28. 6. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 

Falošné informácie o Rusku a Afganistane, zverejnené americkými médiami, viedli k priamemu ohrozeniu života ruských diplomatov, uviedlo v sobotu podľa agentúry TASS ruské veľvyslanectvo vo Washingtone.
"Bezdôvodné a anonymné obvinenia Moskvy, že zorganizovala zabitie amerických vojakov v Afganistane, už viedli k priamemu ohrozeniu života zamestnancov ruských veľvyslanectiev vo Washingtone D.C. a v Londýne," informovalo ruské veľvyslanectvo na Twitteri.
Ako poznamenal TASS, denník The New York Times v piatok informoval, že neidentifikovaná jednotka ruskej vojenskej spravodajskej služby údajne podnietila militantov hnutia Taliban k útoku na vojakov medzinárodnej koalície v Afganistane.


Copyright © TASR 2020



Šéf americkej spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg prišiel kvôli bojkotu reklamy na tejto sociálnej sieti o 7,2 miliardy dolárov. agentúra Bloomberg. Ku kampani, ktorá má upozorniť na to, že firma nerobí dosť pre to, aby zastavila nenávistné prejavy na svojich platformách, sa doteraz pridalo okolo 90 veľkých inzerentov. Akcie Facebooku v piatok klesli o 8,3 percenta, najviac za posledné tri mesiace.
Bojkot v piatok oznámil napríklad jeden z najväčších svetových zadávateľov reklamy, britsko-holandský výrobca spotrebného tovaru Unilever. Podobný krok ohlásila tiež americká telekomunikačná spoločnosť Verizon Communications. Pridal sa tiež najväčší svetový výrobca nealkoholických nápojov, americká spoločnosť Coca-Cola. Reklamu na sociálnej sieti pozastaví spomenutej spoločnosti od júla, posledný z nich najmenej na 30 dní.
Prepad akcií znížil trhovú cenu spoločnosti Facebook o 56 miliárd dolárov. Hodnota Zuckerbergovho majetku tým pádom podľa miliardárskeho indexu agentúry Bloomberg klesla o 82,3 miliardy dolárov.
Šéf Facebooku sa prepadol o jednu priečku medzi najbohatšími ľuďmi sveta. Na treťom mieste ho vystriedal Bernard Arnault, šéf skupiny LVMH, ktorá sa špecializuje na luxusné doplnky. Prvé dve priečky drží šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos a zakladateľ softvérovej spoločnosti Microsoft Bill Gates.
Zuckerberg v piatok oznámil, že Facebook bude prísnejšie moderovať obsah príspevkov na svojej rovnomennej sociálnej sieti. Nenávistná oznámenie v reklamách zakáže a bude upozorňovať na problematické príspevky.
Facebook sa pred niekoľkými týždňami stal terčom kritiky, pretože neodstránil alebo neoznačil ako problematická niektorá sporné vyjadrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zuckerberg ju osobne odsúdil, ale zároveň zdôraznil, že je vo verejnom záujme, aby bola naďalej prístupná.
Sporný Trumpov príspevok sa týkal situácie po smrti černocha George Floyda v Minneapolise pri policajnom zákroku. "Keď začne rabovanie, bude sa strieľať," napísal šéf Bieleho domu na twitteri a príspevok sa objavil aj na jeho facebookovom profile. Twitter označuje za problematické Trumpová tweety už niekoľko týždňov.
Facebook už pred týždňom odstránil reklamný príspevok Trumpovho tímu, ktorý obsahoval symbol používaný nacistami za druhej svetovej vojny.

Copyright © ČTK 2020


Facebook oznámil, že začne označovať potenciálne škodlivé príspevky s informačným obsahom, ktoré porušujú jeho pravidlá. Vyhlásenie prišlo po tom, čo sa spoločnosť dostala pod intenzívny tlak, aby regulovala zverejnený obsah, okrem iného aj online vyjadrenia prezidenta Donalda Trumpa. Viac než 90 firiem prestalo už na Facebooku v rámci bojkotu zverejňovať svoju reklamu, medzi nimi Ben & Jerry', Dove či Coca-Cola.
Výkonný riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg v tejto súvislosti uviedol, že jeho spoločnosť sprísňuje svoju politiku s cieľom "reagovať na výzvy, ktorým krajina čelí". Zakázané budú preto reklamy, ktoré označujú ako hrozbu rôzne skupiny na základe rasy či imigračného statusu. Odstráni tiež obsah, aj od politikov, pokiaľ podnecuje k násiliu alebo odrádza od hlasovania. Označovať bude aj "problematický" obsah.
Facebook už dlhšie čelí kritike za zobrazovanie politických správ s nepravdivými informáciami. Konkurenčná sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter pritom už takéto problematické tweety na svojich stránkach blokuje alebo pred nimi varuje.


Štyri nové epizódy policajného komediálneho seriálu Brooklyn 99 (2013) skončili po smrti Georgea Floyda v rukách polície v koši. Prezradil to americký herec Terry Crews, ktorý v sérii stvárňuje Terryho Jeffordsa. Tvorcovia podľa jeho slov začnú odznova. "Absolvovali sme na tú tému veľa pochmúrnych rozhovorov a hlbokých konverzácií a dúfame, že prostredníctvom toho tento rok spravíme niečo skutočne prelomové," vyjadril sa s tým, že chcú súčasnú situáciu využiť čo najlepším spôsobom.
Spolutvorca Dan Goor mal podľa neho pred Floydovou smrťou pripravené štyri epizódy, no jednoducho ich zahodili. "Musíme začať odznova a momentálne nevieme, ktorým smerom sa vyberieme," vyjadril sa Crews pre Access Hollywood.
Päťdesiatjedenročný rodák z Flintu v Michigane si zároveň zaspomínal na vlastné zážitky s políciou, pričom prezradil, že kým sa stal slávnym, aj jemu sa stalo, že na neho policajti neoprávnene mierili zbraňou. "Je to niečo, čo sa stalo každému černochovi a je naozaj ťažké presvedčiť o tom ostatných," uviedol s tým, že oni "vždy vedeli, že sa to deje, ale teraz to chápu už aj bieli".
Goor spolu s členmi hereckého obsadenia venovali začiatkom júna 100-tisíc dolárov (v prepočte zhruba 89-tisíc eur) na konto National Bail Fund Network na "podporu mnohých ľudí, ktorí protestujú proti policajnej brutalite".
Hnutie protestujúce proti policajnej brutalite a rasizmu, ktoré sa po Floydovej smrti rozšírilo zo Spojených štátov do celého sveta, je podľa Crewsa šancou na hlboké a zmysluplné zmeny. "Je to príležitosť pre nás všetkých zjednotiť sa a pochopiť, čo to je a že proti tomu musíme bojovať spoločne," skonštatoval.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.