9. 4. 2020

Matica slovenská sprístupní videozáznamy divadelných hier matičných súborov

Matica slovenská sprístupní videozáznamy 

divadelných hier matičných súborov

Matica slovenská sprístupní širokej verejnosti videozáznamy divadelných hier matičných súborov na internete. Cieľom je aj podporiť povedomie slovenskej spoločnosti o národných dejinách a osobnostiach v rámci Roka národnej identity 2020. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Matušková.
Priblížila, že predstavenia dvoch divadelných krúžkov Dramaťák a Slovenskí rebeli, ktoré pôsobia pri miestnom odbore MS v Komárne, sú už dostupné na internete. Matica plánuje zverejňovať videá v pravidelných intervaloch. Všetky odkazy postupne zverejní na svojej webovej stránke a sociálnych sieťach a elektronicky ich rozpošle aj základným a stredným školám.
"Aj napriek prísnym opatreniam Matica slovenská naďalej prináša ľuďom národnú kultúru, vedu i vzdelávanie, aktuálne viac modernou formou. Keďže sa obmedzenia dotkli aj matičných divadelníkov, ktorí nemôžu hrať svoje predstavenia pred divákmi, rozhodli sme sa ich zverejniť na internete. Na portáli Youtube budú postupne pribúdať videozáznamy divadelných hier, ale aj historické dokumenty s divadelnými scénkami," vysvetlil druhý podpredseda MS Marek Nemec, ktorý je zároveň riaditeľom Domu Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši.
v súčasnosti patrí Divadelný odbor Matice slovenskej k najaktívnejším záujmovým odborom MS s 34 divadelnými súbormi z celého Slovenska. Ďalších osem súborov pôsobí pri miestnych odboroch. V súvislosti so storočnicou založenia Slovenského národného divadla a 190. výročím prvého ochotníckeho predstavenia na Slovensku Kocúrkova pripravujú matičiari divadelnú kompozíciu spojenú s priekopníkom slovenského ochotníckeho divadla Gašparom Fejérpatakym-Belopotockým.
Nemec doplnil, že keďže práve v centre Liptova má ochotnícke divadlo dlhodobú tradíciu, Matica slovenská tu pred piatimi rokmi začala organizovať Divadelný festival Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši. "Preto sme ako prví zverejnili historický dokument o geniálnom slovenskom vynálezcovi Aurelovi Stodolovi s divadelnými scénkami z jeho života. Dokument vznikol vďaka spolupráci Matice slovenskej a Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši," uzavrel.


Copyright © TASR 2020