11. 2. 2020

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza

Obžalovaný v kauze falšovania zmeniek a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko odišiel z hlavného pojednávania po tom, čo senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) schválil jeho žiadosť o konanie v neprítomnosti. Proces označil za tendenčný a manažovaný americkou ambasádou.
„Rozhodol som sa odísť na protest voči tomu, ako je vedený tento súdny spor. Vieme, že nám budú všetky dôkazy odmietnuté,“ povedal obžalovaný. Rozsudok je podľa neho napísaný dopredu, spolieha sa na Najvyšší súd SR v prípadnom odvolacom konaní.
Obžalovaný exriaditeľ televízie od začiatku procesu avizuje svedkov, ktorí potvrdia verziu obhajoby. Zatiaľ z nich bola vypovedať exmanželka obžalovaného Viera Rusková. O zmenkách podľa vlastných slov vedela, na vlastné oči ich nevidela. Mená ostatných svedkov má podľa obžalovaného súd, médiám ich povedať nechcel.
Pavol R. sa vyjadril aj k jeho podpisom. Odkázal pritom na výpovede písmoznalcov. Tí spomínali motiváciu podpisujúceho, ktorá môže ovplyvniť podpis. Pavol R. tvrdí, že sa na zmenky podpísal naschvál inak, aby ich mohol zaprieť pred jeho vtedajšou zahraničnou ochrankou.
Nechcel, aby sa dozvedela o sume 500 miliónov korún, ktorú Marianovi K. sľúbil. Obával sa, že to v podsvetí vyvolá vojnu o peniaze. „Ja som to podpísal bez ich vedomia a poza ich chrbát,“ zdôvodnil Pavol R., prečo o zmenkách a riešení sporu o televíziu nikomu nepovedal.
Proces pokračuje naďalej v jeho neprítomnosti. Marian K. sa vyjadruje ku vykonaným dôkazom, pri ktorých nebol prítomný.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.
Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Copyright © TASR 2020