19. 12. 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odkladom výkonu na jeden rok za extrémistické prejavy voči rómskemu etniku na sociálnej sieti vymeral dnes senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 47-ročného Rudolfa Steigaufa z Revúcej. Rozsudok je právoplatný.
Trestnú činnosť spáchal Steigauf v priebehu roku 2015, keď na verejnom facebookovom profile pod svojím menom tri razy zverejnil rôzne útočné prejavy proti rómskemu etniku. Cigánov označil za nadpočet pre slovenský rozpočet a požadoval zastaviť vyplácanie dávok a nedať ani cent osobám, ktoré neplatia dane. Zdôraznil, že Slováci nie sú povinní živiť darebákov. Pred voľbami 2016 Steigauf na sociálnej sieti požadoval odobratie volebného práva všetkým, ktorí neodviedli do štátnej pokladnice ani cent a tým, ktorí nedokončili základnú školu. Navrhoval tiež zrušenie funkcie splnomocnenca vlády pre rómsku menšinu.
Okresný súd v Revúcej uznal Steigaufa za vinného z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a vymeral mu trest odňatia slobody na pätnásť mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu tri roky. Steigauf sa odvolal s tým, že je nevinný a žiadal oslobodiť. Odvolací senát vinu potvrdil, ale zrušil časť rozsudku vo výroku o treste a uložil mu ročnú podmienku so skúšobnou dobou na jeden rok.
Krajský súd sa prípadom Rudolfa Steigaufa zaoberal po tom, ako Najvyšší súd SR vyhovel jeho dovolaniu a vrátil vec na nové konanie.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.