18. 12. 2018

Štefan Nižňanský novou knihou vzdáva hold televíznym pracovníkom

Štefan Nižňanský novou knihou vzdáva 
hold televíznym pracovníkom

Dlhoročný pracovník Slovenskej televízie (STV) Štefan Nižňanský napísal príbehovú históriu o tomto obrazovom médiu pod názvom Čudo medzi zoo a cintorínom. Miesto jej utorkovej prezentácie v Dvorane Ministerstva kultúry SR v centre Bratislavy nebolo náhodné, pretože tam kedysi sídlilo televízne štúdio.
Knižnú novinku pokrstili vianočnými oblátkami Nižňanského dvaja vnuci a herečka Mária Kráľovičová. Prvá dáma slovenského divadla aj zaspomínala na svoje začiatky v televízii, ktoré boli priamym prenosom divadelnej inscenácie, čo je v súčasnosti nepredstaviteľné. Okrem nej vybral autor do knihy režisérov, kameramanov, scenáristov a ďalších televíznych pracovníkov.
"Kniha je poctou pre televízne profesie. Vybral som takmer sto najznámejších 'televizákov', ktorí hovoria o svojej práci a neuveriteľných zážitkoch. Druhá časť je spoločensko-politická, pretože sa mi podarilo osloviť ponovembrových riaditeľov, ktorých so štatutármi bolo 18. Nie je to kniha o mne, ale o slovenskej televízii," povedal pre TASR Nižňanský.
Zároveň zdôvodnil takmer rozprávkový názov publikácie, ktorý si zobral z historického výroku jedného riaditeľa televízie pri výstavbe televízneho areálu na kopci v Mlynskej doline koncom 60. rokov minulého storočia. Tiež sa priznal, že už nikdy nechce byť generálnym riaditeľom televízie.
"Nie je to komplexné hodnotenie STV, ale osobne prežité a subjektívne skúsenosti. Pokúsil som sa napísať tak, ako to bolo. Možno tá pravda aj niekoho nahnevá," povedal Nižňanský v Dvorane zaplnenej bývalými aj súčasnými televíznymi pracovníkmi.
Niečo provokatívne naznačujú aj názvy niektorých častí v 550 stranovej knihe: Tupec s funkciou, Výpalník na Devíne, 400 miliónov je fuč, Minister – intrigán, Emeritný intrigán, Nepriateľ štátu, Špinavci, Ministerský papagáj, Slovenská bačorina, V hľadáčiku CIA či Prenasledovanie ako seriál, kde spomína svoje trestné stíhanie.
Bratislavský rodák Štefan Nižňanský (1954) je publicista, dramaturg, režisér a scenárista dokumentárnej tvorby. Bol redaktorom STV (1978-1990), v novembri 1989 moderoval Televízne noviny v prelomovom revolučnom týždni. Od roku 1990 pracoval v rôznych periodikách. Bol nezávislý poslanec Národnej rady SR (1990-1992) a Federálneho zhromaždenia ČSFR (1992–1993). V rokoch 2005-2008 podnikal, bol majiteľ PR a reklamnej agentúry Stefany Film. Ako režisér a scenárista sa venoval televíznej dokumentárnej tvorbe. Po víťazstve vo verejnom konkurze sa stal generálnym riaditeľom STV (2008-2010). Je autorom niekoľkých kníh.

Copyright © TASR 2018

Foto: Milan Antonič