18. 1. 2021

Český lev- nominácie

Český lev- nominácie


Najviac nominácií na filmové ceny Český lev získal film Bohdana Slámu Krajina v tieni. Dostalo ich 15. Nasleduje film režiséra Slávka Horáka Havel inšpirovaný životom Václava Havla a príbeh rozprávajúci osud liečiteľa Jána Mikoláška Šarlatán od režisérky Agnieszky Hollandovej. Majú zhodne po 14 nomináciách. Úspešne si viedla tiež televízna miniséria Herec v réžii Petra Bebjaka a film Modelár Petra Zelenku, ktoré získali od akademikov po siedmich nomináciách. Výsledok prvého kola hlasovania svojich členov dnes oznámila Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA). O sošku Českého leva sa v 21 štatutárnych kategóriách bude uchádzať v záverečnom hlasovaní 27 titulov. Laureáti prevezmú ocenenie 6. marca v pražskom Rudolfíne. Galavečerom 28. ročníka Českých levov bude v priamom prenose Českej televízie sprevádzať rovnako ako vlani herec Václav Kopta. 

Všetky tri snímky s najviac nomináciami sú v užšom výbere medzi najlepšími filmami aj na cenu pre režiséra. V oboch týchto kategóriách ju doplnili snímky Modelár režiséra Petra Zelenku a Žaby bez jazyka Miry Fornayovej. Historická dráma Krajina v tieni a Šarlatán uspela tiež v Cenách českej filmovej kritiky. Pozbierala zhodne po piatich nomináciách. Výsledky usporiadatelia zverejní 6. februára v pražskom Divadle Archa. O nomináciách 28. ročníka ocenenia Český lev hlasovalo 190 členov z celkového počtu 325 členov ČFTA. Vyberali z 87 hraných, dokumentárnych, animovaných a krátkych filmov aj televíznych diel, ktoré splnili štatút cien Český lev. Akademici už skôr snímku Šarlatán poľskej režisérky Hollandovej nominovali do boja o Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. ň

Na tlačovej konferencii Českej filmovej a televíznej akadémie boli 18. januára 2021 v Prahe ohlásení víťazi neurčený zákonom cien Českého leva. Cenu za najlepší filmový plagát získal Jan Poukar za výtvarný návrh pre film Príroda v tieni. Cenu filmových fanúšikov si odniesol snímka V sieti režisérov Barbory ​​Chalupová a Víta Klusáka .

 Na tlačovej konferencii ČFTA boli dnes ohlásení aj víťazi neurčený zákonom cien Českého leva. Cenu za najlepší filmový plagát získal Jan Poukar za výtvarný návrh pre film Príroda v tieni. Cenu filmových fanúšikov si odniesol snímka V sieti režisérov Barbory ​​Chalupová a Víta Klusáka, ktorý bol na webe Česko-slovenský filmovej databázy ocenený nadpriemernými 86 percentami. Od tohto ročníka sa novo otvorili ďalšie kategórie aj televíznym projektom. O Českého leva budú tento rok usilovať Bebjakova televízna miniséria Herec, Štokholmský syndróm režiséra Dana Sviatky a televízny film ND Jana Hřebejka z produkcie Českej televízie. Českého leva za najlepší televízny seriál môže získať Miesto zločinu Ostrava v réžii Dana Wlodarczyka, Jiřího Chlumského a Jána Hřebejka, Zradcovia režisérov Viktora Tausa a Matěja Chlupáčka z produkcie Českej televízie alebo seriál Špecialisti tvorcov Heike Richter-Karst a Michaela Bütowa vytvorený televíziou Nova. ČFTA oznámila tiež nominácie na Cenu Magnesia za najlepší študentský film roku 2020. Nominované boli snímky Anatómia českého popoludnia (réžia Adam Martinec), Hranice (Damián Vondrášek), Musí to byť bolestivý (David Semler), Pripyat Piano (Eliška CÍLKOVA) a Sme si o smrť bližšie (Bára Anna Stejskalová). Snímky Anatómia českého popoludní, Hranice a Pripyat Piano postúpili tiež do nominácií v novej kategórii najlepší krátky film a snímka Sme si o smrť bližšie získal nomináciu aj v novej kategórii najlepší animovaný film. 

Najviac Českých levov, rovný tucet, si doteraz odniesol film Masaryk Julia Ševčíka za rok 2016. O jedného menej získal tri roky predtým Horiaci ker Agnieszky Hollandovej. Najúspešnejšie herečkou medzi akademikmi je Anna Geislerová s piatimi Českými levmi, medzi mužmi potom vedie Ivan Trojan so šiestimi soškami.

 

Copyright © ČTK 2021