14. 2. 2020

Pred 50 rokmi Československá televízia odvysielala prvý farebný televízny prenos

Pred 50 rokmi Československá televízia 


odvysielala prvý farebný televízny prenos

Majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní vo Vysokých Tatrách pred 50 rokmi znamenali aj medzník v dejinách Československej televízie. Práve z tohto športového podujatia sa v piatok 14. februára 1970 uskutočnil prvý priamy farebný prenos. "Prvý farebný prenos zahlasovala Elena Galanová. Komentovali ho Karol Polák a Rado Siváček. Centrálnu kameru pre skokanské súťaže mal na starosti František Trutz. Režisérom bol Henry Herda," povedal pre TASR emeritný archivár STV-RTVS Milan Antonič. Z oblasti televíznej techniky sa o začiatok farebného vysielania v Slovenskej televízii zaslúžil najmä Peter Stahl.
Do výberu technológie farebného vysielania intenzívne zasahovala ideológia. Väčšina odborníkov v Európe preferovala západonemecký systém PAL, ale pre socialistický blok bol napokon zvolený francúzsky systém SECAM, pretože sa preň rozhodli v Sovietskom zväze. Zrejme aj vďaka osobnej návšteve francúzskeho prezidenta Charlesa de Gaulla. Už v období 1965 - 1967 sa s pokusným farebným vysielaním zoznámili poslanci Národného zhromaždenia (vtedajšieho československého parlamentu). Ukážky sa uskutočnili aj v nasledujúcom období, napríklad prípravným vysielaním vo farbe zo Zimných olympijských hier v Grenobli (1968).
Už v júni 1964 bol v Prahe na Petříne zostrojený pokusný vysielač pre farebnú televíziu. O usporiadaní Majstrovstiev sveta v lyžovaní vo Vysokých Tatrách (1970) sa rozhodlo v roku 1967. Hneď začali aj prípravy na televízne prenosy.
"Farebný prenosový voz zakúpil pre Slovenskú televíziu Slovnaft. Bratislava si tak mohla zachovať voči Prahe aspoň čiastočnú autonómnosť v rozhodovaní. Pre potreby prenosu z Vysokých Tatier bol zapožičaný záznamový farebný voz rakúskej televízie ORF, ktorý sa prepojil s naším prenosovým vozom, čo umožnilo vytvárať záznamy pre večerné reprízy prenosov a mal aj 'časovú lupu', zariadenie na spomalené opakovanie záberov, veľmi vhodné najmä pri skokoch na lyžiach," priblížil Antonič.
Nasadených bolo 16 kamier a v 13 priamych prenosoch sa odvysielalo 25 hodín. Celú akciu zo strany televízie zabezpečovalo 300 technických, programových a prevádzkových pracovníkov. Zriadené boli samostatné štáby pre skoky, behy a výrobu denného spravodajstva. Farebne sa odvysielal úvodný a záverečný ceremoniál a všetky skokanské súťaže.
Prvé prenosy vo farbe však mohol sledovať málokto z vtedajších 750.000 koncesionárov, pretože farebný televízor bol raritou. Pár kusov mali počas Majstrovstiev sveta 1970 zapožičané niektoré tatranské interhotely.
"Farebné televízory ešte neboli v predaji. Štát nemal devízy na nákup farebných obrazoviek a Tesla Orava uviedla na československý trh prvý farebný televízor až v roku 1973. Pravidelné farebné vysielanie sa začalo 9. mája 1973, kedy bol vo farbe vysielaný záznam z vojenskej prehliadky v Moskve. Pri tejto príležitosti uviedli na trh prvý farebný televízor vyrábaný v Československu v Tesle Nižná na Orave," doplnil Milan Antonič. Prijímač Tesla 4401A Color sa vyrábal v rokoch 1973 – 1976.
Prvá inscenácia zaznamenaná vo farbe bola baletná suita Carmen. Relácia sa súbežne premiérovo vysielala 15. novembra 1970 na 1. aj 2. programe, pričom na "dvojke" to bolo vo farbe.

 
Copyright © TASR 2020