19. 12. 2018

Potvrdili zadržanie motákov Mariana Kočnera

Potvrdili zadržanie motákov
Mariana Kočnera

Policajti Národnej kriminálnej agentúry zaistili motáky – lístočky 26. novembra a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry do trestnej veci „zmeniek“. Uvádza sa to v stanovisku Prezídia Policajného zboru k anonymnému e-mailu, ktorý dnes ráno obdržali viaceré médiá vrátane agentúry SITA. Týka sa obvineného podnikateľa Mariana K. a jeho snahy dostať sa z väzby. "Absolútne odmietame zatajenie dôkazov, lístočky (motáky) boli odovzdané v plnom rozsahu," dodalo policajné prezídium v reakcii na tvrdenie, že jeden zo zaistených lístkov NAKA prokuratúre neodovzdala.

Podľa anonymného e-mailu, ktorý médiá dostali dnes ráno, sa obvinený Marian K. za každú cenu snaží dostať z väzby. V trestnom spise je informácia, že Marian K. z väzby cez svojho advokáta posielal listy (tzv. „motáky“ alebo „lístočky“ s inštrukciami) určené svojmu dlhoročnému kamarátovi – novinárovi a exsiskárovi Petrovi T., uvádza sa v e-maili s tým, že sa jedná sa o vlastnoručne písané dokumenty Marianom K. V týchto motákoch inštruoval Petra T., čo konkrétne má vykonať. Medzi inými je tam požiadavka, aby kontaktoval nitrianskeho podnikateľa Norberta B., aby cez šéfa špeciálnej prokuratúry zariadil jeho prepustenie z väzby.

Rovnako v týchto listoch podľa e-mailu žiadal Marian K. Petra T., aby kontaktoval osobu označenú ako RF, aby zistil prečo zlyhal „jeho človek“ na ústavnom súde, ktorý rozhodol o jeho väzbe. "V zachytených dokumentoch sa vyskytuje aj komunikácia, ktorá naznačuje, že sudcovia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) boli ovplyvňovaní Marianom K. už pri prvom prepustení z väzby. Všetko mal zariaďovať človek so skratkou Michal T. zo ŠTS a jeho kamarát, sudca ŠTS, ktorý o tom priamo rozhodoval. Prostredníkom mal byť v týchto veciach advokát Martin R.," dodáva anonymný mail.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) sa bude vo štvrtok opäť zaoberať väzbou pre obvineného podnikateľa Mariana K. "Na Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica podal 12. decembra prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR návrh na rozhodnutie o zmene dôvodov väzby u obvineného M.K., ako aj návrh na predĺženie lehoty väzby u obvineného M.K.," informovala agentúru SITA hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Dôvodom na vzatie obvineného podnikateľa Mariana K. do väzby bolo, že čelí obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Ide o zmenky v hodnote 69 miliónov eur. Ich vyplatenie na súde požadoval od Pavla R. a spoločnosti Markíza Slovakia. O prepustenie z väzby žiadal podnikateľ opakovane, súdy mu však nevyhoveli. Markíza medzitým informovala, že renomovaná písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy Pavla R. na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako tvrdia Pavol R. a Marian K.

Marian K. sa v médiách spomína aj v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka. Konkrétne ho ako objednávateľa údajne označil jeden zo štvorice obvinených Zoltán A.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.