10. 2. 2020

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza


Písmoznalkyňa, ktorá skúmala podpisy obžalovaného Pavla R. si je istá, že vznikli po roku 2013. Uviedla to pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Podľa obhajoby zmenky vznikli v roku 2000 ako riešenie kauzy Gamatex.
"Po tom všetkom, čo som zistila, som si istá, že tie podpisy vznikli po roku 2013," uviedla Straková v reakcii na otázku prokurátora Jána Šantu. Tvrdí, že podpisy Pavla R. nemohli vzniknúť v roku 2000, ako hovorí on a obhajoba. Na porovnanie mala Straková 399 podpisov, čo považuje za "skutočne úctyhodnú vzorku".
Vypovedala tiež, že ju v októbri 2018 opakovane kontaktovala znalkyňa Mária Zelenková. Chcela od nej, aby bol posudok neurčitý resp. „nulitný“. Straková si ju v telefóne následne zablokovala. Potvrdila, že to nikdy v súvislosti s iným znalcom neurobila.
Znalkyňa Zelenková skúmala taktiež podpisy Pavla R. ešte v civilnom konaní. Komunikáciu o nej medzi Marianom K. a jeho obhajcom Michalom Mandzákom navrhoval v decembri minulého roku čítať splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic. Podľa neho dokazovala, že má Zelenková nadštandardný vzťah k obhajobe. Obhajca Mandzák to odmieta.
"Ako si dovoľuje táto znalkyňa vstupovať do procesu takýmto nevyberavým spôsobom?" pýtal sa počas prestávky prokurátor Šanta. Zelenkovej konanie považuje za vplývanie na znalkyňu a pokus o ovplyvňovanie jej záverov v prospech obhajoby. Prokurátor tiež podotkol, že je to podnet pre Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré má v kompetencii súdnych znalcov. S možným konaním voči tým, ktorí sa snažili proces ovplyvňovať, chce Šanta počkať do rozsudku. Podotkol, že sa nejde iba o jednu osobu.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.
Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Copyright © TASR 2020