5. 4. 2020

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Ministerstvo kultúry zriadilo pracovnú skupinu, ktorá má pomôcť médiám prekonať krízu spôsobenú koronavírusom. Podľa hovorcu ministerstva Matúša Bystrianskeho pracovná skupina naplno funguje, hľadá riešenia a navrhuje opatrenia na zmiernenie ekonomických následkov vírusu na oblasť kultúry. Členmi tejto skupiny budú aj zástupcovia médií. Ako už pre agentúru SITA uviedla výkonná riaditeľka Asociácie tlačených a digitálnych médií (ATDM) Eva Pauliaková, tlačené a digitálne médiá zaznamenali 40 percentný pokles predaja a enormný prepad reklamy.
„Ministerstvo intenzívne komunikuje s predstaviteľmi médií na Slovensku. V spolupráci aktuálne mapujeme intenzitu negatívnych dopadov koronavírusu na jednotlivé médiá,” uviedol pre SITA Bystriansky s tým, že o navrhovaných opatreniach bude ministerstvo verejnosť priebežne informovať.
Tlačené a digitálne médiá zaznamenali 40 percentný pokles predaja a enormný prepad reklamy. Podľa Pauliakovej by mohlo médiám pomôcť zníženie DPH na časopisy a e-predplatné z aktuálnych 20 percent minimálne na úroveň denníkov a kníh, teda 10 percent. ATDM zároveň žiada ministerstvo kultúry o vyňatie novín a časopisov z platieb do recyklačného fondu.
Médiám by podľa Pauliakovej rovnako pomohlo vytvorenie fondu na podporu žurnalistiky, ktorý by zabezpečil udržanie pracovných miest novinárov. ATDM je podľa nej otvorená dialógu a hľadaniu spoločných riešení v aktuálnej situácii tak, aby médiá mohli naďalej plniť svoju úlohu.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.