29. 6. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Z časti pondelkového pojednávania Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka vylúčili verejnosť. Dôvodom je, že sa oboznamujú skutočnosti súvisiace s odpočúvaním obžalovaných.
Súdne príkazy na odpočúvanie sú zo zákona utajovanou skutočnosťou, z pojednávacej miestnosti tak vykázali aj novinárových príbuzných. Predsedníčka senátu Ružena Sabová vylúčila verejnosť vrátane príslušníkov Úradu na ochranu ústavných činiteľov s komentárom, že sa bude jednať iba o krátku chvíľu.
Popoludní by mal na súde opätovne vypovedať kriminalista z odboru IT Dušan Mikulaj. Kriminalista z oblasti IT Mikulaj vykonal analýzu telefónov obžalovaných, ktorá mapovala ich pohyb v čase pred, počas a po vražde vo Veľkej Mači.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.





V spise v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nie je podľa obžalovanej Aleny Zs. žiaden dôkaz o tom, že by si ju objednala. Vyhlásila to vo svojej pondelkovej výpovedi na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu. Jej výpoveď označil splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic za účelovú, zmätočnú a v rozpore s jej predchádzajúcimi výpoveďami.
Počas svojej výpovede opisovala Alena Zs. vzťah s obžalovaným Marianom K. Zoznámiť sa mali cez sociálnu sieť v roku 2012 a pôvodne malo ísť o nezáväzný flirt. To, že by mali spolu niekedy milenecký vzťah, poprela.
Priznala sa aj ku komunikácii s mužmi z politiky a prokuratúry. S niekdajším prokurátorom Reném Vanekom mala komunikovať takmer až do momentu jej zadržania. Ostatných mužov menovať odmietla, tvrdí, že s nimi komunikovala len v období rokov 2012 až 2013. Cieľom malo byť získavanie klientov na tlmočenie a sprostredkovanie realít. Jej údajnú tlmočnícku činnosť pred novinármi spochybnil Lipšic, podľa ktorého tomu neverí ani ona sama s Marianom K.
Na súde sa ešte predtým čítali SMS správy a prehrával telefonát medzi Alenou Zs. a odsúdeným Zoltánom Andruskóom. Podľa obžalovanej dokazujú jej výpoveď o tom, že jej Andruskó dlžil peniaze, nevrátil ich a neodpracoval si ich sprostredkovaním vraždy, ako tvrdí Andruskó.
„Zoltán Andruskó nemal motiváciu vo vzťahu k nej klamať. On nevedel, aké ďalšie dôkazy sa nájdu počas vyšetrovania, čiže by veľmi riskoval, keby označil ju ako jednu z objednávateliek, a potom by sa ukázalo, že to bolo celé naopak,“ myslí si Lipšic. Poukázal na to, že Andruskó mal s Alenou Zs. kamarátsky vzťah a nemal dôvod si o nej vymýšľať.
Na nezrovnalosti vo výpovedi Alena Zs. odmietla Lipšicovi odpovedať. „Tebe neodpoviem na nič,“ reagovala. Rovnako tak odmietla odpovedať na otázky splnomocnenca Zlatice Kušnírovej Romana Kvasnicu.
Po jej výpovedi pokračuje pojednávanie výsluchom kriminalistu z oblasti informačných technológií Dušana Mikulaja, ktorý analyzoval správy telekomunikačných operátorov o pohybe telefónov obžalovaných v čase pred a po spáchaní skutku vo Veľkej Mači.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.



Copyright © TASR 2020


Preskúmaním obsahu telefónov Mariana K., zaistených pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka, sa zistilo, že sa v nich nachádzajú komunikácie cez aplikácie na výmenu správ, vrátane aplikácie Threema. V posudku, ktorý bol dnes prečítaný na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, to konštatuje policajný znalec z odboru počítačovej kriminality Dušan Mikulaj. Komunikácie sú podľa posudku datované od septembra 2017 do mája 2018 a v jednom z telefónov následne aj do 9. júna.
Obžalovaný Marian K. sa znalca pýtal, ako je možné, že sa v oboch telefónoch nachádza rovnaká komunikácia. Ten uviedol, že z jedného na druhý mohla byť prenesená. „Privátne kľúče telefónov ‚1K‘ a ‚2K‘ sú zhodné,“ povedal znalec. Tiež sa vyjadroval k otázke obžalovaného, či sa v textových súboroch dá text meniť. „Určite, od toho je textový súbor. Závisí to od toho, čo je obsahom,“ povedal znalec. Správy odoslané v aplikáciach majú podľa neho takzvané unikátne čísla a keby ich niekto chcel manipulovať, musel by tak urobiť aj v telefóne protistrany. Znalec v tejto súvislosti uviedol, že známky zasahovania do komunikácií nezistil.
Marian K. a Alena Zs. však konštatovania znalca spochybnili. Alena Zs. zopakovala svoje stanovisko, že do Threemy sa zasahovalo a je nekompletná.
Pojednávanie v kauze vraždy novinára bude pokračovať 20. júla.





©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.