22. 6. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novinár Muratov vydražil Nobelovu medailu za rekordných 103,5 milióna  dolárov
Dmitrij Muratov, ruský šéfredaktor nezávislého denníka Novaja gazeta, v pondelok vydražil zlatú medailu prislúchajúcu k jeho Nobelovej cene za mier za 103,5 milióna dolárov v prospech detí vysídlených dôsledkom vojny na Ukrajine.
Informuje o tom tlačová agentúra AFP.
Medaila bola predaná anonymnému telefonickému záujemcovi na aukcii v New Yorku, ktorú zorganizovala spoločnosť Heritage Auctions. Celý výťažok je podľa Muratovho priania určený na humanitárnu pomoc, ktorú sprostredkuje Detský fond OSN (UNICEF).
Muratov získal Nobelovu cenu za mier v roku 2021 spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou. Nórsky výbor ich ocenil "za úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru" v každej krajine.
Muratov vyhlásil, že získanie Nobelovej ceny "vám dáva príležitosť byť vypočutý". "Najdôležitejším posolstvom dnešného dňa je, aby ľudia pochopili, že prebieha vojna a my musíme pomôcť ľuďom, ktorí trpia najviac," uviedol Muratov, pričom poukázal najmä na deti v utečeneckých rodinách.
Muratov patril do skupiny novinárov, ktorí v roku 1993 založili denník Novaja gazeta. Tohto roku predstavovala Novaja gazeta jediné noviny, ktoré kritizovali domácu i zahraničnú politiku ruského prezidenta Vladimira Putina.
V marci, viac než mesiac po ruskej invázii na Ukrajinu, bola Novaja gazeta nútená pozastaviť svoju činnosť v Rusku, keďže Moskva prijala zákon, ktorý ukladá prísne tresty odňatia slobody pre každého, kto kritizuje toto vojenské ťaženie Kremľa.
Tlačené vydanie novín sa začiatkom mája vrátilo na pulty stánkov, tentoraz však v Lotyšsku a pod názvom Novaja gazeta Europe. Pripravujú ich redaktori týchto novín, ktorí utiekli do zahraničia. Periodikum je podľa redakcie dostupné aj v Estónsku.

Európska komisia, oficiálne webové sídlo 
Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že čínska spoločnosť TikTok prevádzkujúca populárnu videoplatformu súhlasila, že sa podriadi spotrebiteľským predpisom Európskej únie. Informovala o tom agentúra DPA.
TikTok sa konkrétne zaviazal, že v budúcnosti bude vo videách zverejnených na platforme označovať platenú reklamu a okrem iného zavedie nástroje pre používateľov, aby nahlásili reklamu zameranú na deti, uviedla exekutíva EÚ.
"Sociálne médií musia zabezpečiť, aby spotrebitelia mohli ľahko identifikovať komerčný obsah, a to aj vtedy, keď ho propagujú influenceri," uviedol vo vyhlásení komisár EÚ pre spravodlivosť Didier Reynders.
Na Európsku komisiu sa so sťažnosťou voči TikToku ešte minulý rok obrátila Európska spotrebiteľská organizácia (BEUC), ktorá uviedla, že populárna sociálna sieť podľa nej porušuje právne predpisy EÚ týkajúce sa ochrany detí a mládeže.
"TikTok nechráni deti a mládež pred skrytou reklamou či potenciálne škodlivým obsahom," uviedla BEUC vo vyhlásení vo februári 2021. TikTok tiež podľa BEUC zlyháva v poskytovaní náležitej starostlivosti týkajúcej sa ochrany detí pred nevhodným obsahom, akými sú napríklad sugestívne videá.
EK sa s čínskou firmou dohodla na nových pravidlách po vyše rok trvajúcich rokovaniach. BEUC však kritizuje fakt, že TikTok sa výslovne nezaviazal zakázať reklamu cielenú na deti. Organizácia na ochranu práv spotrebiteľov vo vyhlásení vyzvala orgány v členských štátoch EÚ, aby "dôkladne monitorovali aktivity TikToku" a prijali vnútroštátne opatrenia na presadzovanie práva, ak sociálna sieť svoje deklarované záväzky nesplní.

Copyright  © TASR 2022


Twitter pre aplikáciu Android Crashing App po aktualizácii – Mobilné  Správy, Gadgety, Blogy's Secenziami
Správna rada Twitteru jednomyseľne odporučila, aby akcionári schválili navrhovaný predaj spoločnosti za 44 miliárd dolárov miliardárovi a generálnemu riaditeľovi Tesly Elonovi Muskovi. Vyplýva to z utorkovej správy pre regulačný úrad.
Musk minulý týždeň zopakoval svoju túžbu napredovať s akvizíciou počas virtuálneho stretnutia so zamestnancami Twitteru, hoci akcie firmy, ktorá vlastní rovnomennú sociálnu sieť, zostávajú hlboko pod jeho ponukovou cenou, čo signalizuje značné pochybnosti, že sa tak stane. Pred začiatkom obchodovania v utorok akcie spoločnosti stúpli o zhruba tri percentá na 39,98 dolára za kus, čo je výrazne menej ako 54,20 dolára za akciu, čo ponúkol Musk. Akcie spoločnosti naposledy dosiahli túto úroveň 5. apríla, keď Muskovi ponúkli miesto v správnej rade predtým, ako on navrhol kúpu celého Twitteru. Ak by sa obchod uzavrel teraz, investori v spoločnosti by získali 15,22 dolára za každú akciu, ktorú vlastnia.



©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 Past presents future threat for Johnson as investigations loom | Boris  Johnson | The Guardian

Nemenované zdroje povedali Guardianu, že pôvodná informácia o Johnsonovi a jeho nastávajúcej žene je pravdivá. Bývalý Johnsonov poradca Dominic Cummings pravdivosť informácie tiež potvrdil a uviedol, že Johnson sa pokúsil svoju ženu dosadiť aj do pozície na úrade vlády v roku 2020. The Guardian však uvádza, že Cummings je Johnsonovým "arcikritikom". "Hovoril som dlho a detailne s tlačovým hovorcom premiéra aj (jeho ženy) ešte 48 hodín pred tým, ako išli noviny do tlače," povedal Walters BBC. "Ani jeden z nich mi túto informáciu nevyvrátil, a to ani mimo záznamu," dodal Walters. Premiér sa k udalosti nevyjadril. Jeho hovorca povedal Guardianu, že sa "nemôže vyjadrovať k Johnsonovým aktivitám v čase, kým sa stal premiérom". "Ostatní ale vyjasnili, že tento príbeh je nepravdivý," dodal hovorca. Johnson sa oženil s Carrie Symondsovou vlani v máji. Symondsová pracovala v roku 2018 ako šéfka komunikácie Konzervatívnej strany. Johnson bol britským ministrom zahraničia v rokoch 2016 až 2018.

 

Copyright  © ČTK 2022