1. 7. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

V Iráne odsúdili na trest smrti novinára a predstaviteľa exilovej opozície Rúholláha Zama, ktorého vlani na jeseň zatkli iránske Revolučné gardy. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu iránskej justície Gholámhosejna Esmáílího.
Iránske Revolučné gardy oznámili zadržanie Zama (41) vlani v októbri. Ako spresnili, stalo sa tak pri "premyslenej a profesionálnej operácii" ich spravodajskej zložky. Vo vyhlásení gárd sa neuvádzalo, kedy a kde došlo k Zamovmu zatknutiu.
Revolučné gardy Zama obvinili, že z exilu spravoval "kontrarevolučný" komunikačný kanál Amadnews, ktorý fungoval v rámci komunikačnej aplikácie Telegram. Tvrdili tiež, že Zama, ktorý žil v exile vo Francúzsku, riadili "francúzske tajné služby".
V reakcii na jeho zadržanie Francúzsko vyzvalo iránske vedenie na jeho okamžité prepustenie na slobodu. Paríž súčasne informoval, že Zamovi iránske úrady pripisujú podnecovanie násilností, okrem iného aj počas protivládnych protestov, ktoré sa v Iráne odohrávali v roku 2017.

Európska komisia (EK) vyhlásila v utorok výzvu v hodnote deväť miliónov eur, ktorá sa týka predkladania návrhov na ďalšie posilnenie podpory eurokomisie pre overovateľov faktov a výskumných pracovníkov s cieľom posilniť doterajšie opatrenia proti dezinformáciám.
Nové návrhy, ktoré môžu byť predkladané do 5. novembra 2020, by mali rozšíriť dosah Európskeho observatória pre digitálne médiá (EDMO) prostredníctvom zriadenia národných stredísk na overovanie faktov.
Národné centrá budú analyzovať dezinformačné kampane a ich vplyv na spoločnosť, podporovať mediálnu gramotnosť a monitorovať politiky online platforiem.
Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v tejto súvislosti uviedla, že EÚ v boji proti dezinformáciám potrebuje odolnú a kritickú spoločnosť, a preto je nevyhnutné podporovať slobodné a nezávislé médiá, overovateľov faktov a výskumných pracovníkov. To je podľa nej možné posilnením EDMO a podporou rozvoja národných centier na výskum digitálnych médií, ktoré zlepšia schopnosť EÚ porozumieť šíreniu dezinformácií na internete.
Komisia upozornila, že falošné a zavádzajúce informácie v jednotlivých členských štátoch EÚ majú rozdielne národné nuansy, a preto je potrebné, aby fondy EÚ pomohli riešiť falošné informácie a dezinformácie nielen na úrovni EÚ, ale aj na vnútroštátnej úrovni.
Európske observatórium pre digitálne médiá funguje od 1. júna 2020 a podporuje vytváranie a rozvoj multidisciplinárnej komunity zloženej z kontrolných pracovníkov, akademických výskumných pracovníkov a iných zainteresovaných strán s odbornými znalosťami v oblasti dezinformácií v online prostredí. Prispieva k hlbšiemu porozumeniu dezinformačných aktérov a dynamiky dezinformácií, ako aj ich vplyvu na spoločnosť.


Austrálsku tlačovú agentúru AAP (Australian Associated Press), ktorá mala v júni ukončiť svoju činnosť, získalo do svojho portfólia konzorcium vedené skupinou filantropov a zachránilo ju tak pred zánikom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.
Dohoda bola potvrdená v pondelok, teda približne tri mesiace po tom, ako sa zamestnanci agentúry dozvedeli, že pre zhoršenie ekonomickej situácie v mediálnom sektore v dôsledku koronavírusovej pandémie zanikne.
Konzorcium investorov oznámilo zamestnancom, že zdieľa spoločný cieľ, ktorým "je túžba chrániť rozmanitosť médií v Austrálii". Jedným z nových investorov je aj bývalý šéf mediálnej organizácie News Corp Australia Peter Tonagh, ktorá bola jedným z dvoch hlavných akcionárov agentúry. Agentúra tiež oznámila, že bude ďalej vystupovať pod značkou AAP.
Očakáva sa však, že v agentúre zanikne približne polovica zo 180 existujúcich pracovných miest. Konzorcium nových vlastníkov tvrdí, že 31. júla po dokončení prevzatia bude spustená menšia a udržateľnejšia verzia agentúry. Zoštíhlená AAP bude poskytovať tzv. breaking news, spravodajstvo z oblasti politiky a športu, no informovať bude o všetkých udalostiach verejného záujmu.
Prevzatie AAP novými vlastníkmi prichádza v čase, keď austrálsky mediálny trh zápasí s klesajúcimi príjmami. Skupina News Corp mediálneho magnátom Ruperta Murdocha koncom mája oznámila, že v dôsledku digitalizácie prestane v tlačenej verzii vydávať viac ako 100 miestnych a regionálnych novín, z ktorých väčšina bude dostupná iba v on-line podobe a približne tretina z nich úplne zanikne.


Copyright © TASR 2020

Hekeri zneužili účty hráčov online hry Roblox na podporu amerického prezidenta Donalda Trumpa v novembrových voľbách. Množstvo používateľov informovalo, že dostali správu s textami "Požiadajte vašich rodičov, aby tento rok volili Trumpa!" a tiež "MAGA2020", čo je skratka pre heslo "Urobme Ameriku znova veľkou" (Make America Great Again) z Trumpovej predvolebnej kampane.
Roblox má po celom svete viac ako 100 miliónov používateľov a zameriava sa na vekovú kategóriu od 9 do 14 rokov. Hráči tiež nahlásili, že napadnuté postavičky majú na sebe oblečenie pripomínajúce to, aké nosia podporovatelia šéfa Bieleho domu.
BBC uvádza, že v čase vydania článku, sa žiadosť "Požiadajte vašich rodičov, aby tento rok volili Trumpa!" objavila na viac ako tisícke profilov. Niektorí hráči pre portál Bleeping Computer potvrdili, že sa môžu dostať do svojich profilov a upraviť ich.


Lotyšsko zakázalo ruskú štátnu televíznu sieť RT. Zákaz bude trvať tak dlho, kým bude jej šéf Dmitrij Kiseľov na zozname osôb sankcionovaných Európskou úniou (EÚ), kam sa dostal za jeho údajnú rolu v šírení propagandy na podporu ruskej anexie ukrajinského Krymu v roku 2014.
Baltická tlačová agentúra BNS informovala, že Lotyšská národná rada pre elektronické masmédiá zakázala vysielanie siedmich kanálov spadajúcich pod viacjazyčnú sieť RT na území krajiny. Okrem iného by to mali byť kanály RT vysielané v arabčine a španielčine a tiež napríklad dokumentárne kanály. Zákaz nadobudne účinnosť po oficiálnom oznámení a zostane platný, pokiaľ bude Kiseľov čeliť sankciám EÚ.
Masmediálna rada vo svojom rozhodnutí tiež vyhlásila, že sa RT pokúšala vo svojich programoch prezentovať Lotyšsko ako neúspešný štát.
Lotyšsko uviedlo, že o svojom rozhodnutí bude informovať mediálne regulačné orgány v ostatných štátoch EÚ a vyzve ich, aby tiež zakázali RT.
RT je v Pobaltí široko vnímaná ako nástroj propagácie Kremľa, ktorého cieľom je ovplyvniť značnú etnickú ruskú menšinu v regióne. V minulosti Lotyšsko aj Litva dočasne pozastavili činnosť ďalších ruských štátnych televíznych kanálov.


Služba YouTube zablokovala niekoľko prominentných kanálov súvisiacich s rasizmom. Zástupcovia platformy spoločnosti Google uviedli, že porušili pravidlá týkajúce sa zákazu nenávistných prejavov.
"Máme striktné pravidlá zakazujúce nenávistné prejavy na YouTube a odstránime každý kanál, ktorý ich opakovane alebo závažne poruší," objasnili. "Po aktualizácii našich pokynov s cieľom lepšie riešiť rasistický obsah, sme zaznamenali päťnásobný nárast v odstraňovaní videí a zablokovali sme viac ako 25-tisíc kanálov za porušenie našich nariadení zakazujúcich nenávistné prejavy," dodali.
Odstránenie kanálov sa týka niekoľkých známych internetových krajne pravicových komentátorov. Patria medzi nich Stefan Molyneux, kanadský biely nacionalistický aktivista a šíriteľ konšpiračných teórií. Ďalšími sú americký biely nacionalista Richard Spencer alebo niekdajší líder Ku Klux Klanu David Duke.
Molyneux na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter označil krok YouTube za "veľkú chybu", Spencer zas vyhlásil, že sa voči rozhodnutiu odvolá.
Platforma Twitch od Amazonu zase dočasne zakázala príspevky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ako dôvod uviedla "nenávistné správanie" v súvislosti s jeho dvoma príspevkami. Aj Reddit zrušil "za porušenie pravidiel týkajúcich sa zákazu nenávistného prejavu" fórum, ktoré využívali podporovatelia Trumpa.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.