19. 12. 2018

Zomrela Penny Marshall

Zomrela Penny Marshall

V pondelok zomrela herečka, producentka a režisérka Penny Marshall .Bola americkou producentkou a režisérkou. Narodila sa v newyorskom Bronxe. Bola sestrou režiséra Garryho Marshalla, ktorý je známy filmom Pretty Woman. Penny začínala ako herečka v epizódnych úlohách v rôznych televíznych seriáloch. Neskôr sa presadila hlavne ako režisérka.
Jej prvý zrežírovaný film bola komédia BLESKOVÝ JACK (1986) s Whoopi Goldberg. Dva roky na to prišiel jej prelom, keď otvorila Tomovi Hanksovi dvere medzi filmové hviezdy v rodinnom filme VEĽKÝ(1988). Ten sa stal prvým filmom režírovaným ženou, ktorý zarobil viac ako 100 miliónov amerických dolárov. Jej nasledujúcim počinom bola dráma ČAS PREBUDENIA (1990) v hlavnej úlohe s Robertom De Nirom. Tento film získal nomináciu na Oscara za najlepší film roka. O ďalšie dva roky sa znovu stretla s Tomom Hanksom, pri dráme z prostredia americkej bassebalovej ligy VEĽKE VÍŤAZSTVO.
Jej ďalšie počiny ako ZOBUĎTE SA VOJACI (1994), KAZATEĽOVA ŽENA (1996) a CHLAPCI V MOJOM ŽIVOTE už neboli tak komerčne úspešné, preto Penny zavesila režisérsku stoličku na klinec a venovala sa produkovaniu filmov ako napr. DRUHÁ ŠANCA (2005) alebo MOJA KRÁSNA ČARODEJNICA.

Penny bola vydatá za herca a režiséra Roba Reinera. Z prvého manželstva ma dcéru, herečku Tracy Reiner.