29. 6. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Izraelské úrady odobrali vysielaciu licenciu americkej televízii GOD TV, ktorú obvinili, že sa vo svojom kresťansky zameranom vysielaní orientuje na židov a snaží sa ich získať pre kresťanskú vieru, informovala v nedeľu agentúra AFP.
Medzinárodná kresťanská vysielacia spoločnosť GOD TV spustila vysielania svojho kanála Šelanu (v preklade Náš) v Izraeli koncom apríla, pričom deklarovala, že jej cieľovou skupinou sú kresťania.
Spustenie vysielania novej stanice v ponuke káblových televízií však v Izraeli okamžite vyvolalo protesty pre obsah programov. Vtedajší minister komunikácie David Amsalem vyhlásil, že televízia Šelanu je "misijným kanálom", ktorý sa snaží obrátiť židov na kresťanstvo.
Rada pre káblové a satelitné vysielanie následne začala vyšetrovanie s cieľom zistiť, či spoločnosť GOD TV pri podávaní žiadosti o licenciu zámerne skreslila obsah svojich programov.
Predseda rady Ašer Bitton v nedeľu povedal, že na základe prieskumu a vypočutí zainteresovaných správ bolo prijaté rozhodnutie, že vysielanie televízneho kanála Šelanu musí byť zrušené do siedmich dní.
Bitton dodal, že žiadny kresťanský kanál pre židov v budúcnosti nebude automaticky diskvalifikovaný, keď sa bude uchádzať o licenciu - bude však musieť získať súhlas mediálnej rady, čo vedenie Šelanu neurobilo.
GOD TV vysiela svoj náboženský program v približne 200 krajinách a tvrdí, že má niekoľko stoviek miliónov divákov.
Izrael sa síce v USA teší silnej podpore zo strany evanjelikálnych cirkví a hnutí, ale ich misionárske aktivity v Svätej zemi sa snaží obmedzovať.
Izraelské právo výslovne zakazuje darovanie peňazí alebo iných darov na podporu konverzií k inému náboženstvu a úrady vo všeobecnosti veľmi pozorne monitorujú aktivity misionárov na svojom území.
Podľa údajov izraelskej vlády sú kresťanmi asi dve percentá obyvateľov Izraela, najmä Arabi.



Americký prezident Donald Trump v nedeľu retweetoval video, na ktorom jeden z jeho stúpencov kričí rasistický slogan "white power" (biela sila). Video ukazovalo demonštrantov, ktorí protestujú proti prezidentovi, zatiaľ čo jeho stúpenci prechádzali okolo v golfových vozíkoch. Obe skupiny po sebe vykrikovali a nadávali si.
Jeden z Trumpových stúpencov hlasno zakričal na demonštrantov spomínaný slogan, ktorý v Spojených štátoch používajú najmä rasistické skupiny. Nedatovaný záznam pochádzal zo štátu Florida, pričom v prípade oboch skupín išlo o starších Američanov. Medzičasom je už zmazaný.
Prezident Trump opakovane čelí ostrej kritike za podnecovanie rasového napätia. Šéf Bieleho domu tieto obvinenia odmieta.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.