3. 7. 2020

HOAX: Fotografia nezobrazuje verne či korektne plod v 12 týždni tehotenstva

HOAX: 
Fotografia nezobrazuje verne či korektne plod v 12 týždni tehotenstva


 

Na slovenskom Facebooku sa objavila staršia údajná fotografia plodu po troch mesiacoch tehotenstva s popisom, podľa ktorého má ísť o nový ľudský život. Na fotografii je však v skutočnosti ručne vyrobená bábika, nejde o živý plod. Oslovení lekári a špecialisti sa pre agentúru AFP zhodli, že plod v 12. týždni tehotenstva takto nevyzerá. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Fotografia bola zdieľaná na slovenskom Facebooku s popisom, ktorý znel (doslovné znenie): "Toto, čo vidíte, má 12 týždňov... teda 3 mesiace. Podľa niekoho telo ženy, podľa iného embryo. Podľa mňa je to dieťa a nový ľudský život. Tak čo... je to prerušenie tehotenstva, alebo vražda bezbranného ľudského tvora?"
Tvrdenie z popisu fotografie je však nepravdivé. Na fotografii je v skutočnosti epoxidový model, respektíve bábika, ktorá však podľa viacerých expertov nezobrazuje presne, ako 12-týždňový plod vyzerá.
Pôvodný obrázok pochádza zo stránky OneTinyLife.org, ktorá sa neskôr premenovala na donnaleeoriginals.com. Americká umelkyňa Donna Leeová na stránke predáva bábiky novorodencov zo silikónu, hliny či epoxidu. Na stránke sa predáva aj ňou vyrobený údajný "12-týždňový plod". Figúrka podľa stránky meria 6,35 centimetra a stojí 25 dolárov.
Austrálska pobočka AFP o fotografii údajne zobrazujúcej 12-týždňový plod písala už v auguste 2019. Oslovila aj odborníkov z Kráľovskej ženskej nemocnice (Royal Women's Hospital) v Melbourne. Tí uviedli, že obrázok nezobrazuje plod v 12. týždni tehotenstva verne či korektne.
Pokožka takéhoto plodu je podľa nich tenká a priesvitná, lebo mu chýba vrstva tuku a svalov. Pokožka je tiež omnoho červenšia. Ani proporcie častí tela nie sú typické pre 12-týždňový plod, ktorý má nepomerne väčšie dlane a chodidlá - napríklad dĺžka chodidiel v tomto štádiu približne zodpovedá dĺžke stehien. Detailné rysy tváre, ako ich vidno na zdieľanej fotografii, tiež nezodpovedajú 12-týždňovému plodu.

Zdroj: TASR