2. 7. 2020

NBÚ zriadil pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie

NBÚ zriadil pracovisko pre 

hybridné hrozby a dezinformácie


Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zriadil 1. júla pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie (PHHD). Po ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí ide o druhú štátnu inštitúciu, ktorá napĺňa zámer Európskej únie aj vlády SR systematicky sledovať, vyhodnocovať, analyzovať a reagovať na informačné operácie zamerané na šírenie potenciálne škodlivých informácií. TASR o tom informoval hovorca NBÚ Peter Habara.
Slovensko sa podľa NBÚ najčastejšie stretáva s pokusmi o ovplyvňovanie verejnej mienky v kybernetickom priestore alebo médiách. Novovytvorené pracovisko úradu bude preto úzko spolupracovať s Národným centrom kybernetickej bezpečnosti SK-CERT, ale aj ďalšími útvarmi úradu.
Svoje výstupy bude PHHD poskytovať Situačnému centru Slovenskej republiky, ktoré pôsobí pri Úrade vlády SR, a tiež Národnému bezpečnostnému analytickému centru (NBAC), ktoré je analytickým, komunikačným a kooperačným pracoviskom Slovenskej informačnej služby, založeným na aktívnej participácii bezpečnostných orgánov SR. Medzi jeho hlavné úlohy patrí príprava komplexných analytických hodnotení bezpečnostných incidentov, monitorovanie bezpečnostnej situácie z odkrytých zdrojov a poskytovanie analytických produktov o hrozbách vybraným príjemcom.
„Na konci dňa to musí byť spoločné úsilie. Iba tak sa nám podarí zakročiť proti výrazne sofistikovaným metódam infiltrácie do verejného priestoru. Mnohé krajiny EÚ aj NATO sú toho svedkami už roky,“ vyhlásil riaditeľ NBÚ Roman Konečný.
Európa čelí intenzívnejšiemu vplyvu zahraničných elementov najmä od začiatku ukrajinskej krízy v roku 2013, približuje úrad. V uplynulých rokoch rastie jeho intenzita, sila aj dosah.
Hybridné hrozby v sebe spájajú rôzne prvky mediálnej prezentácie, šírenie takzvaných fake news (falošných správ) či podkopávanie demokracie, a to najčastejšie ovplyvňovaním predvolebných kampaní a verejnej mienky.
Ako doplnilo NBÚ, zriadenie pracoviska nadväzuje na celoštátne aj celoeurópske úsilie bojovať proti dezinformáciám aj hybridným hrozbám. Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala pripraviť akčný plán na koordináciu boja proti hybridným hrozbám a šíreniu dezinformácií, či vybudovať adekvátne centrálne kapacity pre jeho realizáciu.


Copyright © TASR 2020