23. 1. 2021

Juraj Ďuriš stvárni Ľudovíta Štúra v novej časti cyklu RTVS Slovenský panteón

 Juraj Ďuriš stvárni Ľudovíta Štúra 


v novej časti cyklu RTVS Slovenský panteón


Štvrtá časť cyklu Slovenský panteón o významných osobnostiach slovenských dejín priblíži divákom RTVS život a dielo výnimočného jazykovedca, publicistu, básnika i politika, kodifikátora spisovnej slovenčiny a národného buditeľa Ľudovíta Štúra, od ktorého smrti uplynulo 12. januára 165 rokov. Jeho postavu už v nedeľu 24. januára na Jednotke stvárni herec a šéf umeleckého súboru nitrianskeho divadla Juraj Ďuriš.

Ľudovít Štúr je jednou z najznámejších osobností našej histórie. Jeho tvár pozná snáď každý. Píšu sa o ňom knihy, bol vyobrazený v televízii aj v divadle. Jeho meno nesú ulice a námestia a dnes sú po ňom dokonca pomenované aj kaviarne. Ešte pred niekoľkými rokmi jeho tvár zdobila päťsto korunové bankovky. Bol výnimočným jazykovedcom, plodným publicistom, idealistickým politikom, ale aj básnikom a pri všetkých jeho kvalitách bol stále „len“ človekom. Jeho príbeh sa začal písať v Uhrovci 28. októbra 1815.

V cykle Slovenský panteón vzal na seba rolu Štúra vynikajúci herec a šéf umeleckého súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre Juraj Ďuriš. „Na projekte sa zišiel veľmi príjemný štáb, fascinovala ma aj práca maskérov, ktorí zo mňa urobili naozajstného Ľudovíta Štúra, takého ako som si ho ako dieťa pamätal z ešte československej 50-korunáčky. Zaujímavé bolo vidieť aj osudové miesto, kde sa Štúr zranil a vôbec celková analýza toho, ako sa mu to mohlo stať. Textovo náročnejšia, ale veľmi uchu lahodiaca bola pre mňa reč na uhorskom sneme," opísal svoje dojmy z nakrúcania. „Je krásne, že aj 165 rokov po jeho smrti je Štúr stále živý a nakrúcame o ňom dokumenty. Odporúčam každému aspoň na chvíľu vzhliadnuť k jednej z najväčších osobností Slovenska,“ dodáva Juraj Ďuriš.

Nakrúcanie tejto časti cyklu Slovenský panteón sa odohrávalo v Modre - v Múzeu Ľudovíta Štúra, na cintoríne, na ktorom sa nachádza jeho hrob, ale aj v blízkosti miesta, na ktorom došlo k jeho postreleniu. Diváci v najbližšej časti uvidia aj zábery nakrútené v Trnave i na Hrade Devín a Evanjelickom lýceu v Bratislave. Programom bude divákov tradične sprevádzať hlas Dušana Jamricha a moderátorské vstupy Štefana Chrappu. Zaujímavé informácie prinesú aj historička SAV PhDr. Daniela Kodajová, PhD. a jazykovedec SAV PhDr. Pavol Žigo, CSc..

Dokudrámu Ľudovít Štúr z cyklu Slovenský panteón odvysiela RTVS na Jednotke už v nedeľu 24. januára o 20.30 h. Najbližšiu časť cyklu doplní na Jednotke o 21.20 h aj filmová historická satira Zemianska česť. Všetky už odvysielané časti Slovenského panteónu nájdu diváci kedykoľvek aj v archíve na webe RTVS.sk.