7. 4. 2020

RTVS uvedie počas Veľkej noci dva unikátne projekty

RTVS uvedie počas Veľkej noci
dva unikátne projekty

Na Slovensku azda nie je žiadny človek, ktorý by niekedy nepočul o SĽUK-u. Slovenský ľudový umelecký kolektív si vlani pripomenul 70 rokov od svojho vzniku. Na Veľkonočnú nedeľu 12. apríla o 20:10 budú môcť diváci vzhliadnuť na Dvojke unikátny projekt Triptych, ktoré SĽUK pripravil pri príležitosti svojho výročia. „Cítim veľkú zodpovednosť a rešpekt voči predchodcom. Úspech sa zrodil vďaka vzácnej harmónii, práve výnimočnosťou takýchto umelcov. Sedemdesiat rokov je celý ľudský život a za ním množstvo osobností, ktoré formovali teleso celé desaťročia,“ pripomenul súčasný šéf SĽUK-u Juraj Hamar.
Obsahovo je predstavenie členené na tri bloky Balady – piesne s príbehom, Cifry – ozdoby a ornamenty v hudbe, tanci, ktoré sú svedectvom technickej vyzretosti umelcov a Tatry – ako širší symbol Slovenska. V televíznom spracovaní bude program oddelený komentárom riaditeľa SĽUK-u a zároveň dramaturgom a režisérom predstavenia Jurajom Hamarom, ale aj spomienkami najstarších žijúcich Sľukárov, akými sú výnimočný choreograf, priekopník scénického ľudového tanca Juraj Kubánka, sólistka, majsterka tanca a pedagogička Heda Melicherová a dlhoročná sólistka tanečného súboru Darina Ťapáková.
Marek Ťapák, ktorý je dlhodobo ľudsky, tvorivo i emočne prepojený so SĽUK-om, ale aj s týmto projektom, interpretoval myšlienku Hedy Melicherovej, ktorá vzdala úctu aj súčasnej generácii. Považuje ju za úžasnú, technicky a tanečne dobre pripravenú, plnú iskry a entuziazmu. „Som šťastný, že som sa dožil 70. výročia SĽUK-u , že bude môcť pokračovať niečo výnimočné, čo sa vykreovalo a obhajovalo svoju dlhoročnú existenciu,“ poznamenal televízny programový riaditeľ RTVS Marek Ťapák.
Hudobník Marián Čekovský, huslista Dalibor Karvay, dirigent Štátneho komorného orchestra Žilina Adam Sedlický, džezová flautistka Sisa Michalidesová a mladé supertalenty - huslista Teo Gertler a klavirista Ryan Martin Bradshaw prinesú na obrazovky RTVS svetielko nádeje. Na Veľkonočný pondelok 13. apríla o 14:15 uvidia diváci Dvojky záznam februárového charitatívneho koncertu pre občianske združenie Svetielko nádeje, ktoré je zamerané na zlepšovanie a skvalitňovanie života detí a mladistvých s onkologickými ochoreniami. Podujatie sa uskutočnilo vo februári v Žiline.
„Napriek tomu, že Svetielko nádeje funguje už od roku 2002, takýto koncert, ktorý bol pred televíznymi kamerami, sme ešte neorganizovali,“ konštatoval predseda občianskeho združenia Pavel Bician.
Na pódiu sa popri známych umelcoch predstavili mimoriadne detské talenty, ktoré fenomenálnym spôsobom interpretovali diela slávnych umelcov, čo s veľkým zanietením ocenil i Marián Čekovský. „Vo svojom mladom veku sú tak zdatní, že sa cítim ako najväčší amatér, ale doťahujem sa. Spájacou linkou je pomoc pre deti, ktoré majú problémy,“ uviedol.