9. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

 Nadácia otvorenej spoločnosti (NOS) dôrazne odmietla útoky predstaviteľov vládneho Smeru-SD na jednotlivcov a organizácie zastupujúcich občiansku spoločnosť na štvrtkovej tlačovej besede. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ NOS Ján Orlovský.
      "Umelé odvádzanie pozornosti verejnosti od vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej a naznačovanie údajných prepojení zástupcov občianskej spoločnosti so zahraničím s cieľom vyvolať tak chaos a zvrhnutie vlády v krajine, považujeme za nezodpovedné a nedôstojné politickej strany, ktorá ovláda kľúčové kontrolné mechanizmy štátu už viac ako desaťročie," uviedol.
      Lídrom Smeru-SD pripomenul, že úlohou NOS a ďalších jednotlivcov a organizácií nie je politický boj, ale budovanie živej, kritickej a demokratickej spoločnosti, ktorá dáva priestor pre kultivovaný dialóg o svojich výzvach, problémoch, riešeniach a ďalšom smerovaní. "Jeho súčasťou je aj vyjadrenie otvorenej občianskej nespokojnosti so stavom a dianím v spoločnosti. Odmietame preto akékoľvek náznaky a podozrenia z údajnej prípravy štátneho prevratu a ohrozovania bezpečnostnej situácie na Slovensku,” dodal Orlovský s tým, že ich činnosť sa riadi zákonmi SR. V prípade NOS je to Zákon o nadáciách.
      Všetky organizácie občianskeho sektora sú podľa neho zapísané v registroch ministerstva vnútra (MV) a fungujú pod verejnou a inštitucionálnou kontrolou, dostatočnou na to, aby politickí lídri mohli ostať pokojní a venovať sa svojej zodpovednosti nielen pri objasňovaní vraždy mladých ľudí.
Polícia bude v súvislosti s piatkovým zhromaždením v Bratislave robiť mimoriadne bezpečnostné opatrenia, aby bol jeho priebeh pokojný. Doprava na Námestí SNP a v okolitých uliciach bude obmedzená vrátane MHD. Informoval o tom na tlačovej konferencii policajný prezident Tibor Gašpar. Vyzýva ľudí, aby bol priebeh podujatia pokojný bez smutných incidentov. Polícia preveruje možné hrozby a výroky, ktoré odznievajú. Má informáciu, že sa môžu na pochode zúčastniť aj ultrafanúšikovia futbalových klubov.

 Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko si svoje vystúpenie pred médiami zámerne načasoval pred piatkovými (9.3.) zhromaždeniami po celom Slovensku. Myslí si to Anton Hrnko zo SNS.
      Konkrétnejšie sa však k téme vyjadriť nechcel, svoju úlohu si podľa neho v tejto veci majú robiť orgány činné v trestnom konaní, ktorým on osobne dôveruje. Hrnko nechcel povedať, či je za demisiu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorého Špirko vo svojich obvineniach spomína. Tvrdí však, že tak, ako v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, je aj v tomto prípade za vytvorenie dostatočného priestoru na dôkladné prešetrenie.
      Most-Híd hovorí v spojitosti so Špirkom o mimoriadne závažnom obvinení. "Ak má pán Špirko podozrenie o zmarení a sťažení práce prokurátora a jeho diskreditácii, jeho povinnosťou je podať trestné oznámenie a orgánov činných v trestnom konaní, aby prípad zodpovedne vyšetrili a vyvodili trestnoprávne konzekvencie," uviedla v písomnom stanovisku hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.
      Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko podáva trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a na osoby v postavení policajného prezidenta a riaditeľa NAKA, riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky, a to pre podozrenia z obzvlášť závažného zločinu sabotáž spolupáchateľstvom.
      Novinárom vo štvrtok povedal, že sa tak rozhodol na základe informácie, že diskreditácia prokurátora v súvislosti s vecami, ktoré Špirko v danej dobe dozoroval vrátane B.A. Haus, bola nariadená konkrétnou osobou, ktorou má byť Kaliňák.

Vláda Spojených štátov aj naďalej pozorne sleduje vývoj na Slovensku po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Píše sa to v stanovisku, ktoré TASR poskytlo Veľvyslanectvo USA v Bratislave.
      "Keďže slovenská spoločnosť zápasí s dôsledkami tohto zločinu, vyzývame všetky strany, aby sa zdržali používania konšpiračných teórií a dezinformácií," uvádza sa v stanovisku s tým, že Úrad právneho atašé FBI v Prahe ponúkol a poskytuje pomoc slovenským orgánom, ktoré vyšetrujú tento prípad.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) víta deklaráciu, ktorú predložila kancelária prezidenta SR Andreja Kisku. Čaká na návrh z Úradu vlády SR. Danko verí, že na piatkovom stretnutí pripravia traja najvyšší ústavní činitelia riešenie, ktoré upokojí "snahy o štátny rozvrat a zastaví túto štvavú kampaň". A tiež, že rokovanie upokojí situáciu medzi prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Informoval o tom Dankov komunikačný odbor.
      "Prierezový dokument - deklarácia, ktorá bude kompromisom všetkých strán, je nutnosťou v súčasnej situácii. Verím zároveň, že zajtrajšie stretnutie obrúsi hrany konfliktu premiéra s prezidentom. Slovensko potrebuje najmä pokoj a nie spor dvoch ústavných činiteľov," zdôraznil Danko, podľa ktorého sa situácia stále dramatizuje.
      "Aj poplach na pôde NR SR o nahlásení bomby, ale žiaľ aj osobné vyhrážanie sa zamestnancom parlamentu, sú dôkazom toho, že situácia narastá a smeruje ku konfliktu," poukázal. Danko upozorňuje, že násilie plodí iba ďalšie násilie. "Nie je možné, aby v našej spoločnosti boli takéto agresívne nálady. Preto je našou úlohou viesť dialóg a nie podporovať konflikt a vyjasniť si ústavné kompetencie," doplnil šéf parlamentu.
      Úrad vlády (ÚV) SR na otázku TASR, ako premiér hodnotí Kiskom navrhovanú deklaráciu, neodpovedal. Tlačový odbor len napísal známu skutočnosť, že "predseda vlády SR Robert Fico prijal pozvanie na zajtrajšie rokovanie".
      Prezident Kiska oznámil, že navrhne pred stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov prijatie spoločnej deklarácie o tom, že podniknú nevyhnutné kroky, aby upokojili napätú atmosféru a ukončili politickú krízu. Kiska to vyhlásil po stretnutí s delegáciou poslancov Európskeho parlamentu, ktorí prišli na Slovensko monitorovať situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Copyright © TASR 2018

Poslaním vysokých škôl je podľa Slovenskej rektorskej konferencie výchova v duchu hodnôt demokracie, humanizmu a tolerancie a vedenie študentov k tvorivému, kritickému a nezávislému mysleniu, zdravému sebavedomiu, k národnej hrdosti a občianskej zodpovednosti. „Vysoké školy stoja na pevných základoch hodnôt demokracie, humanizmu a tolerancie, akademických slobodách a akademických právach. Preto si vyhradzujeme právo na slobodné vyjadrovanie sa a zverejňovanie svojich názorov a možnosť zapájať sa do verejnej diskusie o spoločenských a etických otázkach ako aj podieľať sa na formovaní občianskej spoločnosti. Každý člen akademickej obce má právo sa slobodne rozhodnúť a vyjadriť svoj názor. S ohľadom na postavenie a budúcnosť Slovenska vyzývame všetkých politikov, médiá a členov akademickej obce, aby sme spoločne chránili hierarchiu hodnôt a uplatňovali princípy demokracie," píše sa v stanovisku rektorov. Agentúru SITA informovala generálna sekretárka Slovenskej rektorskej konferencie Mária Čikešová.
Podľa rektorov je dôležité, aby štátni predstavitelia Slovenskej republiky v každej situácii uplatňovali demokratické princípy a naďalej chránili základné ľudské práva a slobody občanov. Dnes na mimoriadnom zasadnutí rektorskej konferencie na pôde Univerzity Komenského v Bratislave vyslovili rektori hlboké znepokojenie a zdesenie nad tragickou smrťou dvoch mladých ľudí, novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a vyjadrili sústrasť rodinám a blízkym obetí. Verejne vyzývajú príslušné štátne orgány, aby tento zločin dôkladne vyšetrili. „Slovenská rektorská konferencia apeluje proti akémukoľvek zasahovaniu do vyšetrovania," uzatvorili.

Organizácia Amnesty International je znepokojená reakciou predsedu vlády Roberta Fica na zhromaždenia a pochody a ďalšie prejavy podpory pre obete vraždy - novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú. Agentúru SITA o tom informovala Kristina Kironska z Amnesty International Slovakia.
„Takéto a podobné slovné útoky spochybňujú legitímnosť občianskeho aktivizmu a slobody prejavu. Amnesty International pripomína, že slobodná diskusia, vrátane prejavu nesúhlasu o záležitostiach týkajúcich sa vládnej praxe je potrebná v každej spoločnosti. Zo skúseností Poľska, Maďarska, Ruska alebo Turecka vieme, že stigmatizácia a umlčiavanie slobodnej občianskej spoločnosti sa často začína slovami z úst politikov a môže mať desivé dopady na menšiny či kritické hlasy," tvrdí organizácia. Amnesty International pripomína, že tieto aktivity sú chránené medzinárodnými dohovormi o ľudských právach a spadajú pod slobodu zhromažďovania a prejavu. Organizácia vyzýva premiéra, aby tieto slobody dodržiaval a aby sa zasadil za dôsledné vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Členovia Činohry Slovenského národného divadla (SND) „sa pod tlakom okolností rozhodli vyjadriť svoj občiansky postoj a svojou účasťou podporiť pochod za slušné Slovensko. Vedenie našej prvej divadelnej scény preto návštevníkov divadla informuje, že sa v tejto súvislosti v piatok 9. marca posúva začiatok predstavenia Úpadok amerického impéria, invázia barbarov. Hra sa v novej budove SND na Pribinovej ulici začne o 20:00. Agentúru SITA o posune začiatku predstavenia z 19. na 20. hodinu informovalo divadlo a oznam je zverejnený aj na webstránke SND http://snd.sk/.
Pochod Postavme sa za slušné Slovensko bude tento piatok v Bratislave a v ďalších mestách. Organizujú ho Katarína Nagy Pázmany, Peter Nagy, Karolína Farská a Juraj Šeliga, ktorí organizovali aj minulotýždňový pochod Nechceme späť 90-te. Minulý piatok si podľa odhadov prišlo uctiť pamiatku Jána a Martiny 20- až 25-tisíc ľudí, vrátane prezidenta Andreja Kisku.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.