19. 12. 2018

Televízie cez sviatky prinesú aj slovenskú filmovú klasiku

Televízie cez sviatky prinesú 

aj slovenskú filmovú klasiku


K vianočným i novoročným sviatkom neodmysliteľne patria slovenské filmové rozprávky i filmy so silnými príbehmi. Ukrývajú sa v archívnych zbierkach Slovenského filmového ústavu (SFÚ) a na sklonku roka ich uvidia diváci viacerých slovenských televízií. Chýbať medzi nimi nebudú filmy a rozprávky od Juraja Jakubiska, Martina Ťapáka, Martina Hollého, Miloslava Luthera, Paľa Bielika a ďalších slovenských tvorcov. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Milovníci rozprávok si podľa Nôtovej na svoje prídu už počas predvianočného víkendu. Markíza do programu zaradila v sobotu a nedeľu filmy, ktoré vznikli v 80. rokoch minulého storočia v slovensko-nemeckej koprodukcii. Konkrétne uvedie rozprávku Plavčík a Vratko (1981) režiséra Martina Ťapáka a aj Kráľ Drozdia brada (1984) od Miloslava Luthera. Na Štedrý deň uvedie Markíza rozprávku Juraja Jakubiska z roku 1985 Perinbaba. Na Prvý sviatok vianočný si diváci Markízy budú môcť pozrieť tradičnú rozprávku o sile ľudskej lásky Soľ nad zlato (1982) režiséra Martina Hollého.

Verejnoprávna televízia ponúkne už tradične viacero filmov zo zlatého fondu slovenskej kinematografie. Diváci Jednotky RTVS uvidia 27. decembra dramatický príbeh troch priateľov spod Vysokých Tatier Medená veža (1970) a o deň neskôr jeho voľné pokračovanie Orlie pierko (1971) od režiséra Martina Hollého. V programe je 29. decembra i satirická komédia Stratená dolina (1976) Martina Ťapáka o správcoch horskej chaty, ktorí sa snažia zachrániť dolinu pred inváziou turistov, ďalej RTVS uvedie 30. decembra historický príbeh Majster kat (1966) v réžii Paľa Bielika a v posledný deň roka i Bielikove filmy o legendárnom ľudovom hrdinovi a zbojníkovi Jánošík I (1962) a Jánošík II (1963). Na Nový rok verejnoprávna televízia ponúkne hudobno-tanečný film Rodná zem (1953) Josefa Macha, príbeh o objavovaní mladých ľudí z rôznych krajov Slovenska, ktorí sa stávajú členmi profesionálneho kolektívu v súbore ľudových piesní a tancov.

Do svojho vianočného programu zaradila filmy z archívnych zbierok Národného filmového archívu SFÚ aj regionálna televízia TV Raj vysielajúca zo Žiliny, ktorá počas Štedrého dňa divákom ponúkne rozprávky Mahuliena zlatá panna (1986) Miloslava Luthera a Galoše šťastia (1986) Juraja Herza, neskôr aj rozprávku Mikola a Mikolko (1988) Dušana Trančíka. Cez sviatky do vysielania pripravila aj dvojdielne filmy Červené víno I, II (1976) Andreja Lettricha či Tisícročná včela I, II Juraja Jakubiska (1983) a tiež filmy Čertova stena (1948) Václava Wassermana, Tie malé výlety (1972) Jozefa Režuchu, Sladké starosti (1984) Juraja Herza a Štek (1988) Miloslava Luthera. Na televízne obrazovky u našich západných susedov prinesie cez sviatky televízia CS film rozprávku Mahuliena zlatá panna, dodala tlačová tajomníčka SFÚ.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.