12. 2. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spoločnosť Facebook v utorok oznámila spustenie svojho „fact-checkingového“ programu na Slovensku a v Českej republike v spolupráci s Agence France-Presse (AFP). Robí tak v rámci boja proti dezinformáciám, spolupracuje zároveň s nezávislými „fact-checkermi“ tretích strán z celého sveta, ktorí posudzujú a hodnotia presnosť obsahu na jej platforme.
„Máme radosť, že môžeme v spolupráci s AFP spustiť náš 'fact-checkingový' program na Slovensku a v Českej republike. Boj s nepravdivými správami je záväzok, ku ktorému pristupujeme veľmi vážne, a preto neustále pracujeme na nových spôsoboch, ako zabrániť šíreniu dezinformácií na našej platforme,“ uviedol Strategic Partner Development Manager pre Európu, Blízky východ a Afriku vo Facebooku Guido Buelow.
Akonáhle „fact-checker“ vyhodnotí správu ako nepravdivú, Facebook ju začne zobrazovať nižšie vo svojich "Novinkách", čím má znížiť jej šírenie. Spoločnosť chce tak zabrániť šíreniu hoaxu, a tým znížiť počet ľudí, ktorým sa táto správa zobrazí. Ak bude správa označená ako nepravdivá, Facebook na to upozorní užívateľov, ktorí tento príspevok uvidia alebo sa ho budú snažiť šíriť.
V súčasnej dobe má táto sociálna sieť viac než 50 partnerov, ktorí po celom svete overujú obsah vo viac než 40 jazykoch.


Polícia v ruskom meste Petrohrad po druhý deň za sebou prerušila nakrúcanie hudobného videa protikremeľskej punkovej skupiny Pussy Riot. Počas pondelkovej foto-session v štúdiu bolo zatknutých 13 osôb vrátane frontmanky Nadeždy Tolokonnikovovej, informovala v utorok stanica Slobodná Európa s odvolaním sa na tvít jej bývalého partnera Piotra Verzilova.
Skupina sa pokúšala nakrútiť videoklip k piesni, ktorej názov možno voľne preložiť ako "Nahnevaný" či "Podráždený". Podľa Tolokonnikovovej polícia ako dôvod zásahu uviedla únik oxidu uhoľnatého v priestoroch štúdia.
Polícia deň predtým prerušila filmovanie videoklipu v štúdiu spoločnosti Lenfiľm v Petrohrade, druhom najväčšom ruskom meste. Úrady vtedy ako dôvod zákroku uviedli "extrémizmus a propagandu homosexuálov", tvrdí frontmanka skupiny.
Tolokonnikovová sa spolu s ďalšími členkami skupiny Marijou Aľochinovou a Jekaterinou Samucevičovou dostali do povedomia širokej verejnosti začiatkom roka 2012 po tom, ako ich obvinili z "chuligánstva motivovaného náboženskou nenávisťou".
Ženy vtedy vtrhli do moskovského Chrámu Krista Spasiteľa a predviedli "punkovú modlitbu" proti vtedajšiemu ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi, ktorý viedol kampaň za svoje opätovné zvolenie do prezidentského úradu.
Trojicu odsúdili v auguste 2012 na dva roky v trestaneckej kolónii. Krátko pred vypršaním trestu v decembri 2013 ich prepustili na základe amnestie vydanej Putinom, ktorý sa medzitým stal opäť hlavou štátu. Členky Pussy Riot tento krok označili za Putinovu snahu vylepšiť si imidž pred nadchádzajúcimi zimnými olympijskými hrami v ruskom Soči.


Copyright © TASR 2020




Moderátorka ruskej štátnej spravodajskej televízie Vesti Kamčatka sa dostala do vážnych problémov. Dostala totiž záchvat smiechu, keď sa pokúšala informovať o novom vládnom opatrení - zvýšení sociálnych príspevkov pre znevýhodnené skupiny. Moderátorka Alexandra Novikovová postupne vymenovávala jednotlivé položky, z ktorých bude štátna pomoc pozostávať, a keď sa dostala k sume 363 rubľov (približne päť eur a 13 centov), čo má byť príspevok na "medzinárodnú prepravu na dovolenku", prepukla v smiech a viac ako minútu sa nevedela prestať smiať.
Ako uvádza rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL), správy sa točili podľa všetkého vopred a tento príspevok preto nikdy nebol v televízii odvysielaný. Objavil sa však na internete a tam sa stal zakrátko obrovským hitom.
"Presne takto sa na nás smeje naša vláda, keď nám prideľuje takéto obrovské príspevky," komentoval video jeden z používateľov na sociálnych sieťach.
Podľa RFE/RL však samotnú moderátorku teraz nečaká nič dobré - z prostredia štátnej televízie už prenikli informácie, že s ňou, ani s ďalšími ľuďmi zo spravodajského tímu, ktorí sa smiali spolu s ňou, už v televízii nerátajú a všetci majú už pripravené výpovede.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.