5. 4. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Irak v piatok pozastavil na tri mesiace činnosť agentúry Reuters na svojom území po tom, čo agentúra predchádzajúci deň informovala, že iracká vláda vo svojich oficiálnych štatistikách nezverejňuje všetky prípady nákazy novým koronavírusom. Uviedla to agentúra AP.
Podľa oficiálnej webstránky irackej Komisie pre komunikáciu a médiá uložili tlačovej agentúre zároveň pokutu 25 miliónov dinárov (19.251 eur).
Reuters sa vo svojej tlačovej správe odvolával na viaceré zdroje. Tie tvrdia, že vláda úmyselne podhodnocuje počet prípadov ochorenia COVID-19 a skutočné počty nakazených sa rátajú na tisíce. Iracké ministerstvo zdravotníctva uvádza, že zaznamenali 820 potvrdených prípadov a 54 úmrtí. Podľa Reuters sa skutočné čísla pohybujú od 3000 do 9000 prípadov.
Reuters vyhlásil, že iracké úrady ho o pozastavení licencie neinformovali. Agentúra bude žiadať "objasnenie v predmetnej veci". "Stojíme si za našou správou z 2. apríla, ktorá bola založená na viacerých, dobre informovaných zdrojov v zdravotníctve a politickej sfére a zároveň poskytla priestor stanovisku irackého ministerstva zdravotníctva," uviedla agentúra.


Česká polícia vyšetruje v týchto dňoch už najmenej 12 prípadov šírenia poplašnej správy - a vzhľadom na núdzový stav je trestná sadzba za takýto čin až osem rokov väzenia, píše na svoje webovej stránke televízia Nova.
Poplašnou správou môže byť aj status na sociálnej sieti a stíhaný môže byť nielen ten, kto ju vytvoril, ale aj ten, kto ju ďalej šíri, vysvetľuje spravodajský server tn.nova.cz.
Počas núdzového stavu môže aj bežná krádež za pár korún znamenať osemročné väzenie. Omnoho závažnejšie je však šírenie poplašnej paniky. Policajti v ČR aktuálne vyšetrujú najmenej 12 takých trestných činov a padli už aj obvinenia.
Nahrávka na sociálnej sieti o chystanom uzavretí celej Prahy do karantény pred niekoľkými dňami rozčúlila aj predsedu českej vlády Andreja Babiša. Dôveryhodnosť mal nahrávke dodať spoľahlivý zdroj na ministerstve. Za nahrávkou stojí žena z Prahy, približuje TV Nova.
Podľa informácií tejto televízie vedenie českej polície zvažuje, že by vytvorilo jeden tím, ktorý by sa trestnými činmi šírenia poplašnej správy zaoberal centrálne. 


Copyright © TASR 2020