10. 2. 2020

Znepokojenie novinárov nad obvinením Michala Havrana

Znepokojenie novinárov nad 

obvinením Michala Havrana

Znepokojilo nás obvinenie Michala Havrana za komentár „Pošlite Kuffu do cirkusu“ uverejnený v denníku SME. Bez toho, aby sme zasahovali do nezávislosti práce orgánov činných v trestnom konaní, musíme upozorniť, že právo vysloviť názor je jedným zo základných pilierov slobodnej spoločnosti. Toto právo možno obmedziť či stíhať len za veľmi limitovaných okolností. A k takým podľa nás nedošlo.
Nás, podpísaných novinárov, rozdeľujú postoje k náboženským či iným otázkam. Nemusia sa nám páčiť slová Michala Havrana a týmto vyhlásením ani nevyjadrujeme súhlas s jeho textom, ale deklarujeme jasnú podporu jeho právu povedať svoj názor.
Havran v prvom rade využil právo zapojiť sa do verejnej debaty. Expresívnym spôsobom kritizoval expresívne prejavy konkrétneho náboženského predstaviteľa, neútočil na presvedčenie ako také. Pripomíname, že verejne činné osoby, ako sú politici, ale aj predstavitelia cirkví, musia znášať vyššiu mieru kritiky, či ostrejší slovník. Je to prejavom slobody.
Vznesenie obvinenia vytvára nebezpečný precedens, obávame sa stíhania aj za verbálnu kritiku politikov a to je priamym ohrozením novinárskej práce.
Vznesenie obvinenia navyše môže v očiach verejnosti relativizovať trestné konania voči reálnym prejavom nenávisti, neofašizmu a podpory násilia či nebezpečného vyhrážania, ktorých sme v poslednom čase svedkami. Takéto nebezpečné prejavy určite tolerovať nechceme.
Ako novinári sme otvorení spätnej väzbe, sami často debatujeme o etických normách našej práce a neváhame odsúdiť pochybenia. Sme však presvedčení, že inštitút trestného stíhania nesmie byť zbraňou pre tých, ktorí sa boja kritiky a nemajú argumenty.

Signatári vyhlásenia:

Ľuboslav Kačalka, komentátor HN
Michal Frank, Korzár
Marian Niton, Pravda
Zuzana Petková, Investigatívne centrum Jána Kuciaka
Zoltán Mikeš, komentátor aktuality.sk
Tomáš Velecký, reportér TV Markíza
Robert Haas, redaktor RTVS
Eva Mravcova, editorka RTVS
Marta Výbošteková, redaktorka RTVS
Pavol Szalai, EURACTIV.sk
Milan Čupka, Forbes Slovensko
Táňa Rundesová, editorka Hospodárske noviny
Juliána Bieliková, redaktorka PLUS 7 DNÍ
Peter Hanák, Aktuality.sk
Juraj Mravec, reportér RTVS
Tomáš Prokop, denník Šport
Martin Kalužák, redaktor RTVS
Zlatica Beňová, redaktorka Diabetik
Simona Gulisová, redaktorka Forbes Slovensko
Martin Paulík, editor Hospodárske noviny
Mária Hunková, vedúca domáceho spravodajstva SITA
Lukáš Füle, redaktor SITA
Ivan Sámel SITA
Miroslav Bekeč, redaktor SITA
Katarína Horváthová, redaktorka Webnoviny
Daniela Piršelová, moderátorka a redaktorka TA3

K vyhláseniu sa môžu pripojiť ďalší novinári tu.