11. 2. 2020

Zomrela Claire Bretécherová

Zomrela Claire Bretécherová 



Vo veku 79 rokov zomrela v pondelok jedna z najoslavovanejších francúzskych karikaturistiek, ilustrátorka, scenáristka a feministka Claire Bretécherová. Podľa agentúry AFP to v utorok v Paríži oznámilo vydavateľstvo Dargaud, s ktorým spolupracovala.
Bretécherová sa preslávila v 70. rokoch 20. storočia komiksovým seriálom Les Frustrés (Frustrovaní), ktorý sa otázkam rodovej príslušnosti a sexuality venoval so sarkastickým humorom.
Od 80. rokov bola najslávnejšou postavou jej komiksovej tvorby rozmaznaná a znudená tínedžerka Agrippine, ktorá sa zaoberala problémami súvisiacimi s dospievaním. Táto postava ožila v televíznom seriáli, ktorý uviedla televízia Canal+.
Vo Francúzsku sa komiksy považujú za vážnu literárnu formu umenia pre dospelých i pre deti. Tí najlepší autori majú veľké a lojálne publikum.
Podľa vydavateľstva Dargaud Bretécherová patrí k priekopníkom tohto literárneho žánru, pričom doň "vniesla štýl, tón a nekonvenčný pohľad, ktorý bol úplne originálny."
Vo svojich komiksoch často riešila aj sociálne problémy, pričom vo veľkom predstihu pred svojimi súčasníkmi. Aj preto ju slávny francúzsky filozof Roland Barthes v roku 1976 označil za "sociologičku roka."
"Claire Bretécherová burcovala, ale bola roztomilá, vytýčila v komikse cestu, ktorá bola jedinečná. Jej humor a esprit boli nesmierne," dodalo Dargaud.




Copyright © TASR 2020