stojí talianska mafia - Holcová odpovedala, že o ničom nechce špekulovať: "Je okolo toho stále veľa otázok. 'Ndrangheta bežne nezabíja novinárov - v Taliansku ani niekde inde. Ale naozaj neviem. Jediné, o čom som presvedčená, je, že vražda nemala súvislosť s jeho osobným životom, pretože on absolútne nebol konfliktný človek."
      Holcová zároveň vylúčila, že by vražda mohla súvisieť so súdnou mafiou, na ktorej odhalení podľa slovenského publicistu Radovana Bránika Ján Kuciak údajne tiež pracoval: "Je to podľa mňa veľmi nepravdepodobné. Je to stará kauza. Ján takto navyše vôbec nepracoval. On si veľmi uvedomoval, že to, na čom robí, musí zdieľať - že je to forma ochrany. Nebol to žiadny mladý, horlivý a neopatrný novinár."
      Holcová priblížila, prečo by sa situácia vyhrotila práve teraz, keď na prípade talianskej mafie s Kuciakom pracovali už mesiac. Uviedla, že Kuciak začal posielať na úrady žiadosti o slobodný prístup k informáciám. "Vo formulári sa musí vypĺňať adresa trvalého bydliska. A oni veľmi pravdepodobne tých ľudí upozornili, že sa na nich niekto pýta. To je jedna z tých teórií, ako to mohlo byť. Začal sa pýtať na veľmi citlivé otázky," tvrdí česká novinárka.


V desiatkach slovenských miest, ale i svetových metropol sa v piatok 9. marca budú opäť konať zhromaždenia s názvom Za slušné Slovensko. Väčšina vysokých škôl a univerzít udelila študentom na piatok rektorské alebo dekanské voľno. 
      Organizátori požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin.
      Najväčšie zhromaždenie sa uplynulý piatok (2.3.) uskutočnilo v Bratislave. V piatok (9.3.) sa bude opäť konať na Námestí SNP so začiatkom o 17.00 h. Ľudia podľa organizátorov vyjdú do ulíc aj v Bánovciach nad Bebravou, Banskej Bystrici, Bardejove, Košiciach, Komárne, Krupine, Liptovskom Mikuláši, Leviciach, Levoči, Lučenci, Martine, Námestove, Nitre, Nových Zámkoch, Trenčíne, Partizánskom, Prievidzi, Prešove, Revúcej, Rožňave, Ružomberku, Pezinku, Považskej Bystrici, Poprade, Rimavskej Sobote, Senici, Spišskej Novej Vsi, Veľkom Krtíši, Vrábľoch, Žiline, ale aj v obci Zábudišová v okrese Nové Mesto nad Váhom. Podporu Slovensku vyjadria aj vo viacerých metropolách sveta, napríklad v Barcelone, Berlíne, Brne, Haagu, Helsinkách, Kodani, Londýne, Mníchove, Vancouveri, Paríži, Prahe, Štokholme, ale aj v lyžiarskom stredisku Kaprun. 
      Zhromaždenia podporil aj rektor Masarykovej univerzity v Brne Mikuláš Bek. "Chcel by som vyjadriť podporu a solidaritu vysokým školám na Slovensku, slovenským študentom a akademickej obci v ich postoji k otázke prešetrenia prípadu zavraždeného novinára a zaistenia slobody slova a bezpečnosti médií a novinárov ako jedného zo základných pilierov demokracie," uvádza Bek na svojom profile na sociálnej sieti. Pripomenul, že práve v Brne študujú tisícky slovenských študentov a pôsobí tam aj množstvo pedagógov a vedcov. "Nemôže nám byť situácia našich kolegov a susedov ľahostajná," vyhlásil. 
      Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) sa na vedenie vysokých škôl a univerzít obrátila s prosbou o udelenie rektorského voľna na piatok, aby sa študenti, ale i zamestnanci škôl mohli zúčastniť protestov nielen v mestách, kde študujú, ale i vo svojich bydliskách. "Cítime potrebu, aby akademické prostredie reflektovalo napätú celospoločenskú situáciu. Sme presvedčení, že budúcnosť krajiny má byť založená na vzdelaní a kritickom myslení, preto musíme jasne odsúdiť akékoľvek prejavy šírenia konšpiračných teórií v spoločenskej a politickej diskusii," píše sa v liste, ktorý rektorom vysokých škôl adresovala ŠRVŠ.
      Niektoré fakulty a univerzity už požiadavke ŠRVŠ vyhoveli. V Bratislave to sú napríklad Univerzita Komenského, Vysoká škola výtvarných umení, Vysoká škola múzických umení, Slovenská technická univerzita, Vysoké škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Ekonomická univerzita, Paneurópska vysoká škola či Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií. Pripojila sa aj Trnavská univerzita v Trnave, Univerzita Cyrila a Metoda v Trnave, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach, Technická univerzita v Košiciach, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Katolícka univerzita v Ružomberku a Prešovská univerzita v Prešove. Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik informoval, že účasť na občianskych zhromaždeniach a pochodoch je slobodným a občianskym rozhodnutím každého študenta a pedagóga. "Pokiaľ študenti v piatok popoludní požiadajú o voľno, dekani fakúlt im vyjdú v ústrety," uviedol Habánik.
      V piatok 2. marca pochodovalo na spomienkových akciách za zavraždeného novinára a jeho snúbenicu odhadom okolo 50.000 ľudí približne v 60 mestách na Slovensku a vo svete.

Prezident SR Andrej Kiska navrhne pred piatkovým (9.3.) stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov prijatie spoločnej deklarácie o tom, že podniknú nevyhnutné kroky, aby upokojili napätú atmosféru a ukončili politickú krízu. Kiska to vyhlásil po stretnutí s delegáciou poslancov Európskeho parlamentu, ktorí prišli na Slovensko monitorovať situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
      Podľa Kisku by mali traja najvyšší ústavní činitelia spoločne vyjadriť skutočný hlboký rešpekt k slobodnému uplatňovaniu občianskych práv a zaviazať sa, že nebudú pokojné protesty občanov v demokratickej krajine nazývať pokusom o prevrat riadeným zo zahraničia a ani nijak inak dehonestovať. Presný obsah deklarácie pošle prezident šéfovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) a premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) popoludní. "Som presvedčený, že zajtrajšie stretnutie bude mať zmysel len vtedy, ak sa skončí konkrétnym a zrozumiteľným výsledkom," povedal.
      Aktuálna kríza dôvery v štát si podľa jeho slov vyžaduje jednoznačný a jasný signál smerom k rozhorčeným a znepokojeným občanom. "Je nevyhnutné vyjadriť podporu a dôveru orgánom činným v trestnom konaní, ktoré vyšetrujú vraždu. Ako najvyšší ústavní činitelia by sme sa mali zaviazať, že nevyhnutnou vzájomnou súčinnosťou prispejeme k vyriešeniu politickej krízy a k upokojeniu atmosféry v našej krajine," konštatoval.
      Na margo stretnutia s europoslancami Kiska poznamenal, že ako prezident víta ich záujem o situáciu na Slovensku. "Som rád, že našim partnerom záleží na tom, čo sa na Slovensku deje a vyjadrujú úprimný záujem nám v rámci možnosti pomôcť pri vyšetrení tohto zločinu. Verím, že sa stretnú s maximálnou otvorenosťou a ochotou odpovedať na všetky otázky. Je v záujme SR objasniť vraždy mladých ľudí. Je to dôležité pre pozostalých, Slovensko aj celú EÚ, v ktorej vraždy novinára nemajú miesto," dodal Kiska.

Týždeň po bratislavskom koncerte si v nedeľu podvečer 11. marca prídu uctiť pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej aj v Žiline a Prešove. Organizátori chcú pripraviť spomienkový Koncert pre Jána a Martinu v krajských mestách, ktoré sú najbližšie k ich rodisku. Kuciak pochádzal zo Štiavnika neďaleko Žiliny a jeho priateľka z Gregoroviec pri Prešove. 
      Prešovský koncert bude na Hlavnej ulici o 17 hodine, koncert v Žiline na Mariánskom námestí začne o hodinu neskôr. 
      „Hlavným posolstvom koncertov je spolupatričnosť s rodinami Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka a spolupatričnosť s ľuďmi, ktorým záleží na našej krajine. Vražda Martiny a Jána je tragédiou, ktorá nás hlboko zasiahla. Umenie potrebuje pre svoju existenciu slobodu, za ktorej obranu zomreli Martina s Jánom. Koncertmi im chceme vzdať úctu,“ povedal Michal Kaščák (Pohoda), ktorý sa podieľal aj na organizovaní bratislavského spomienkového koncertu.
      Okrem Pohody sú spoluorganizátormi koncertu v Žiline Mestské divadlo Žilina, kultúrne centrá Stanica Žilina-Záriečie a Nová synagóga Žilina. V Prešove sa pridali Klub Stromoradie a kapela Chiki liki tu-a. 
      Na žilinskom Koncerte pre Jána a Martinu vystúpia Mňága a Žďorp, Korben Dallas, Para, Katarzia, Folklórny súbor Rozsutec, BASIE (Barbora Švidraňová), Dáša Fon Fľaša alebo ZDŽAF. Moderátorom koncertu bude Anton Šulík z Mestského divadla Žilina. 
      V Prešove zahrajú spevácky zbor Gregos z rodnej obce Martiny, Michael Kocáb a Karpatské Chrbáty, Chiki liki tu-a, Bez ladu a skladu, Katka Koščová, Komajota, Fúzy Múzy a David Kollar, N3O Akustika, Klena & Klenoty, huslisti Ján Bogdan, Martin Jeriga a klavirista Erik Jámbor.

Copyright © TASR 2018

 Predstavitelia strany SMER-SD sa dnešným útokom na občianskych aktivistov a mimovládne organizácie snažia odpútať pozornosť od vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky ako aj od vyšetrovania škandálu možných kontaktov blízkych spolupracovníkov pána premiéra na organizovaný zločin. Uvádza sa to v stanovisku VIA IURIS, na ktoré dnes podpredseda NR SR za Smer-SD Martin Glváč na tlačovej besede tiež zaútočil. Stanovisko VIA IURIS poskytol výkonný riaditeľ organizácie Milan Šagát.
"Slovensko potrebuje dôsledné a nezávislé vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, a nie konšpiračné teórie o Georgeovi Sorosovi. Slovensko musí byť právnym štátom, v ktorom nemusíme pochybovať o dôveryhodnosti polície alebo prokuratúry a kde nebudeme voči moci bezmocní," uvádza sa v stanovisku. "Našou odpoveďou na útoky politikov je, že budeme robiť ešte viac, ešte lepšie a ešte profesionálnejšie to, čo doposiaľ - pomáhať miestnym aktivistom a komunitám v boji za ich práva, pomáhať odvážnym Bielym vranám, zabezpečovať odbornú a právnu pomoc občianskym organizáciám, odhaľovať prípady zneužívania práva a navrhovať legislatívne zmeny, ktoré odpolitizujú políciu, prokuratúru a súdy," povedal Šagát.
Glváč na dnešnej tlačovej besede zaútočil na občianske pochody, ktoré sa budú konať v piatok po celom Slovensku aj vo svete. Pokračoval aj v konšpiráciách - organizáciu VIA IURIS spojil s Georgeom Sorosom. Organizátorov pochodu zase spojil s hnutím OĽaNO.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.