21. 1. 2021

Tvorcovia politickej satiry nesmú v demokratickej spoločnosti čeliť vyhrážkam

 Tvorcovia politickej satiry nesmú v 

demokratickej spoločnosti čeliť vyhrážkam


Je neprípustné, aby v demokratickej spoločnosti čelili tvorcovia politickej satiry akýmkoľvek vyhrážkam, nie to ešte vyhrážkam smrťou konkrétnym osobám. Pre agentúru SITA to uviedol predseda Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Igor Gallo. Reagoval tak na informácie Denníka N, podľa ktorých majú herci Michal Kubovčík a Dano Heriban v posledných dňoch na sociálnej sieti čeliť vulgárnym či nenávistným odkazom. Dôvodom je odvysielanie posledného dielu zábavnej relácie Pumpa, v ktorej účinkovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a jednou z tém bola aj smrť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

Gallo vyzval zodpovedné orgány, aby konali a aby autorov vyhrážok konfrontovali s pravidlami slušnej spoločnosti. „Verím, že tvorcov komediálneho seriálu Pumpa tieto nepríjemné skúsenosti neodradia a naďalej budú nastavovať zrkadlo dianiu na Slovensku. Politická satira vo verejnoprávnom priestore si vyžaduje patričný nadhľad a citlivý výber adekvátnych jazykových prostriedkov, čo protagonisti tohto seriálu v predchádzajúcich častiach podľa mňa dokázali,” dodal predseda Rady RTVS.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.