18. 12. 2020

RTVS: Dlhodobo sme upozorňovali na potrebu rozvoja národnostného vysielania

 RTVS: Dlhodobo sme upozorňovali na potrebu

 rozvoja národnostného vysielania



Manažment Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) dlhodobo upozorňoval, že televízne národnostné vysielanie potrebuje rozvoj. Telerozhlas o tom informuje v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová. Reaguje v ňom na vyjadrenia predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽANO). Ten okrem iného tvrdí, že verejnoprávna televízia dlhodobo ignoruje potreby menšín.
Riešenie problémov vysielania vo verejnej službe je podľa RTVS možné len v súčinnosti verejného vysielateľa, regulačných orgánov a zákonodarnej a exekutívnej moci. "Ktorákoľvek zložka sama o sebe nevyrieši žiadny zásadný problém a môžu nastať len kozmetické úpravy," vysvetlila Pivarčiová.
V televízii sa podľa stanoviska 17 rokov nezvýšili príjmy z poplatkov za verejné služby a výpadok bol vždy dotovaný v zmluve so štátom priamymi dotáciami. RTVS upozorňuje, že sa podarilo vytvoriť podmienky na rozvoj vysielania, "ktorý však bez systémového riešenia financovania vysielania vo verejnej službe nemôže dlhodobo plnohodnotne fungovať".
RTVS upozorňuje, že nedávno sa schválila nová Koncepcia národnostného vysielania RTVS, pričom štartuje nová etapa národnostného vysielania v roku 2021. "Sme presvedčení, že v strednodobom horizonte naplníme ciele, ktoré sú uvedené v koncepcii národnostného vysielania," informoval telerozhlas.
Čekovský vo svojom piatkovom stanovisku informoval, že výbor v júli vyzval Radu RTVS, aby predložila komplexnú správu o národnostnom vysielaní v RTVS a tiež, aby navrhla spôsoby, ako naplniť literu zákona v tejto oblasti. Dodal, že verejnoprávna televízia by mala podľa zákona odvysielať denne približne štyri hodiny v maďarskom jazyku, čo sa nedodržiava. Čekovský tiež informoval, že Rada RTVS na svojom poslednom tohtoročnom rokovaní zaviazala RTVS, aby v roku 2021 zvýšila vysielací čas národnostného vysielania o 100 percent. Zároveň má podľa neho vedenie RTVS zvýšiť aj rozpočet pre národnostné vysielanie.
Pivarčiová tiež doplnila, že v oblasti rozhlasového vysielania sa od vzniku RTVS podarilo dostať vysielanie z menšinovo poňatého sekundárneho vysielania na úroveň primárnej programovej služby. "Trhový podiel národnostného vysielania sa za deväť rokov strojnásobil a RTVS je v éteri dominantným hráčom na národnostnom mediálnom trhu," uzavrela.


Copyright © TASR 2020