17. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v nedeľu na "vierohodné" vyšetrovanie vraždy novinára Džamála Chášukdžího, ku ktorej došlo na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule.
"Je absolútne nevyhnutné, aby sa viedlo vierohodné vyšetrovanie a aby boli potrestaní vinníci," vyhlásil na konferencii v katarskej Dauhe. Dodal, že nemá viac informácií o tomto prípade, ako je v médiách.
Saudskoarabský novinár Chášukdží, žijúci v USA, zmizol 2. októbra pri návšteve konzulátu svojej krajiny v Istanbule, kam si prišiel vyzdvihnúť doklady potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou. Turci tvrdia, že tohto prispievateľa amerického denníka The Washington Post zaškrtilo a rozrezalo 15-členné saudskoarabské komando, špeciálne vyslané na túto úlohu do Istanbulu.
Telesné pozostatky 59-ročného novinára sa napriek obhliadke konzulátu a iných miest dosiaľ nenašli. Keďže Chášukdží kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, existujú špekulácie, že tento faktický vodca kráľovstva nariadil jeho odstránenie, píše AFP.
Napriek tomu, že Rijád tieto obvinenia odmieta, americkí senátori po brífingu Ústrednej spravodajskej služby (CIA) zo 4. decembra ukázali prstom práve na korunného princa. Doteraz v Saudskej Arábii obvinili v súvislosti s vraždou celkovo 21 osôb vrátane bezpečnostných predstaviteľov.
Rijád po počiatočnom zdráhaní priznal, že vraždu vykonala "skupina lotrov". Turecké požiadavky na vydanie podozrivých však opakovanie odmietol. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v sobotu uviedol, že jeho krajina sa "nevzdá" pri zisťovaní pravdy o tejto vražde.
Vražda poškodila medzinárodnú reputáciu Saudskej Arábie a západné krajiny vrátane USA, Francúzska a Kanady uvalili sankcie na takmer 20 občanov tohto kráľovstva.


Zrušenie novely zákonníka práce, nezávislú justíciu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislé verejnoprávne médiá požadovali maďarskí demonštranti v nedeľu večer v Budapešti pred budovou štátnej televízie, informoval spravodajský server szmo.hu.
Niekoľko tisíc protestujúcich prišlo z podvečernej demonštrácie pri parlamente k budove Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorá zastrešuje činnosť verejnoprávnych médií. Prítomní opoziční parlamentní poslanci vošli do budovy s požiadavkou, aby v živom vysielaní televízie mohli prečítať petíciu demonštrantov.
Protestujúci na ulici skandovali: "Televízia klame!", "Špinavý Fidesz!", "Orbán zmizni!" a ďalšie heslá. Agresívnejší účastníci vyzývali na obsadenie televízie. Zhromaždenie streamovalo niekoľko opozičných a nezávislých médií.
Budovu MTVA chránil kordón policajtov zásahovej jednotky.
Demonštrácie sa konali aj v niektorých ďalších mestách Maďarska vrátane Miškovca.

Taliansky premiér Giuseppe Conte v piatok uviedol, že medzi obeťami útoku v Štrasburgu je aj taliansky novinár Antonio Megalizzi, ktorého páchateľ v utorok zasiahol do hlavy. Conte podľa talianskej tlačovej agentúry Adnkronos vyjadril nad piatkovým úmrtím žurnalistu "hlboký zármutok".
Úrad parížskeho prokurátora len niekoľko hodín predtým oznámil, že počet smrteľných obetí útoku sa zvýšil na štyri. Spresnil pritom, že zraneniam v piatok podľahol človek, ktorý bol po útoku v kritickom stave, nie však osoba, ktorej stav bol po útoku opisovaný ako mozgová smrť.
Conte v piatok na Twitteri napísal, že cíti "hlboký zármutok v súvislosti so smrťou Antonia Megalizziho, mladého muža s veľkou vášňou pre žurnalistiku, rozhlas, investigatívu a európske inštitúcie".
Megalizzi (29) študoval medzinárodné vzťahy na univerzite v severotalianskom Tridente a bol novinárom siete univerzitných rádií Europhonica. Do Štrasburgu vycestoval, aby pokrýval tohtotýždňové zasadnutie Európskeho parlamentu. Hospitalizovali ho v kritickom stave krátko po utorňajšom útoku, pri ktorom ho strelec zasiahol do hlavy.
Jeho úmrtie potvrdil aj jeho zamestnávateľ, rádio Europhonica. "Bohužiaľ musíme potvrdiť, že náš kolega Antonio nás opustil," uviedlo na Twitteri.
Predpokladaný páchateľ utorkového útoku, 29-ročný Chérif Chekatt, bol na úteku 48 hodín. Pátranie po ňom sa podľa parížskeho prokurátora Rémyho Heitza sústreďovalo na štvrť Neudorf na juhu Štrasburgu, kde ho napokon po prestrelke vo štvrtok večer zlikvidovala trojčlenná policajná hliadka.

Copyright © TASR 2018


Americká spoločnosť Facebook objavila a opravila bezpečnostnú chybu. V ohrození bolo zhruba 6,8 milióna z celkového počtu viac ako dvoch miliárd užívateľov rovnomennej sociálnej siete, vrátane tých z Európskej únie. Neoprávnený prístup k fotografiám užívateľov podľa oznámenia firmy prechodne získali vývojári aplikácií.
Írska komisia pre ochranu dát (DPC) uviedla, že začala vyšetrovať, či spoločnosť Facebook dodržiava nové pravidlá Európskej únie pre ochranu súkromia (GDPR). Podľa agentúry Reuters tak reaguje na rad bezpečnostných problémov Facebooku, vrátane ohlásenej bezpečnostnej chyby. Európska divízia Facebooku sídli v Írsku, čo z DPC robí hlavného regulátora tohto podniku v EÚ.
Podľa oznámenia Facebooku sa problém týkal až 1500 aplikácií prevádzkovaných 876 vývojármi. Tí mali v období 12 dní, respektíve od 13. do 25. septembra, prístup aj k fotografiám, ktoré používatelia síce na Facebook nahrali, ale nezverejnili ich. Ďalej k fotografiám na trhovisku Marketplace, kde používatelia predávajú a kupujú použitý tovar, a k fotkám a videám, ktoré si môžu počas 24 hodín pozrieť priatelia na Facebook Stories. Povolený majú pritom vývojári prístup len k tým obrázkom, ktoré užívateľ zverejní na svojom profile.
Poškodených členov komunity firma vyrozumie. "Ľutujeme, že sa to stalo," uviedla spoločnosť. Upozornila, že je v úzkom kontakte s írskymi regulátormi a že rada odpovie akékoľvek otázky.
Facebook tento rok prežíva náročný rok. V apríli vyšiel najavo škandál okolo masívneho úniku dát používateľov, ku ktorým neoprávnene získala prístup poradenská spoločnosť Cambridge Analytica. V októbri potom Facebook oznámil, že sa k údajom na 29 miliónoch jej používateľských kont dostali hackeri.
Podľa analytika George Salmona zo spoločnosti Hargreaves Lansdowne sa zvyšuje pravdepodobnosť, že vlády podrobia podnikateľské praktiky Facebooku novej regulácii. "Facebook sa snaží obnoviť dôveru používateľov, všetko toto úsilie však bude márne, ak sa budú ďalej objavovať podobné správy," uviedol Salmon s odkazom na oznámenú bezpečnostnú chybu.

Copyright © ČTK 2018