21. 1. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Platforma YouTube v utorok oznámila, že pre obavy z ďalších násilností počas stredajšej prezidentskej inaugurácie v USA o najmenej sedem dní predĺžila blokádu kanála odchádzajúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovala o tom agentúra Reuters.
Trump predtým v utorok v 19-minútovom videu zverejnenom na kanáli Bieleho domu kritizoval "ukončenie" diskusie v tejto veci. "V Amerike netrváme na absolútnom prispôsobovaní sa ani nepresadzujeme prísnu ortodoxnosť a represívne pravidlá vyjadrovania. Jednoducho to nerobíme," uviedol.
YouTube 13. januárana týždeň zablokoval Trumpov účet a odstránil jedno z jeho videí pre porušenie predpisov zameraných proti podnecovaniu násilia. Stalo sa tak po tom, čo do amerického Kapitolu 6. januára vtrhli Trumpovi prívrženci v čase, keď tam kongresmani mali definitívne potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena.
Účet Trumpovi v januári natrvalo zrušila sociálna sieť Twitter. Spoločnosť tento krok zdôvodnila rizikom ďalších násilností. Zároveň dospela k záveru, že Trumpove príspevky porušovali zásady týkajúce sa podnecovania k násiliu.
Výkonný riaditeľ spoločností Google a Alphabet Sundar Pichai minulý týždeň pre Reuters uviedol, že Trumpov účet zrušia len v prípade, ak ich vnútorné predpisy poruší trikrát v priebehu 90 dní. Trumpove účty medzitým na neurčito zablokoval Trumpovi aj Facebook.


                                            


Americká herecká asociácia SAG-AFTRA začala disciplinárne konanie proti dosluhujúcemu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktoré by mohlo viesť k vylúčeniu tejto bývalej hviezdy reality šou The Apprentice z organizácie.
Ako vysvetlila agentúra AFP, odborová organizácia SAG-AFTRA "drvivou väčšinou" odhlasovala začatie konania o porušení svojich stanov Donaldom Trumpom, a to v súvislosti s vpádom prívržencov tohto miliardára do komplexu vládnych budov na Kapitole vo Washingtone, ku ktorému došlo 6. januára.
Disciplinárna komisia združenia SAG-AFTRA preskúma Trumpov podiel na týchto udalostiach, pre ktoré bola voči nemu v Kongrese vznesená ústavná žaloba (impeachment) za "podnecovanie povstania".
Komisia sa bude zaoberať aj "nebezpečnou dezinformačnou kampaňou zameranou na diskreditáciu a dokonca aj ohrozenie bezpečnosti novinárov", ktorú podľa SAG-AFTRA Trump podnecoval.
"Existuje priame spojenie medzi týmto úmyselným ignorovaním pravdy a útokmi, ktoré jeho priaznivci páchajú voči novinárom," uviedla prezidentka SAG-AFTRA Gabrielle Carterisová vo svojom vyhlásení.
V prípade, že sa preukáže Trumpova vina, hrozí mu pokuta, pozastavenie členstva alebo dokonca vylúčenie zo SAG-AFTRA, ktorá svojim členom spravidla poskytuje dôchodkové dávky a určité výhody, napríklad prístup k určitým filmom pred ich oficiálnym uvedením do distribúcie.
Podľa špecializovaného časopisu Deadline sa Donald Trump stal členom SAG-AFTRA v roku 1989.
Okrem účinkovania v šou The Apprentice z roku 2004 je Trump známy z účinkovania vo filmoch Zoolander a Sám doma, či v televíznych seriáloch, ako The Fresh Prince of Bel-Air a Sex v meste.



                                         

Spoločnosť Google v rámci výzvy Google.org Impact Challenge finančne podporí projekty z regiónu strednej a východnej Európy (SVE) – vrátane Slovenska – zamerané na digitálnu inklúziu. Firma o tom informovala v stredu. Na túto výzvu vyčlenila dva milióny eur, ktoré rozdelí prostredníctvom grantov medzi vybrané subjekty zo Slovenska a ďalších desiatich krajín regiónu na podporu ich charitatívnych projektov.
"Výzva má za cieľ podporiť organizácie, ktoré svoju činnosť zameriavajú na znižovanie rozdielov v oblasti digitálnych zručností a podporu ekonomického rastu v regióne s ohľadom na inklúziu menšinových komunít," vysvetlila spoločnosť.
Šancu na získanie grantu majú neziskové organizácie, firmy či akademické inštitúcie so svojimi charitatívnymi projektmi bez ohľadu na ich veľkosť alebo úroveň rozpracovania. Prihlášky môžu posielať do 1. marca 2021 na stránke g.co/ceechallenge. Na výbere projektov sa budú podieľať predstavitelia spoločnosti spolu s partnerskou organizáciou INCO a expertným panelom, zloženým z akademikov, lídrov či občianskych aktivistov. Súčasťou skupiny odborníkov, ktorí budú projekty hodnotiť a vyberať, bude aj bývalá premiérka SR Iveta Radičová.
Ako podotkla spoločnosť, vlani takto poskytla jej charitatívna vetva v rámci individuálnych grantov viacerým neziskovým organizáciám v regióne SVE viac ako 1,5 milióna eur. "Na Slovensku, kde poskytnutá dotácia predstavovala viac ako 100.000 eur, získal grant napríklad program Teach for Slovakia," dodala firma.



                              


Sociálna sieť Twitter previedla v stredu kontrolu nad spravovaním oficiálneho prezidentského účtu @POTUS novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi po tom, čo zložil slávnostnú prísahu. Informovala o tom agentúra AFP.
Twitter po slávnostnej inaugurácii odovzdal i ďalšie oficiálne účty Bieleho domu ako @FLOTUS (First Lady of the United States - prvá dáma Spojených štátov), @VP (viceprezident), @whitehouse (Biely dom) či @PressSec (White House Press Secretary - tlačový tajomník Bieleho domu) a aktivovali nový účet @SecondGentleman (druhý pán) pre manžela viceprezidentky Kamaly Harrisovej.
Tvíty zverejnené na účtoch predtým, ako Biden zložil prísahu a stal sa 46. prezidentom Spojených štátov amerických, budú archivované. Účty však budú bez doterajších "followerov".
POTUS je skratka z anglického President of the United States - prezident Spojených štátov. Daný účet patril aj bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý na svoje často kontroverzné tvíty používal svoj súkromný účet @realDonaldTrump. Po nepokojoch vo Washingtone Twitter Trumpov osobný účet natrvalo zrušil, čo odôvodnil rizikom z ďalšieho podnecovania nepokojov.
"Nesmieme strácať čas, pokiaľ ide o riešenie kríz, pred ktorými stojíme," uviedol Biden vo svojom prvom príspevku na prezidentskom účte @POTUS. "Preto dnes zamierim do Oválnej pracovne, aby som hneď začal pracovať," dodal. Harrisová na Twitteri napísala, že je pripravená na vykonávanie svojej funkcie.



Copyright © TASR 2021


Turecko v utorok zakázalo zverejňovať reklamy na sociálnych sieťach Twitter, Periscope a Pinterest. Firmy v stanovenom čase nevymenovali lokálnych zástupcov, ktorí majú zodpovedať za odstraňovanie sporného obsahu. Povinnosť ustanovuje nový zákon o dohľade nad sociálnymi médiami. 

Zákazu sa vyhla spoločnosť Facebook, ktorá v pondelok oznámila, že v Turecku určí svojho zástupcu. Rovnako už skôr urobili sociálne médiá LinkedIn, YouTube, TikTok, Dailymotion a Vkontakte. Platformám, ktoré si v Turecku neustanovili oficiálne zastúpenie, hrozia pokuty, zákaz zverejňovania reklám na ich internetových stránkach alebo spomalenie pripojenia na internet.
Nový zákon o sociálnych mediách vstúpil do platnosti v októbri. Na jeho základe musia lokálne zastúpenia firiem v Turecku reagovať na sťažnosti o porušení súkromia a osobných správ a do 48 hodín odstrániť sporný obsah alebo uviesť prečo tak neurobili. V prípade porušenia povinností hrozia prevádzkovateľom pokuty.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.