19. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 




Americký prezident Donald Trump v utorok obvinil veľké internetové spoločnosti Facebook, Google a Twitter, že preferujú opozičných demokratov, informovala agentúra AFP.
Obvinenie prišlo deň po tom, ako správa vypracovaná pre americký Senát odhalila, že pracovníci ruskej spoločnosti využívali sociálne siete s cieľom ovplyvniť prezidentské voľby v roku 2016 v prospech Trumpa.
"Facebook, Twitter, Google sú tak zaujaté v prospech demokratov, že je to až komické," napísal Trump na Twitteri. Twitter podľa jeho slov ľuďom sťažil možnosť odoberať novinky z prezidentovho oficiálneho konta @realDonaldTrump.
Analýza vypracovaná pre výbor amerického Senátu pre tajné služby (SSCI) uverejnená v pondelok opísala kampaň organizovanú petrohradskou spoločnosťou na prieskum internetu (IRA), ktorá mala poškodzovať demokratickú prezidentskú kandidátku Hillary Clintonovú. Kampaň mala šíriť pravicové konšpiračné teórie a znižovať demokratom podporu u tradičných liberálnych skupín voličov, ako sú napríklad Afroameričania.
Časť užívateľských kont spoločnosti IRA na Facebooku, Instagrame, YouTube a Twitteri sa podľa správy snažila vyprovokovať bielych Američanov naklonených republikánom, aby išli voliť.
Tím osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera preverujúci podozrenia zo zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb z roku 2016 vzniesol obvinenia voči viacerým pracovníkom IRA, informoval na svojom webovom portáli denník The New York Times.
Podľa informácií The New York Times spoločnosť IRA vytvára falošné kontá s cieľom podporiť prezidenta Donalda Trumpa. Softvérová spoločnosť SparkToro v októbri uverejnila na svojej webovej stránke analýzu, podľa ktorej falošné užívateľské účty tvoria 61 percent z vyše 55 miliónov účtov odberajúcich novinky od prezidenta.
Trump pravidelne kritizuje sociálne médiá a v októbri obvinil Twitter, že potláča nárast počtu jeho fanúšikov tým, že užívateľom sťažuje možnosť stať sa odberateľmi noviniek z prezidentovho konta.



Sociálna sieť Facebook v stredu uviedla, že zrušila v Mjanmarsku stovky skupín napojených na tamojšiu armádu, stránok a užívateľských účtov, ktoré sa podľa nej dopúšťajú "koordinovanej zavádzajúcej činnosti". Informovala o tom agentúra DPA.
Spoločnosť uviedla, že zrušila celkove 425 stránok, 17 skupín, 135 účtov a 15 účtov na Instagrame, ktoré boli prepojené na mjanmarskú armádu. Tú viaceré organizácie vrátane OSN obviňujú z genocídy a zločinov proti ľudskosti v súvislosti so zásahom voči menšinovému moslimskému etniku Rohingov.
Jedna z odstránených skupín mala 6400 registrovaných členov.
Facebook vo vyhlásení uviedol, že "nechce ľudí alebo organizácie, ktorí vytvárajú sieť účtov s cieľom zavádzať ostatných o tom, kto sú alebo čo robia".
DPA pripomína, že Facebook zostáva najrozšírenejšou a najvplyvnejšou sociálnou sieťou v Mjanmarsku, kde ju milióny užívateľov primárne využívajú na pozeranie správ, zábavu a komunikáciu.
Spoločnosť k tomuto kroku pristúpila po kritike, že bol v tejto ázijskej krajine zneužívaný na šírenie nenávistného prejavu a dezinformácií. Facebook viaceré účty mjanmarským jednotlivcom a organizáciám zablokoval aj v októbri a auguste vrátane konto vplyvného vrchného veliteľa armády Min Aun Hlaina. 

Copyright © TASR 2018