6. 4. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka





Je nesmierne dôležité, aby boli spravodlivo odsúdení a potrestaní aj všetci sprostredkovatelia a objednávatelia vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Na svojom profile na sociálnej sieti to uviedla iniciatíva Za slušné Slovensko v reakcii na dnešný rozsudok. Špecializovaný trestný sud v Pezinku odsúdil Miroslava M., vraha Jána, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej aj podnikateľa Petra Molnára, na 23 rokov väzenia.

„Je to obrovský tlak spoločnosti, nás všetkých, ktorý dáva silu všetkým čestným a statočným policajtom, vyšetrovateľom a sudcom, ktorí na celom prípade pracovali a pracujú. Ďakujeme vám, že chránite spravodlivosť. Čakáme na ďalšie rozsudky," uviedla iniciatíva.

Súd uznal obžalovaného Miroslava M. za vinného z dvoch úkladných vrážd (Kuciak, Molnár), jednej vraždy (Kušnírová), dvoch skutkov porušovania domovej slobody a tiež prečinu a zločinu nedovoleného ozbrojovania. Vraždy podľa predsedníčky senátu Ruženy Sabovej spáchal chladnokrvne zo zištných dôvodov.

Bývalý vojak by si mal odpykať trest v zariadení s najprísnejším stupňom stráženia. Takisto mu súd vymeral ochranný dohľad na dobu troch rokov. Poškodeným rodičom Jána Kuciaka by mal tiež uhradiť nemajetkovú ujmu 140-tisíc eur, matke Martiny Kušnírovej 70-tisíc eur a sestre Petra Molnára Silvii 40-tisíc eur.

Dnešný verdikt súdu nie je právoplatný. Prokurátor na mieste podal odvolanie proti rozhodnutiu o výške trestu, vecou sa tak bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Pojednávanie s ďalšími obžalovanými v kauze Pojednávanie s ďalšími obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, konkrétne s podnikateľom Marianom K., Alenou Zs. a Tomášom Sz. by na Špecializovanom trestnom súde malo pokračovať 15. apríla.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.