9. 2. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová vyzvala v piatok ruské úrady, aby vyšetrili útok, ktorého terčom sa vo štvrtok večer v čečenskej metropole Groznyj stali novinárka nezávislého denníka Novaja gazeta Jelena Milašinová a právnička Marina Dubrovinová. Milašinová sa dlhodobo venovala téme porušovania ľudských práv v Čečensku.
Ako informovala Novaja gazeta na svojom webe na dvojicu žien zaútočila vo štvrtok večer skupina asi desiatich mužov a žien, ktorí si na ne počkali pred hotelom v Groznom, kde boli ubytované. V bitke a kopancoch pokračovali aj vo vstupnej hale hotela. Útočníci si svoju "akciu" nahrávali videokamerou.
Obete útoku podali trestné oznámenie. Miestna pobočka ruského ministerstva vnútra medzičasom potvrdila, že sa prípadom zaoberá.
Kremeľ poveril správou Čečenska Ramzana Kadyrova, ktorý má v tejto kaukazskej republike udržať stabilitu po dvoch ničivých separatistických vojnách. Medzinárodné ľudskoprávne skupiny však Kadyrovom ovládané bezpečnostné zložky podozrievajú a obviňujú z mimosúdneho zabíjania, mučenia a únosu disidentov.
Mijatovičová vo svojom vyhlásení označila útok na novinárku a právničku z Ruska za "ďalší zo série znepokojivých útokov na obhajcov ľudských práv a kritikov" v Čečensku.
Mijatovičová poznamenala, že "atmosféru nepriateľstva voči nezávislým aktivistom občianskej spoločnosti, obhajcom ľudských práv, právnikom a novinárom v Čečensku často podnecujú jedovaté reči a vyhrážky politických vodcov, a to aj na najvyšších úrovniach regionálneho vedenia."
Komisárka vo svojom vyhlásení naliehavo požiadala ruské orgány, aby "urýchlene zvrátili túto neprijateľnú situáciu a dodržali svoje záväzky s cieľom zabezpečiť, aby obhajcovia ľudských práv mohli pracovať bezpečne a slobodne." Zdôraznila tiež, že osoby zodpovedné za útok musia byť potrestané.
Redakcia denníka Novaja gazeta zverejnila na svojom webe vyhlásenie, že žiada od Kadyrova ospravedlnenie za útok na členku redakcie a advokátku, ktorá ju počas cesty do Čečenska sprevádzala.

Copyright © TASR 2020

Hekerská skupina OurMine v piatok popoludní napadla profily spoločnosti Facebook na Twitteri a Instagrame. "Zdravíme, sme OurMine. Aj Facebook sa dá heknúť, no majú lepšie zabezpečenie ako Twitter," napísali na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Na účty Facebooku a Messengera na službe Instagram zas zverejnili logo OurMine. Oficiálnu webstránku Facebooku z útoku vynechali. Twitter potvrdil, že tretia strana napadla účty, ktoré následne ihneď zablokovali a už sú opäť pod kontrolou Facebooku.
Skupina tvrdí, že prostredníctvom svojich útokov chce poukázať na nedostatočnú kybernetickú bezpečnosť. V januári napadla desiatky profilov tímov Národnej ligy v americkom futbale (NFL). Skupina sídli v Dubaji a v minulosti sa jej podarilo preniknúť aj do účtov výkonného riaditeľa spoločnosti Twitter Jacka Dorseyho, generálneho riaditeľa Googlu Sundara Pichaia či firemných účtov Netflixu alebo ESPN.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.