18. 12. 2020

Víťaza tretej série folklórnej šou Zem spieva spoznáme netradične

 Víťaza tretej série folklórnej šou Zem spieva

 spoznáme netradične

V súvislosti s novými protiepidemickými opatreniami musela RTVS pristúpiť k reorganizácii finálového večera folklórnej šou Zem spieva. Keďže aktuálne nariadenia o zákaze vychádzania neumožňujú súťažiacim zúčastniť sa na priamom prenose, víťaza tretej série šou spoznáme 19. decembra netradične.

O priazeň divákov sa v cieľovej rovinke tretej série šou Zem spieva budú uchádzať Folklórny súbor Podpoľanec, Bobáňovci - Terchovský orchester ľudových nástrojov, Labirsky Beťare, Natália Lettrichová, Ondro a kamaráti, Adriana Fúriková, Ľudová hudba DFS Vienok, Folklórny súbor Považan, Bratia Pôbišovci, Mládežnícky folklórny súbor Želiezko, Folklórna skupina Pantľička a Ivana Brillová.

Súťažiaci nahrajú svoje finálové vystúpenia za prísnych hygienických opatrení v štúdiu v Mlynskej doline v priebehu piatka 18. decembra. „Budeme samozrejme rešpektovať všetky nariadenia a zotrváme v opatreniach nad rámec povinností v záujme ochrany zdravia a životov,“ povedal o príprave finálového večera režisér šou Peter Núnez. Všetci finalisti pred vstupom do štúdia absolvujú testovanie na koronavírus a na rozdiel od druhého semifinálového kola nebudú fandiť ďalším vystupujúcim v publiku, aby sme zamedzili stretávaniu sa súborov navzájom.

Víťazom tretej série Zem spieva sa stane ten súťažiaci, ktorý dostane od divákov najviac SMS hlasov. V záverečnom priamom prenose sa diváci môžu tešiť naživo na moderátorov Mareka Kolena a Daniela „Sorizza“ Kisa a sprostredkovane aj na Dominiku Morávkovú z hudobného zoskupenia S Hudbou Vesmírnou aj patriotov – Ľubicu Čekovskú, Petra Dvorského a Jána Ďurovčíka, ktorí svoje hodnotenia budú zo štúdia adresovať finalistom po odvysielaní každého finálového vystúpenia online.

Je dobrým zvykom, že vo finále súťažiaci do vystúpení zapoja aj svojho lokálpatriota, ktorý ich divákom predstavoval v základných kolách. Ide o známe osobnosti, ktoré sa vo finále pasujú s folklórnymi úlohami, ktoré spoločne so súťažiacimi pripravujú. Na pódiu by sa tak vo veľkom sobotnom finále mali objaviť napríklad Zdena Studenková, Katarína Knechtová, Lukáš Latinák, Petra Vajdová, Vica Kerekes či Juraj Bača. „Som nesmierne rád, že sa nám podarilo nájsť také riešenie, aby mohol finálový večer folklórnej šou Zem spieva prebehnúť tak, ako sa na veľkolepé finále takého hodnotného programu patrí. Verím, že si diváci záverečnú časť tretej série užijú,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Tretia séria šou Zem spieva odštartovala na obrazovkách Jednotky 4. januára 2020. Postupne sa v základných kolách predstavilo 63 folklórnych talentov zo Slovenska i zahraničia. 7. marca šou stopli opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu. Zem spieva sa na obrazovky vrátila naživo s druhým semifinále 12. decembra za dodržania prísnych protiepidemických opatrení, vrátane testovania všetkých zúčastnených.

Víťazom prvej série veľkolepej folklórnej šou Zem spieva sa v roku 2017 stal Folklórny súbor Urpín. Titul víťaza druhej série šou z roku 2018 patrí heligónkarovi Martinovi Repáňovi. Meno absolútneho víťaza tretej série spoznáme vďaka diváckemu SMS hlasovaniu vo finálovom programe už v sobotu 19. decembra o 20:30 na Jednotke.